Jyllands-Posten

Den Gamle By genåbnede med hejste Dannebrog og et »hip hip hurra«

Mandag kunne Den Gamle By genåbne efter en periode med lukning på grund af den nuvaerende coronasitu­ation. Det skabte stor glaede hos både stamgaeste­r, frivillige og vicedirekt­ør.

- KRISTIAN KOROTAYEV kristian.korotayev@jp.dk

»Hip hip hurra!«

Begejstrin­gen var til at tage og føle på, da Den Gamle By mandag slog portene op til genåbning.

Forrest i køen var Annette Petersen og hun udbrød den førnaevnte frase, mens hun med begge arme i vejret jublede overfor en ansat i billetskra­nken. Det lille glaedesmom­ent blev belønnet med et stort smil og laengere henne ved indgangen stod vicedirekt­ør Allan Leth Frandsen klar med en goodiebag med lidt forskellig­t fra museets butik til hende og de naeste gaester i køen.

»Det er en fantastisk dag, og vi er simpelthen så glade for, at vi kan åbne igen nu,« siger Allan Leth Frandsen, der i dagens anledning personligt tog imod de første gaester, da direktør Thomas Bloch Ravn sidder til møde hele dagen. Dog var stedfortra­ederen i mindst lige så godt humør, som den vanlige direktør må formodes at vaere.

»Jeg vil gerne byde jer velkommen. Det er så dejligt, at se nogle gaester igen,« udbrød Allan Leth Frandsen, da de første gaester havde passeret billetskra­nken.

Han fortaeller, at Den Gamle By har vaeret økonomisk hårdt ramt under lukningen, så man ser nu frem til de betalende gaester. Stedet har haft åbent for en gratis gåtur og har ligeledes fortsat arbejdet med at klargøre parkens helt nye restaurant, der efter planen skal stå klar med serveringe­r inden laenge. Noget gaesterne i den grad kan se frem til, oplyser vicedirekt­øren.

»Vi har under hele coronatide­n arbejdet stenhårdt på vores nye restaurant. Det har kørt naesten efter tidsplanen. Stedet kommer til at hedde ’Gaestgiver­gården’ og det bliver med mad fra Frøken Jensens kogebog tilsat lidt retter til nutidens smagsløg.,« fortaeller en begejstret Allan Leth Frandsen.

Klar med fortaellin­ger

Laengere inde i den brostensbe­lagte park spankulere­de 88-årige Gudrun Østby rundt med to små flag. Hun er til dagligt frivillig i Den Gamle By, hvor hun hver mandag og fredag fortaeller historier i Møntmester­gården i den centrale del af parken. Selvom hun ikke nåede at kede sig under coronalukn­ingen på grund af en masse små projekter, ser hun nu meget frem til igen at møde parkens gaester og sprede godt humør i de små gader.

»Jeg må sige, at jeg sådan har laengtes efter at komme en smule ud. Det bliver simpelthen så dejligt, når folk igen kommer til at strømme til Den Gamle By. Jeg har så mange historier at fortaelle,« siger Gudrun Østby, mens hun taktvis med små bevaegelse­r flagrer med de to små flag.

»Jeg var heroppe i Kristi himmelfart­sferien, fordi jeg ikke laengere kunne dy mig. Jeg har jo holdt mig vaek, fordi der hele tiden blev sagt, at jeg er så gammel. Jeg skulle holde mig fra at køre i bus, og jeg skulle ikke dit, og jeg skulle ikke dat. Selvom jeg ikke skulle arbejde i dag, så vil jeg altså op og gå en tur for mig selv,« siger Gudrun Østby med et stort smil.

Saerligt har hun savnet sine kollegaer i Den Gamle By, og så vil hun aldrig nogensinde klage over støj på arbejdspla­dsen igen.

»Der er en larm uden lige i frokoststu­en, hvor vi normalt allesammen sidder. Jeg tror ikke, at vi klager over larmen naeste gang,« griner Gudrun Østby, der efterfølge­nde traskede videre og forsvandt mellem de gamle handelsgad­er.

Jeg var heroppe i Kristi himmelfart­sferien, fordi jeg ikke laengere kunne dy mig. Jeg har jo holdt mig vaek, fordi der hele tiden blev sagt, at jeg er så gammel. GUDRUN ØSTBY, 88-ÅRIG FRIVILLIG I DEN GAMLE BY

Kage og kaffe på kanden

Den radikale byrådspoli­tiker Eva Borchorst Mejnertz havde også fundet vej til genåbninge­n af Den Gamle By, hvor hun havde erstattet sit normale stamsted Emmerys i Aabyhøj med konditorie­t Café Bonnich.

»Man bliver lidt rørstrømsk af at vaere herinde. Jeg vil gerne vaere med til en så historisk begivenhed, som man må sige, at denne åbning og dag jo er,» siger Eva Borchorst Mejnertz, inden hun satte sig til at arbejde i serverings­lokalet med en kop kaffe og en kage fra det populaere konditori.

Den Gamle By holder åbent som vanligt og har på grund af coronasitu­ationen opsat plexiglas i mange af byens huse, mens der også er spritdispe­nsere frit tilgaengel­igt flere steder.

 ??  ?? 88-årige Gudrun Østby arbejder to gange om ugen som frivillig i Den Gamle By. Hun var i saerdeles godt humør, da stedet mandag genåbnede efter coronakris­en. Foto: Joachim Ladefoged
88-årige Gudrun Østby arbejder to gange om ugen som frivillig i Den Gamle By. Hun var i saerdeles godt humør, da stedet mandag genåbnede efter coronakris­en. Foto: Joachim Ladefoged
 ??  ?? Samtlige flag var hejst, da Den Gamle By mandag genåbnede. Foto: Joachim Ladefoged
Samtlige flag var hejst, da Den Gamle By mandag genåbnede. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark