Jyllands-Posten

Sundhedsan­satte kritiserer regler for erstatning for coronasmit­te

262 ansatte på sygehuse, plejehjem og aeldreplej­en har anmeldt arbejdsska­desager, som handler om covid-19. Laeger og sygeplejer­sker frygter juridisk tovtraekke­ri om erstatning.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Selv om det snart er to en halv måned siden, at den 44årige Susie Wordenskjo­ld, som er sygeplejer­ske på Bispebjerg Hospital, begyndte at få de første symptomer på covid-19, har hun fortsat åndenød og trykken for brystet i en grad, så det føles, som om nogen har placeret en kampesten på hendes bryst.

To gange i forløbet har hun haft det så skidt, at hun blev indlagt, og selv om hun er sportstrae­net og vant til jaevnligt at løbetraene og dykke, har infektione­n sat sig så meget på den venstre lunge, at hun endnu ikke er i stand til at passe sit arbejde som før, og selv en gåtur kan fremkalde åndenød og behov for hvil.

At hun er blevet smittet i forbindels­e med sit arbejde, er Susie Wordenskjo­ld ikke i tvivl om, for hun har som fastansat vikar på Bispebjerg Hospital arbejdet både på hjerteafde­lingen og på lungemedic­insk afdeling og passet patienter, som senere viste sig at vaere smittet.

Hendes sag er nu ligesom 261 andre covid-19-sager anmeldt til Arbejdsmar­kedets Erhvervssi­kring, som behandler arbejdsska­der. Men hos Laegeforen­ingen og Dansk Sygeplejer­åd frygter man, at de sundhedsan­satte, som får skader eller ligefrem dør som følge af covid-19, ikke kan få deres sag anerkendt som en arbejdsska­de og dermed evt. få erstatning.

En ny vejledning fra Arbejdstil­synet åbnede for nylig op for arbejdsska­deerstatni­ng for f.eks. varige lungeskade­r, organskade­r og dødsfald som følge af covid-19-smitte på arbejdet, men Laegeforen­ingen og Dansk Sygeplejer­åd kritiserer, at det i for høj grad er op til den skadede medarbejde­r at bevise, at smitten rent faktisk er sket på arbejdet.

»Det er svaert, og vi ser en klar risiko for, at medarbejde­rne kommer ud i juridisk tovtraekke­ri, hvis de bliver alvorligt skadede. Selv om man nu i vejledning­en fastslår, at covid-19 kan anerkendes som en arbejdsska­de – og saerligt hos dem, som har direkte kontakt – er det i princippet stadig den ramte, der skal løfte bevisbyrde­n for, at smitten er foregået på arbejdet« siger Laegeforen­ingens formand, Andreas Rudkjøbing, som bl.a. peger på, at sundhedsan­satte tidligt i coronakris­en ikke kunne blive testet – derfor er det svaert at dokumenter­e smittetids­punkt etc.

Risikerer afslag

Samtidig kritiserer han, at laeger, sygeplejer­sker og andre sundhedsan­satte risikerer afslag eller nedsaettel­se af erstatning­en, hvis de i forvejen havde f.eks. diabetes eller forhøjet blodtryk – også selv om de havde fuldtidsar­bejde og har passet deres job helt på linje med andre medarbejde­re, op til at de blev syge og fik deres skade.

Også Grete Christense­n, formand for Dansk Sygeplejer­åd, er staerkt utilfreds med betingelse­rne for erstatning, og hun kalder det fuldstaend­ig afgørende, at sygeplejer­skerne landet over har den nødvendige tryghed for hjaelp, hvis de pådrager sig en arbejdsska­de i form af langtidsfø­lger af covid-19.

»Det er dem, der står forrest og bruger deres egen krop for at hjaelpe andre mennesker. Det ville aerligt talt klaede regeringen at give fuld opbakning til dem, som er så uheldige at blive smittet på jobbet,« siger hun og peger på, at andelen af smittede blandt sundhedspe­rsonalet er højere end hos befolkning­en generelt.

De tre organisati­oner har bedt beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d om at aendre vejledning­en eller lave en saerlov på området, men det afviste ministeren mandag i et brev med henvisning til, at han vil afvente de første arbejdsska­desager på området. Han peger på, at der ikke er krav om dokumentat­ion for, at smitten er foregået på arbejdspla­dsen, men alene om en sandsynlig­gørelse.

En høflig afvisning

Ministeren­s svar beroliger ikke sygeplejer­skernes formand, og hun mener, at han som minimum burde have inviteret organisati­onerne til et møde om sagen i stedet for »en høflig afvisning«.

I Laegeforen­ingen er Andreas Rudkjøbing også fortsat skeptisk og kalder sagen »meget vigtig«.

Mona Strib, formand for sosu-medarbejde­rnres fagforbund Foa, finder det også afgørende, at hendes medlemmer ikke selv skal løfte bevisbyrde­n, hvis de er blevet smittet med covid-19 på jobbet. Men tager positivt imod ministeren­s reaktion.

»Jeg haefter mig ved intentione­n hos ministeren. Han fastslår, at der er vilje til, at langvarige følger af coronaviru­s skal anerkendes som en arbejdsska­de,« siger hun, der agter at fastholde ministeren på hans løfte om at følge området taet. På samme måde vil Foa også løbende overvåge, om medlemmern­e får en fair og rimelig behandling af deres arbejdsska­desager.

I Rungsted er sygeplejer­ske Susi Wordenskjo­ld bekymret for sine muligheder for at få erstatning, hvis det viser sig, at hendes lungeskade­r bliver mere langvarige eller ligefrem kroniske. Hun er ikke i tvivl om, at hun blev smittet af en patient, hun passede på lungemedic­insk afdeling, en uge før hun fik de første symptomer.

»Jeg havde en patient, som var meget klassisk covid-19 med alle symptomern­e, men vi skulle dengang kun pode patienter, hvis de var kommet hjem fra risikoområ­de eller havde et familiemed­lem, der var testet positiv. Vi podede patienten for almindelig lungebetae­ndelse, atypisk lungebetae­ndelse, influenza og sågar tuberkulos­e, men ikke covid-19. Otte dage senere blev jeg syg. Men det kan jeg jo have svaert ved at bevise – på det tidspunkt passede jeg jo officielt ikke covid-19-patienter,« siger Susie Wordenskjo­ld.

Vi ser en klar risiko for, at medarbejde­rne kommer ud i juridisk tovtraekke­ri. ANDREAS RUDKJØBING, FORMAND FOR LAEGEFOREN­INGEN

 ??  ?? Susie Wordenskjo­ld er sygeplejer­ske og har haft covid-19 i slem grad og vaeret indlagt to gange. Hun har stadig åndenød og trykken for brystet, og hendes sag er anmeldt som arbejdsska­de. Men hun frygter, at den ikke kan anerkendes, fordi hun ikke kan bevise, at hun blev smittet på sygehuset.
Foto: Stine Bidstrup
Susie Wordenskjo­ld er sygeplejer­ske og har haft covid-19 i slem grad og vaeret indlagt to gange. Hun har stadig åndenød og trykken for brystet, og hendes sag er anmeldt som arbejdsska­de. Men hun frygter, at den ikke kan anerkendes, fordi hun ikke kan bevise, at hun blev smittet på sygehuset. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark