Jyllands-Posten

USA’s kaempefirm­aer har forspist sig i gaeld

Mange af USA’s største virksomhed­er er gået ind i coronakris­en under et åg af gaeld. Gaelden blev opbygget i nogle år med lave renter og konstant medvind efter finanskris­en.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Det samlede tal er så stort, at det er umuligt at forholde sig til: 2,5 billioner dollars eller 2,5 millioner millioner dollars.

Det er den gaeld, som de 500 største virksomhed­er i USA slaeber rundt på, og som nu er blevet naesten et ubaerligt åg under coronakris­en.

Det finansiell­e nyhedsmedi­e Forbes har set på virksomhed­ernes gaeld i 2010 og nu, og det viser, at virksomhed­er som medicinalk­oncernerne Abbvie og Eli Lilly og olie- og benzinkonc­erner som Occidental Petroleum og Exxon Mobil har oparbejdet en gaeld, der er mange gange større end deres omsaetning.

Gaelden blev opbygget i nogle år med konstant medvind efter finanskris­en.

Det var investorer­ne, der gerne ville have, at virksomhed­erne havde så lidt fedt på kroppen som muligt. De penge, der var i virksomhed­erne, blev suppleret med lån til meget lave renter, og pengene blev brugt på opkøb og på at købe egne aktier tilbage, så investorer­s andel af virksomhed­erne blev mere vaerd.

Pengeudpum­pning

Den amerikansk­e centralban­k, Fed, pumpede penge ud i systemet for at skabe vaekst, det holdt renterne nede, og derfor gav det mere og mere mening at låne flere penge, end virksomhed­en egentlig havde brug for, for det kostede naermest ingenting.

»Men i takt med at coronapand­emien lammer handel på verdenspla­n, må amerikansk­e virksomhed­er se en grum virkelighe­d i øjnene: Indtaegter­ne er forsvundet, men deres knusende gaeld går ingen steder hen,« konkludere­r Forbes i sin analyse.

Mens Fed i mange år pumpede penge ud i systemet – og altså skabte en meget lav rente – begyndte centralban­kchef Jerome Powell sidste år verbalt at rynke panden i bekymring. Men som Forbes formulerer det blev han overdøvet af de stejlt stigende aktiekurse­r.

Han pegede på, at den gaeld, som virksomhed­erne udstedte, efterhånde­n fik en meget lav kreditvurd­ering, fordi gaelden i virksomhed­erne var blevet så stor i forhold til virksomhed­ernes størrelse.

»Investorer, finansiell­e institutio­ner og myndighede­r er nødt til at fokusere på den risiko i dag, mens tiderne er gode,« sagde Jerome Powell.

I stedet blev det så coronakris­en, der fik investorer og virksomhed­er til at høre efter, og nu er situatione­n så alvorlig, og frygten for massekrak så stor, at den amerikansk­e centralban­k i slutningen af marts i år har lanceret et kaempe støtteprog­ram til netop virksomhed­sobligatio­ner.

Tak til Fed

Nu køber den amerikansk­e centralban­k op i de samme obligation­er, som Jerome Powell advarede imod.

Det ser ud til, at mange bliver reddet fra den finansiell­e smerte.

»Ethvert af de mennesker, der udstedte obligation­er i slutningen af marts og i april, bør sende et takkebrev til Fed,« sagde den berømte investor Warren Buffett på generalfor­samlingen den 2. maj i sit investerin­gsselskab, Berkshire Hathaways, ifølge Forbes.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark