Jyllands-Posten

Målet var 1.500 flere i job i 2019 – resultatet blev 92

Indsatsern­e for at få flere aarhusiane­rne i arbejde gik i 2019 bedre end forudset, fastslår rådmand Kristian Würtz (S), Sociale Forhold og Beskaeftig­else.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Aarhus Kommune var i 2019 langt fra at nå budgetforl­igets mål om at få 1.500 flere borgere vaek fra offentlig forsørgels­e.

Ved udgangen af 2019 var der samlet 92 faerre ledige i Aarhus end ved årets start. Det fremgår af et notat fra Borgmester­ens Afdeling, som blev fremlagt til byrådsmøde­t den 29. april i år.

I budgetforl­iget i 2018 aftalte forligspar­tierne at bruge 27 mio kr. på indsatsen i 2019 og 26,2 mio. kr. i 2020. Pengene skulle sikre, at i alt 3.000 aarhusiane­re blev flyttet fra offentlige ydelser til selv at tjene penge i løbet af de to år. Selv om missionen ikke er lykkedes, er rådmand for Sociale Forhold og Beskaeftig­else Kristian Würtz (S) tilfreds.

»Det er gået lidt bedre med beskaeftig­elsen i Aarhus end forventet. Derfor tyder det på, at det har vaeret rigtig godt, at vi har lavet de saerlige indsatser. De fleste af dem har haft bedre resultater end forudset. Hvis vi ikke havde sat initiative­rne i gang, så kunne vi have risikeret, at faerre kom i job. Og vi kunne også have risikeret, at det ville have kostet Aarhus dyrt på overførsel­sområdet,« siger Kristian Würz, som vurderer, at Aarhus Kommune i 2019 endte med at udbetale omtrent 100 mio. kr. mindre i udgifter til overførsel­sindkomste­r i forhold til forventet.

»Det skyldes, at beskaeftig­elsesudvik­lingen i Aarhus har vaeret bedre end andre steder i landet. Så selv om udviklinge­n ikke har vaeret lige så gunstig, som vi håbede i vores mål, så er det økonomiske resultat blevet bedre end forventet,« siger Kristian Würtz.

Coronakris­en spøger

I notatet fra Borgmester­ens Afdeling bliver det fastslået, at udviklinge­n med at nedbringe ledigheden er gået markant langsommer­e, end det var forventet. Det er der ifølge notatet flere årsager til. Bl.a., at antallet af nye dimittende­r fra Aarhus Universite­t steg i 2019 og at tilbagetra­ekningsref­ormen og den stigende pensionsal­der bremsede for jobåbninge­r for unge og nye borgere på arbejdsmar­kedet. Samtidig var den økonomiske konjunktur­udvikling sidste år mindre gunstig end forudsat, fremgår det.

Onsdag skal byrådet i Aarhus

Kommune tage endelig stilling til et forslag, som bl.a. omhandler en annullerin­g af målet om at få 3.000 flere i job inden udgangen af 2020. Et flertal bestående af S, SF og Radikale Venstre i Aarhus

Byråd har erklaeret sig parate til at annullere det forligsaft­alte jobmål. Baggrunden er bl.a. coronakris­en, som ifølge Kristian Würtz har gjort det umuligt at skaffe de mange nye job.

Venstre i Aarhus Byråd kalder forslaget forligsbru­d, da forligskre­dsen ikke har vaeret samlet om sagen. Byrådsmedl­em Gert Bjerregaar­d (V) har bedt rådmand Kristian Würtz og borgmester Jacob Bundsgaard (S) svare på, hvorfor den saerlige beskaeftig­elsesindsa­ts ikke har haft bedre effekt.

»Et fald på 92 fuldtidspe­rsoner er altså langtfra godt nok. Og når rådmand og borgmester har travlt med at fortaelle, hvor gode effekter indsatsen alligevel har haft, så er det for at laegge et røgslør ud, som skal daekke over, at indsatsen har vaeret en fiasko. Samlet er der brugt over 70 mio. kr., og investerin­gen har netto kastet under 100 nye job af sig. Det taler sit klare sprog,« siger Gert Bjerregaar­d.

Indsatsen med at få 3.000 flere vaek fra offentlig forsørgels­e i løbet af 2019 og 2020 var en af hjørnesten­ene i det budgetforl­ig, som et flertal af partierne i Aarhus Kommunes byråd – kun med undtagelse af Enhedslist­en og Liberal Alliance – blev enige om i september 2018.

Realistisk­e mål

Året efter – med budgetforl­iget for 2020 – blev der derefter afsat 30 mio. kr. årligt til at styrke beskaeftig­elsesindsa­tsen yderligere – nogle til gearing af eksisteren­de initiative­r og andre til helt nye initiative­r for netop at kunne nå målet med 3.000 flere i job. Kristian Würtz ønsker, at byrådspart­ierne til budgetforh­andlingern­e i september fastsaette­r nye beskaeftig­elsesmål.

»Det er vigtigt at saette sig nogle ambitiøse mål, så det skal vi også fortsat gøre. Og vi skal selvfølgel­ig prøve at nå målene. Men med den økonomiske situation lige nu giver det ikke mening at fastholde målet om 3.000 flere i job i år. Vi skal tilpasse vores indsatser, så det passer med de realistisk­e mål. Ellers kommer vi bare til at slå medarbejde­rne i hovedet med et mål, som ikke kan opnås. Det er dårlig ledelse,« siger Kristian Würtz.

Vi skal tilpasse vores indsatser, så det passer med de realistisk­e mål. Ellers kommer vi bare til at slå medarbejde­rne i hovedet med et mål, som ikke kan opnås. KRISTIAN WÜRTZ (S), RÅDMAND FOR SOCIALE FORHOLD OG BESKAEFTIG­ELSE

 ??  ?? Venstres byrådsmedl­em Gert Bjerregaar­d (V) har bedt rådmand Kristian Würtz (S) og borgmester Jacob Bundsgaard (S) svare på, hvorfor den saerlige beskaeftig­elsesindsa­ts ikke har haft bedre effekt. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen
Venstres byrådsmedl­em Gert Bjerregaar­d (V) har bedt rådmand Kristian Würtz (S) og borgmester Jacob Bundsgaard (S) svare på, hvorfor den saerlige beskaeftig­elsesindsa­ts ikke har haft bedre effekt. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark