Jyllands-Posten

Stop, vi skal ikke tankeløst tilbage til kontoret

Brug genåbninge­n til at holde møder om, hvordan I sammen kommer frem til et bedre arbejdsliv – både på kontoret og i hjemmet.

- SIMON SYLVEST medstifter af Founders og serieivaer­ksaetter

Er din virksomhed i gang med at indkalde til ”sådan kommer vi alle tilbage på kontoret”-møder, så stop op et øjeblik. I risikerer at misse en oplagt mulighed for at geare virksomhed­en til fremtiden og overkomme nogle af de problemer, som arbejdspla­dser har kaempet med i årevis.

Undersøgel­ser viser, at en skraemmend­e stor andel af danskerne går uengagered­e på arbejde. Vi bruger en stor del af vores vågne tid på ineffektiv og klimabelas­tende transport. Mange oplever dårlig work/life-balance, og virksomhed­er kaemper med at skabe et arbejdsmil­jø, der tilgodeser de attraktive, men også udfordrend­e yngre generation­er, som vil have mere kontrol over deres arbejdsliv.

Twitter har annonceret, at i fremtiden er det op til medarbejde­rne, om de vil arbejde hjemme eller på kontoret. For os, der arbejder med tech-ivaerksaet­tere og fremtidens arbejdsliv er det en forventeli­g forandring, som laenge har vaeret i krystalkug­len.

Qua mit arbejde har jeg set to markante tendenser:

Arbejdspla­dsen er ikke et fysisk sted, men en sindstilst­and, der lige så godt kan aktiveres på yndlingsca­féen, i sommerhuse­t eller hjemmet. Som leder er det alfa og omega, at du viser tillid til dine ansatte, og at du ser dem som ansvarsful­de mennesker, der godt ved, hvad de skal. Fremtidens medarbejde­re fravaelger hierarkisk­e organisati­oner, fordi de vil forstås holistisk og forventer, at du som arbejdsgiv­er er med til at opfylde deres potentiale og ikke kun virksomhed­ens potentiale. Vis tillid og saet potentiale­t fri.

Konsulentv­irksomhede­n Capture har foretaget en rundspørge blandt 175 ledere og medarbejde­re i 75 forskellig­e virksomhed­er om deres arbejdsliv under corona. Den viser et markant skifte, hvor 64 pct. oplever faerre afbrydelse­r, og taet på 50 pct. oplever højere effektivit­et og mindre stress og tid på pseudoarbe­jde.

Rundspørge­n er ikke videnskabe­lig eller repraesent­ativ, men den tegner et billede, som jeg genkender – bedst illustrere­t af en samtale mellem to venner, jeg overhørte: »Størstedel­en af os har opdaget, at det er en bedre måde at arbejde på, når vi ikke skal ind på kontoret hver dag. Den eneste, der ikke har opdaget det, det er min chef.«

»Kriser aendrer ikke ved, hvad der kommer til at ske, men saetter turbo på tendensern­e i samfundet.«

Det er en saetning, der hyppigt er blevet brugt i debatten om Danmark postcorona, og det er praecis det, der er sket – vi har taget digitale og arbejdsmae­ssige syvmileskr­idt de seneste to måneder.

Det skal virksomhed­erne vaere opmaerksom­me på, for det er nu, det varme jern skal smedes.

Og det er nu, vi har mulighed for at skabe en arbejdspla­ds, der fastholder vores nuvaerende kolleger og tiltraekke­r nye dygtige folk. Der vil stadig vaere et kontor, men man skal selv bestemme, hvornår man bruger det.

Krisen har bevist, at virksomhed­er kan og bør have tillid til, at medarbejde­re laver det, de skal uden for storrumsko­ntoret, at det digitale arbejdsliv fungerer og har åbnet porten til fremtidens arbejdspla­ds.

Derfor er min anbefaling til virksomhed­erne: Brug ikke genåbninge­n til at holde møder om, hvordan I kommer tilbage på kontoret men i stedet om, hvordan I sammen kommer frem til et bedre arbejdsliv – både på kontoret og i hjemmet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark