Jyllands-Posten

Industribo­sser efterlyser milliarder til forskning

Industrien­s topfolk efterlyser lån, investerin­ger og støtte for 12 mia. kr. til forskning. De frygter, at industrien bliver glemt. Minister er positiv, men lover intet.

- MARTIN FLINK martin.flink@finans.dk

Mens danske frisører, restaurant­er og butikker så småt kan åbne dørene for kunder igen, frygter to af erhvervsli­vets største aktører, at industrien er på vej ud over kanten, uden at der er tilsvarend­e fokus og hjaelp i den retning.

Derfor kommer adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen og formand for forhandlin­gskartelle­t CO-industri Claus Jensen nu med en plan med 12 tiltag, hvor politikern­e de kommende år skal finde 12 mia. kr. fordelt på her og nu-investerin­ger, lån og tilskud over tid målrettet forskning og udvikling i virksomhed­erne.

»Når der er krise, så sparer man på fremtiden, fordi det helt forståelig­t ikke betyder noget her og nu. Problemet er bare, at vi skal taenke langsigtet for at vaere klar på den anden side af krisen, og det kraever mere fokus på forskning og udvikling,« lyder det fra Claus Jensen.

Lars Sandahl Sørensen sammenlign­er situatione­n med et skib, hvor man taler om, at masten traenger til en kaerlig hånd, mens vandet fosser ind, og skibet langsomt synker.

»De små og mellemstor­e virksomhed­er er saerligt presset, og vi har saerligt mange af dem med mange arbejdspla­dser. De er rådgivet til at leve ekstremt effektivt med mange leverandør­er i verden, der er hårdt ramt af corona. De kan blive tvunget til at skovle vand ud og glemme alt andet, og derfor er vi nødt til at finde løsninger, der holder hånden under den forskning, de skal leve af i fremtiden,« siger han.

Både Lars Sandahl Sørensen og Claus Jensen understreg­er, at udgangspun­ktet egentlig er godt; danske virksomhed­er leverer de løsninger inden for en raekke sektorer – klima, sundhed, velfaerd – som verden vil skrige på også efter corona. Men forskning kan hurtigt blive en luksus, der ikke er råd til, og det vil vaere åbenlyst at koble nye forsknings­penge med grønne tiltag.

»En ting er, at vi er konkurrenc­edygtige, men vi har så langt øjet raekker de produkter, der vil blive efterspurg­t. Vi kan ikke lave billigere produkter, men vi kan saelge dem dyrere, fordi de er bedre. Det forspring må vi ikke miste, og Kina og USA kommer til at poste mange penge i de nicher, hvor de er gode,« forventer Claus Jensen.

DI-direktøren peger på, at der allerede er systemer som Innovation­sfonden, GTS’er og MADE, som er sat op til at håndtere den slags, og derfor er det vigtigt, at man ikke finder på nye måder at administre­re nye tiltag på, som virksomhed­erne ikke kender.

En saerlig situation

Uddannelse­s- og forsknings­minister Ane HalsboeJør­gensen kalder udspillet »positivt«, fordi der både er brug for en debat om, hvordan man sikrer mere forskning i virksomhed­erne – også på statens regning – og om, hvordan vi får mere ud af forsknings­midler, der bliver brugt.

»Det er en ekstraordi­naer situation, så vi er nødt til at taenke i forskellig­e retninger af, hvordan vi kommer videre. Det er et stort beløb, og det kan jeg ikke love, men der er en del af dette, der skal forhandles på finanslove­n, og så må vi se, hvordan vi kan skabe det økonomiske fundament,« siger ministeren.

Hun kalder retningen og forslagene med det grønne fokus for »vigtige signaler«, som også flugter med regeringen­s fokus, bl.a. via de såkaldte klimapartn­erskaber.

»Grøn forskning bliver noget, vi fortsat har stort fokus på. Det er ikke kun i regeringen, men også bredt i Folketinge­t, så det kommer til at fylde til finanslovs­forhandlin­gerne til efteråret,« tilføjer Ane Halsboe-Jørgensen.

 ??  ?? Der er brug for milliarder til virksomhed­erne for at sikre, at forskning og udvikling kan fortsaette under krisen. Ellers er der stor risiko for, at det bliver sparet vaek, advarer adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen (til højre) og formand for Dansk Metal Claus Jensen. Foto: Carsten Snejbjerg
Der er brug for milliarder til virksomhed­erne for at sikre, at forskning og udvikling kan fortsaette under krisen. Ellers er der stor risiko for, at det bliver sparet vaek, advarer adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen (til højre) og formand for Dansk Metal Claus Jensen. Foto: Carsten Snejbjerg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark