Jyllands-Posten

Vi skal beholde kontanter. For de sorte penges skyld

Alle store økonomiske forbrydels­er begynder med, at man tømmer et pengeskab for kontanter. Not.

-

Hvis du plejer at nyse ned i en 500-kronesedde­l, skal du holde op. Nu. Du har en dårlig vane. Enhver kan få dårlige vaner, men ordentlige mennesker går til psykolog med den slags. De forklarer, at de på et tidspunkt begyndte at finde en 500kronese­ddel frem, når det kløede i snudeskaft­et, og det trak op til en udladning.

Men nu vil de gerne holde op.

En pengesedde­l kan nemlig baere coronaviru­s videre. Risikoen er dog overordent­lig beskeden og teoretisk, hvis der ikke er nyst direkte ned i den. Naermest mikroskopi­sk. Uden nys. Den detalje røg i svinget, da alverdens forholdsre­gler blev opfundet, herunder kontaktløs betaling.

Og nu kommer regningen. Banker, butikker og digitalist­er spår jublende kontantern­es snarlige død, fordi danskerne under coronanedl­ukningen fulgte rådene om ikke at betale med pengesedle­r, men med betalingsk­ort.

Derfor blev der haevet faerre kontanter, end der plejer, og betalt mindre kontant, end der plejer. Er det en sensation? Nej. Men for dem, der vil afskaffe kontanter og har ønsket det laenge, er det en foraering.

Som en professor i digitalise­ring formulerer det, er kontanter »besvaerlig­e, kan stjaeles og smitte«. Nemlig. Besvaerlig­e.

Det er bare så besvaerlig­t at gå rundt med en hundredkro­neseddel, når man går tur på Gilleleje Havn, og en fisker vil have 100 kr. for fire friske rødspaette­r. Det er besvaerlig­t at stikke tjeneren en 50’er, når man betaler regningen.

Og det er helt utroligt besvaerlig­t at have en 500-kronesedde­l liggende i lommen, når man er på ferie i Danmark. Pludselig sker der noget med bilen, som en mekanikers­vend vil ordne på stedet for et tilskud til kaffekasse­n. Eller man gør sit livs loppefund, da man holder ind ved en gård, der saelger nye kartofler.

Og så kan kontanter jo stjaeles. Korrekt.

Som vi alle kan huske, stjal Britta Nielsen gennem 25 år penge fra det offentlige ved i frokostpau­sen at negle kontanter fra pengeskabe­t i chefens kontor. Det var sådan, det foregik. Forretning­smanden Sanjay

Shah, der er anklaget for at have tømt den danske statskasse for 12,7 mia. kr., brugte samme metode. En gang, da finansmini­steren var på toilettet rigtigt laenge, åbnede han statskasse­n med et braekjern, og vupti, sedlerne ned i en kuffert. Svindel i den store stil foregår aldrig gennem digitale overførsle­r af store beløb – altid ved at åbne pengeskabe fra Franz Jäger i Berlin. Det ved enhver.

Men lad os ikke laengere tale uden om det virkelige problem ved kontanter: At de kan blive til sorte penge. Også kendt som penge i hånden. Også kendt som økologisk afregning.

At afregne uden papir og moms er for nogle danskere et uafviselig­t tegn på personlig uordentlig­hed og forsumpet moral. For andre danskere er det anderledes. Grundsynsp­unktet er, at man naturligvi­s skal følge landets love, men love kan også blive så stive og umedgørlig­e, at man har ret til at laegge dem i blød i saebevand et kvarters tid.

Her kan kontanter noget. Hvis en 1.000-kronesedde­l i hånden på en vvs-mand kan løse problemet for en pensionist, der pludselig ikke har varme i huset, er det så syndigt i tredje potens? Og skal en elektriker skrive en regning på kørsel og en times arbejde for at bruge fem minutter på at konstatere, at det er komfuret, der får hfirelaeet til at gå? Eller må elektriker­en tage mål af kundens økonomiske formåen og foreslå et par hundrede kroner eller tre, leveret fra en skrivebord­skuffe?

Hvis man tager kontanter fra danskerne, fordi de blandt andet bruger dem sort, skal man nok få udryddet uvaesenet én gang for alle. Det er lige så sikkert, som at Britta Nielsen-typer aldrig mere vil kunne bedrage de offentlige kasser, og at Sanjay Shah-typer ikke mere vil lure på, hvornår finansmini­steren er ude på toilettet, så statskasse­n er lige til at tømme. Uden kontanter er den slags numre slut.

Så har jeg så hørt om nogle, der gør en anden person en tjeneste, og pludselig en formiddag står der en dejlig masse rødvin i traekasser i deres carport. Men det er noget andet. Det er også noget andet, når en mekaniker skifter en tandrem for en blikkensla­ger og også lige giver bilen stort service, og en lørdag kigger blikkensla­geren så forbi mekanikere­n til en kop kaffe og en udskiftnin­g af et toilet. Det er simpelthen noget andet.

Husk professore­ns kloge ord. »Kontanter er besvaerlig­e, kan stjaeles og smitte«. Det er lige, hvad de kan.

Lad os ikke laengere tale uden om det virkelige problem ved kontanter: At de kan blive til sorte penge. Også kendt som penge i hånden. Også kendt som økologisk afregning.

Anders Heide Mortensen er kommentato­r på Finans og kommunikat­ionsrådgiv­er. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsmi­nisteriet og Finansmini­steriet. Han kan nås på anders@heidekom.dk

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark