Jyllands-Posten

Danmark topper liste over lande, der er mest klar til opsving efter nedlukning­en

Analysehus­et Oxford Economics har set på, hvilke lande i Europa der har klaret coronapand­emien bedst og derfor er mest klar til det kommende opsving. Her topper Danmark listen.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

De lande, som har klaret sig bedst igennem coronakris­en, vil også komme først ind i det efterfølge­nde opsving. Her ligger Danmark allerbedst i Europa, efterfulgt af Tyskland og Polen.

Det viser en analyse fra konsulenth­uset Oxford Economics,

der bl.a. leverer økonomiske modeller til storbanker som amerikansk­e Citigroup og den danske interesseo­rganisatio­n DI.

»Danmark, Polen og Tyskland ser ud til at vaere bedst positioner­et til at få et opsving, mens Spanien, Belgien og Frankrig nok vil opleve en meget langsom genopretni­ng,« skriver Oliver Rakau, økonom hos Oxford Economics, i en note.

Analytiker­ne fra Oxford Economics har bl.a. set på, hvor lange og hvor vidtraekke­nde nedlukning­erne var i de europaeisk­e lande. Jo laengere en nedlukning, desto svaerere bliver det for forbruget at kravle tilbage igen, mener økonomerne.

De sydeuropae­iske lande som Italien, Spanien og

Frankrig blev hårdest ramt af nedlukning­erne, mens de nordeuropa­eiske lande – og i saerdelesh­ed Sverige – var blidere ved deres økonomier, ifølge Oxford Economics.

Sydeuropa er mere sårbar

Man vurderer også, hvor sårbare landene er i forhold til virus, bl.a. i form af aldersford­elingen og styrken i sundhedssy­stemerne.

Igen kom de sydeuropae­iske lande ud som tabere, mens de nordeuropa­eiske lande var mere robuste.

Endelig har man set på landenes hjaelpepak­ker og på, hvor meget man har brugt på dem. Polen, Irland og Danmark trak her det laengste strå.

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, er i store traek enig i konklusion­en fra Oxford Economics.

»Vi har klaret os temmelig godt under den her krise i forhold til andre. Det kommer nok også til at gøre sig gaeldende, når vi har gang i genåbninge­n. Danmark ser godt ud i forhold til andre lande,« siger Las Olsen.

Nedlukning­en gik naesten ikke ud over hverken industrien eller byggebranc­hen, der fortsatte stort set ufortrøden­t i marts og april.

I alt ramte nedlukning­en kun 12 pct. af beskaeftig­elsen og 9 pct. af vaerditilv­aeksten herhjemme, konkludere­de tre økonomiske eksperter forleden i en rapport til regeringen.

Las Olsen haefter sig isaer ved, at danske forbrugere har mistet mindre købekraft end forbrugern­e i mange andre europaeisk­e lande, bl.a. pga. lønkompens­ationen, der p.t. holder hånden under mere end 170.000 job.

I det hele taget mener han, at de danske hjaelpepak­ker kom hurtigt på plads og har vaeret effektive til at skaerme den indenlands­ke økonomi.

Priserne på boligmarke­det har indtil videre også holdt skansen.

Endelig peger Las Olsen på målinger fra analysehus­et Yougov, der viser, at danskerne er mindre aengstelig­e for at gå ud og møde verden end i mange andre lande.

Det skyldes givetvis, at man hurtigt fik styr på smittespre­dningen. Antallet af indlagte coronapati­enter toppede på kun 531 i slutningen af marts og har vaeret støt faldende siden. Det gør folk mere villige til at forbruge, mener han.

Tal for kort- og Mobilepayb­etalinger til og med tirsdag den 19. maj viser ifølge Danske Bank, at forbruget nu kun er 5-10 pct. under normalen.

Restaurant­er og vaertshuse har set en stigning på omkring 20 pct. i deres to første dage ude af nedlukning­en sammenlign­et med mandag og tirsdag ugen før.

Genåbninge­n af butikscent­re og stormagasi­ner har også givet et stort løft til tøjforbrug­et, viser tallene.

»I lande, hvor pandemien har vaeret meget vaerre, der kommer det også til at gå lidt vaerre økonomisk. Vi undgik katastrofe­n. Det gør, at vi kan lukke økonomien hurtigere op,« siger Las Olsen.

 ??  ?? Danmark er ifølge analysen fra Oxford Economics det land i Europa, der er mest klar til at få gang i økonomien igen efter coronakris­en. Foto: Mads Frost
Danmark er ifølge analysen fra Oxford Economics det land i Europa, der er mest klar til at få gang i økonomien igen efter coronakris­en. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark