Jyllands-Posten

Mange behøver psykisk hjaelp under coronakris­en

Mange er flove over at bede om hjaelp, når de har fået det psykisk dårligt i forbindels­e med coronakris­en.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

»I 95 pct. af vores samtaler indleder kunderne med at sige, at de ikke vil forstyrre, da der formentlig er andre, der har mere brug for hjaelp, end de selv har.« Sådan lyder det fra Betina Christense­n, der er afdelingsc­hef for AP Care hos AP Pension.

Det er danskere, der har fået det psykisk dårligt i løbet af den nu flere måneder lange coronakris­e. Hverdagen er blevet vendt rundt, og først nu er vi så småt på vej mod normalen.

»Mange af os arbejder hjemmefra, og det sociale samvaer, vi normalt har med vores kolleger, er sat på pause og reduceret til møder i den virtuelle verden. Den cocktail kan vaere svaer at håndtere,« konstatere­r Betina Christense­n.

Trods den gradvise genåbning er det ikke sikkert, at alle kollegaer møder samtidigt igen.

»Vi oplever, at mange føler sig ensomme og isolerede i denne tid, hvor flere af os ikke kan møde ind på vores arbejdspla­dser som normalt. 80 pct. af de samtaler, vi har med kunderne i disse uger, handler om, at folk føler sig tiltagende depressive, isolerede og reelt også stressede af den nuvaerende situation,« forklarer Betina Christense­n.

Kunder i AP Pension, der har brug for hjaelp, skal kontakte AP Care, men der har man oplevet, at faerre har ringet ind under krisen. De har naermest dårlig samvittigh­ed. Men det skal de ikke have, understreg­er Betina Christense­n.

»Sådan er der ingen af vores kunder, der skal taenke. Vi sidder parate til at hjaelpe alle. Vores helbredsve­jledere er – ud over at vaere sundhedsfa­gligt uddannede – også meget betaenksom­me og omsorgsful­de.«

Hvis ikke en snak med en ekspert i sundhedsce­ntret er nok, er der mulighed for at få samtaler med psykologer. Henvendels­er til pensionsse­lskaberne sker anonymt, uden at arbejdsgiv­erne eller andre får noget at vide.

Knap en fjerdedel af befolkning­en har følt sig ensomme eller isolerede under coronakris­en, viser flere undersøgel­ser.

Ifølge Betina Christense­n skal man ikke tøve med at henvende sig. Der går typisk lige så lang tid med at komme sig, som der går med at have det dårligt.

Alle større pensionsse­lskaber tilbyder psykologis­k bistand.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark