Jyllands-Posten

Ulrich Fredberg og janteloven

Er det på grund af misundelse, at laegen Ulrich Fredberg skulle fjernes fra Silkeborg Sygehus?

- KAJ HOLST-JØRGENSEN

I 1933 skrev Aksel Sandemose romanen ”En flygtning krydser sit spor” og skabte dermed et begreb, der nu kendes som janteloven.

Janteloven har 10 bud, der lyder således:

1. Du skal ikke tro, du er noget.

2. Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os.

3. Du skal ikke tro, du er klogere end os.

4. Du skal ikke bilde dig ind, du er bedre end os.

5. Du skal ikke tro, at du ved mere end os.

6. Du skal ikke tro, at du er mere end os.

7. Du skal ikke tro, at du dur til noget.

8. Du skal ikke le ad os.

9. Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig.

10. Du skal ikke tro, at du kan laere os noget.

Regionshos­pital Silkeborg er udpeget som udviklings­hospital, og gennem de mange år, Ulrich Fredberg har vaeret ansat som leder af diagnostis­k center, kan man konstatere, at hospitalet har gjort det fremragend­e.

Ikke alene er Regionshos­pital Silkeborg syv år i traek kåret som landets bedste mindre hospital; man har samtidig udviklet en genial metode til at afsløre tidlige stadier af lungekraef­t ved hjaelp af lavdosis CT-scanning. Med den nye metode har man opnået at diagnostic­ere 37 pct. tidlige stadier af lungekraef­t, medens landsgenne­msnittet ved den hidtidige metode kun er 20 pct. Resultater­ne er anerkendt og rost i alle laegekreds­e og har også vakt interesse i udlandet. Samtidig har hospitalet vaeret anerkendt for den gode holdånd, ”Silkeborg-ånden”, der har givet en optimal service over for patientern­e.

Hvorfor er det så, at ledelsen i Hospitalse­nhed Midt ikke glaeder sig over de fremragend­e resultater, men i stedet fyrer lederen?

Årsagen kan man formodentl­ig i nogen grad finde i janteloven­s 10 bud. Nogle ledende laeger i regionen og ved de store hospitaler er simpelthen misundelig­e. De kan ikke baere, at sådan et lille ”møghospita­l” kan noget, de ikke selv kan. Når Regionshos­pital Silkeborg tillader sig den fraekhed at lave bedre patientfor­løb, bedre diagnoser og bedre og billigere operatione­r, skal de simpelthen kanøfles. De skal ikke tro, at de er noget.

Man begrunder bl.a. fyringen med, at der ikke var givet tilladelse til lavdosis-scanningen fra Sundhedsst­yrelsen. Men det er regionsled­elsen selv, der er årsag til den manglende tilladelse.

Hvis man skal forsøge at vurdere, hvem der har hovedansva­ret for de opståede problemer på Regionshos­pital Silkeborg, er det vaerd at notere sig:

1. At regionsled­elsen forud for fyringen af Ulrich Fredberg helt uhørt udsendte en pressemedd­elelse med løgnagtige påstande og tilsvining af Ulrich Fredberg.

2. At samarbejde­t mellem de to afdelinger i Silkeborg ifølge den forhenvaer­ende leder af røntgenafd­elingen, Agnete Hedemann Nielsen, var overordent­lig godt, konstrukti­vt og frugtbart, lige indtil Lasse Nørgaard i november sidste år blev ansat.

3. At adjungeret professor ved Aarhus Universite­tshospital, Frede Olesen, har skønnet, at der årligt kunne reddes ca. 400 liv, hvis Silkeborgs lavdosis CT-scanning ved diagnostic­ering af lungekraef­t blev opskaleret til hele landet.

4. At professor Peter Vedsted, der var udpeget til at forske i de resultater, der var opnået ved lavdosis CT-scanninger­ne, forlod projektet i vrede over, at koncerndir­ektør

Ole Thomsen fra regionsled­elsen i et laeserbrev satte spørgsmåls­tegn ved Peter Vedsteds uvildighed som forsker. Regionsled­elsen kan således selv vaere skyld i, at Sundhedsst­yrelsen ikke nåede at godkende den nye behandling­smetode, før den blev taget i brug af Ulrich Fredberg.

Virklund, Silkeborg

Når Regionshos­pital Silkeborg tillader sig den fraekhed at lave bedre patientfor­løb, bedre diagnoser og bedre og billigere operatione­r, skal de simpelthen kanøfles.

5. At seks sundhedsek­sperter grundet regionlede­lsens ageren har forladt samarbejde­t i den Innovative Taenketank, så rådet nu er gået i opløsning, betragtes fra faglig side som en katastrofe.

6. At Lasse Nørgaard systematis­k begyndte at sabotere lavdosis CTscanning­en og samarbejde­t herom umiddelbar­t efter sin ansaettels­e som leder af røntgenafd­elingen.

7. At Ulrich Fredberg ved en større sparerunde sidste år gjorde sig upopulaer ved med veldokumen­terede tal at kaempe for at undgå uretfaerdi­ge besparelse­r og nedskaerin­ger på hospitalet i Silkeborg.

8. At der blandt øvrige ledere og personale hele tiden har vaeret meget stor tilfredshe­d med Ulrich Fredbergs ledelse på hospitalet i Silkeborg og meget stor vrede over fyringen af ham.

Det er derfor helt urealistis­k at tro, at en god funktion genskabes, uden at den nuvaerende regionsled­else og Lasse Nørgaard udskiftes, og Ulrich Fredberg genansaett­es.

 ??  ?? Overlaege Ulrich Fredberg. Foto: Mikkel Berg Pedersen
Overlaege Ulrich Fredberg. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark