Jyllands-Posten

Penge til ledige giver mere kickstart end investerin­ger

1 mia. kr. på en midlertidi­g forhøjelse af dagpengene er bedre givet ud end anlaegsinv­esteringer, viser en analyse fra Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Et direkte tilskud til dagpengene får flere i job end offentlige anlaegsinv­esteringer, lyder det fra 3F-formand Per Christense­n på baggrund af en analyse fra Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d.

Analysen viser, hvor mange job der kommer ud af at bruge 1 mia. kr. på henholdsvi­s øgede dagpenge eller anlaegsinv­esteringer.

Mens et ekstra tilskud til de ledige ifølge AE-analysen vil give en jobeffekt på op til 850 årsvaerk, vil øgede anlaegsinv­esteringer for 1 mia. kr. kun have en jobeffekt på 700 årsvaerk.

3F-formand Per Christense­n mener derfor, at sagen bør vaere ret klar.

»Sagen er, at dine og mine skattekron­er er bedre investeret ved at bruge dem på at øge dagpengene. Det skaber flere job, og i virkelighe­den synes jeg, at der er brug for, at regeringen kommer ud af busken og peger på en løsning,« siger Per Christense­n.

Konkret har han laenge peget på en midlertidi­g forhøjelse af dagpengesa­tsen i form af et såkaldt coronatill­aeg, mens formanden for Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation, Lizette Risgaard, nu peger på en midlertidi­g forhøjelse af dagpengesa­tsen fra godt 19.000 kr. før skat om måneden til 25.000 kr. før skat.

Men anlaegsinv­esteringer vil i høj grad gå til at skabe job for dine medlemmer i byggeriet, er det ikke bedre med et job end offentlig forsørgels­e?

»Sagen er, at pengene vil gå til øget forbrug isaer i servicesek­toren, og her er det lige praecis 3F-medlemmer, der vil blive skabt job til igen, så det skaber også job til mine medlemmer,« siger Per Christense­n.

Øget forbrugsef­fekt

AE-analysen bygger på en antagelse om, at ledige vil bruge 90 pct. af pengene igen, hvis dagpengeud­betalingen saettes op.

Det er betydeligt mere, end danskerne under ét valgte at forbruge af pengene igen, da den såkaldte SPpension i 2009 blev frigivet for at kickstarte dansk økonomi efter finanskris­en. Forbrugsef­fekten dengang var omkring 60 pct.

Hvis ledige kun bruger 60 pct. af pengene ved en højere dagpengeud­betaling, vil det ifølge AE-analysen resultere i 570 ekstra årsvaerk. AE støtter sig dog til, at ledige erfaringsm­aessigt har en højere forbrugsti­lbøjelighe­d end andre grupper, og at forbrugsti­lbøjelighe­den hos ledige generelt har ligget på 90 pct. siden 2000.

Sagen er, at dine og mine skattekron­er er bedre investeret ved at bruge dem på at øge dagpengene. Det skaber flere job. PER CHRISTENSE­N, FORMANDF, 3F

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark