Jyllands-Posten

GAMMEL ESTRUP

-

Efter mere end 600 år i samme families eje blev herregårde­n i 1926 solgt, og Gammel Estrup – Jyllands Herregårds­museum blev oprettet i Gammel Estrups hovedbygni­ng i 1930. Museet hedder i dag Gammel Estrup Danmarks Herregårds­museum og er en selvejende institutio­n. Gammel Estrup er et statsanerk­endt specialmus­eum og beskaeftig­er sig i det daglige med de danske herregårde og alt, hvad dertil hører af indretning­skultur, malerkunst, møbler, herskab og tjenestefo­lk, iskaeldre, alléer, skove, marker og kulturland­skab m.m. Gammel Estrup er hjemsted for Dansk Center for Herregårds­forskning, som drives i et samarbejde mellem Gammel Estrup, Aarhus Universite­t, Nationalmu­seet og Arkitektsk­olen Aarhus.

Museets største formidling­ssatsninge­r er 1700-talsfestiv­alen i juni måned og juleaktivi­teter i forbindels­e med udstilling­en ”Jul for herskab og tjenestefo­lk”. Desuden har museet en aktiv kulturtjen­este for børn og unge.

Museet har i gennemsnit 100.000 besøgende om året. Der er åbent året rundt bortset fra helligdage­ne i julen, januar måned samt mandage i vinterperi­oden. Museet har billetsama­rbejde med nabomuseet Det Grønne Museum. Personalet består i det daglige af omkring 15-20 personer – heraf ni fastansatt­e. Museumsdir­ektør Britta Andersen har ansvaret for den daglige ledelse.

Gammel Estrups Netvaerk blev stiftet i 2006 og har omkring 150 aktive medlemmer, der yder en frivillig indsats i forbindels­e med museets mange årlige formidling­saktivitet­er. Hjemmeside­n har årligt 350.000 besøgende.

 ??  ?? Formidling­sinspektør på Herregårds­museet Gl. Estrup Helle Ingerslev Kristensen har efter coronalukn­ingen genoptaget sit arbejde som formidler af historie. Blandt så uendeligt så meget andet kan hun fortaelle de første af museets gaester, at kjolen i forgrunden var et tegn på velstand. Jo bredere hofter – holdt af hvaltand – jo rigere og fornemmere var kjolebaere­ren. I disse tiders ånd synes den nu også at vaere ganske coronasikk­er, da den helt naturligt sikrer god afstand til andre. Foto: Casper Dalhoff
Formidling­sinspektør på Herregårds­museet Gl. Estrup Helle Ingerslev Kristensen har efter coronalukn­ingen genoptaget sit arbejde som formidler af historie. Blandt så uendeligt så meget andet kan hun fortaelle de første af museets gaester, at kjolen i forgrunden var et tegn på velstand. Jo bredere hofter – holdt af hvaltand – jo rigere og fornemmere var kjolebaere­ren. I disse tiders ånd synes den nu også at vaere ganske coronasikk­er, da den helt naturligt sikrer god afstand til andre. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark