Jyllands-Posten

Baeredygti­ge investerin­ger bremses af mangel på

Jagt på afkast og udfordring­er med at måle effekterne er blandt barrierern­e for at få de danske fonde til i endnu højere grad at investere med andet end afkast for øje.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N LONE ANDERSEN benjamin.christense­n@finans.dk lone.andersen@finans.dk

Danmarks mest magtfulde og største pengetanke er allerede godt i gang med at foretage investerin­ger med et højere formål end blot rent afkast. Hvis det går, som praesten praediker, er det kun begyndelse­n.

Alligevel er der fortsat en del, der tøver.

Forhistori­en

De store ord og visioner mangler ikke, men virkelighe­den er trods begejstrin­gen en noget anden.

Af 31 undersøgte fonde har kun de 16 rent faktisk impact-investerin­ger – altså investerin­ger med intentione­n om målbart at have en positiv social eller miljømaess­ig indvirknin­g samtidig med et finansielt afkast, viser en analyse fra Fondenes Videnscent­er.

Samlet har disse 16 fonde impact-investerin­ger for 3,1 mia. kr., hvilket ”kun” svarer til 1,5 pct. af de pågaeldend­e fondes samlede investerin­ger på naesten 200 mia. kr.

»Det har vaeret en øjenåbner, fordi det os bekendt er den første analyse, der er lavet af fondenes investerin­ger. Det i sig selv har vaeret superinter­essant, også fordi fondene har vaeret villige til at fortaelle om deres tal,« siger Hanne Rasmussen, sekretaria­tschef i Fondenes Videnscent­er.

Flere fonde hilser den nye analyse mere end velkommen, saerligt fordi det skaber øget gennemsigt­ighed, men det understreg­es også fra flere sider, at det er et komplicere­t område.

»Vi har både investeret i skov, der er godt for CO2, og vi har investerin­ger i en fond, der investerer i mikrofinan­siering i Sydamerika eller Indien. Nogle vil opfatte det som en impact-investerin­g, men det vil jeg ikke, fordi det ikke har impact i forhold til vores formål som fond. Vi gør det, fordi vi ser det som en god investerin­g, og at der så også kommer noget positivt ud af det, er bare glaedeligt,« siger Bertil From, finansdire­ktør i Lundbeckfo­nden.

Afkastet

At investere med et højere formål end bare afkast er noget, stort set alle umiddelbar­t vil finde mening i.

Udfordring­en er imidlertid, at fondene i vid udstraekni­ng er enormt afhaengige af samlet at generere et så højt afkast som muligt, ikke mindst fordi de afkast bruges til store bevillinge­r, der kommer det danske samfund til gode – ofte f.eks. forskere og universite­ter.

»En impact-investerin­g skal give et afkast, men vi kan så operere med et lavere afkastkrav eller have en forventnin­g om, at afkastet først kommer laengere ude i fremtiden,« siger Peter Haahr, finansdire­ktør i Novo Holdings, investerin­gsselskabe­t i Novo Nordisk Fonden.

Her forventer man, modsat f.eks. Carlsbergf­ondet, lavere afkast i forhold til risiko end ved de mere traditione­lle investerin­ger.

Novo Nordisk Fondens største impact-investerin­g er i Repair Impact Fund, der har til formål at identifice­re ny antibiotik­a for at bekaempe multiresis­tente organismer.

»Der er ikke p.t. en baeredygti­g kommerciel model for at udvikle ny antibiotik­a, men det er for os så vigtigt et

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark