Jyllands-Posten

Der bliver lyttet, når eksperten i finansieri­ng tager ordet

Jesper Rangvid, professor på Copenhagen Business School, skulle have fejret sin fødselsdag i favoritbye­n Barcelona. I stedet bliver det i Bagsvaerd.

- JETTE AAGAARD jette.aagaard@finans.dk

Jesper Rangvid husker tydeligt, hvor han var, da han den 15. september 2008 fik besked om, at den amerikansk­e storbank Lehman Brothers var krakket. Han laeste nyheden på en skaerm i et højhastigh­edstog buldrende af sted fra Heathrow Airport til det centrale London. CBSprofess­oren, der er ekspert i finansiell­e kriser, taenkte: »Hold da op!«

Dagen blev skelsaette­nde. Den satte gang i en voldsom global finanskris­e, som også satte klare aftryk i Danmark. Jesper Rangvids ekspertise var pludselig hot stuff. Efter at have levet en relativt ubemaerket tilvaerels­e i den årelange højkonjunk­tur som professor i finansieri­ng ved Copenhagen Business School ville alle medier pludselig have ham til at udlaegge teksten.

Nu, hvor en ny verdensoms­paendende økonomisk krise er under opsejling, fylder Jesper Rangvid 50 år.

Han har for laengst slået sit navn fast og høstet flere anerkendel­ser for sin forskning, blandt andet Københavns Universite­ts sølvmedalj­e og Tietgen-prisen for »betydelig internatio­nal publicerin­g som ung forsker«.

Jesper Rangvid evner som få at tale et klart og forståelig­t sprog, når han formidler sin ekspertise. Samtidig kaster han sig gerne ud i aktuelle debatter med kontrovers­ielle forslag, eksempelvi­s da han satte pensionsse­lskabet ATP’s forretning­smodel til debat.

Og der bliver lyttet, når Rangvid taler, som kilder i det politiske miljø og finanssekt­oren ofte har påpeget.

Enestående tålmodighe­d

Han er en »eftertragt­et deltager i den offentlige debat«, som samtidig fastholder sit akademiske virke som forsker, og det er »vaerdsat«, lyder det fra Finanstils­ynets direktør, Jesper Berg.

»Det er vigtigt, at vi har faglige profiler, der blander sig i de politiske debatter, der ellers godt kan få slagside, fordi interesseo­rganisatio­nerne er så massivt til stede,« siger Jesper Berg.

Han laerte Jesper Rangvid at kende, da denne for år tilbage var studenterm­edhjaelper på Bergs davaerende kontor i Nationalba­nken.

Efter finanskris­en stod Jesper Rangvid i spidsen for at undersøge finanskris­ens årsager og anbefale tiltag til at forhindre gentagelse­r. Det var ingen let opgave i et udvalg med en brandfarli­g cocktail af blandt andre fremtraede­nde bankkritis­ke forskere og nogle af de højtplacer­ede ledere fra den finansiell­e sektor.

»Vi var en stor gruppe med mange markante meninger. Jesper Rangvid udviste enestående tålmodighe­d, som kombineret med hans vedholdenh­ed og ikke mindst store faglighed gjorde, at vi fik udarbejdet en højkvalite­tsrapport,« lyder det fra et af medlemmern­e, den tidligere Nordea-topchef Peter Schütze.

Siden er naermest alle anbefaling­er fra den 488 sider lange Rangvid-rapport ført ud i livet.

Jesper Rangvid bor i Bagsvaerd med sin hustru. Sammen har de to børn på 23 og 20 år. Fritiden bruges gerne på at løbe det, som han kalder halvlange ture på 20 km i naturen omkring Bagsvaerd Sø, men den personlige passion er Spanien.

Det skal helst vaere varmt

Familien har i to omgange boet i Barcelona, hvor Jesper Rangvid har forsket, og den har et ganske saerligt forhold til byen: solen, stranden, den gode mad, den gode vin, det lokale fodboldhol­d FC Barcelona – og varmen.

Jesper Rangvid har det simpelthen bedre med temperatur­er over 25 grader. Derfor skulle den runde fødselsdag have vaeret fejret i Barcelona med en fest for familie og venner.

Coronakris­en betyder, at planen er konvertere­t til en mindre sammenkoms­t i Bagsvaerd.

 ??  ?? Jesper Rangvid, der tirsdag fylder 50 år, har i to omgange forsket – og boet – i Barcelona. Foto: Stine Bidstrup
Jesper Rangvid, der tirsdag fylder 50 år, har i to omgange forsket – og boet – i Barcelona. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark