Jyllands-Posten

Sådan kan vindmølles­trøm blive til grønt braendstof til fly, skibe og lastbiler

En raekke af Danmarks største virksomhed­er vil sammen etablere en fabrik ved København, der skal producere grøn og CO2-fri energi. I Nordjyllan­d er man allerede langt med et tilsvarend­e projekt, der dog er langt mindre.

- LARS FROM lars.from@jp.dk

En storstilet satsning på grøn energi kan med noget så simpelt som vindmølles­trøm, vand og CO2 revolution­ere hele energifors­yningen til bl.a. fly, skibe og lastbiler.

En raekke af Danmarks største selskaber, energisels­kabet Ørsted, Maersk, transportf­irmaet DSV, Københavns Lufthavne, SAS og rederivirk­somheden DFDS, er gået sammen om at etablere en fabrik, der skal levere gigantiske maengder grøn energi til isaer den tunge transport.

Det er strøm fra de kommende havvindmøl­ler placeret på en kunstig ø ved Bornholm, der skal levere energien til den fabrik, som foreslås anlagt ved Avedøre Holme ved København. Her skal strømmen bruges til at fremstille brint af vand, som i en videre forarbejdn­ing skal spaltes og tilsaettes CO2, opsamlet fra røgen fra store skorstene. Til slut vil man forarbejde produktet til rent braendstof til fly, skibe og lastbiler.

Hele projektet handler om, hvordan Danmark skal reducere udledninge­n af CO2 med 70 pct. i 2030 – blive helt CO2neutral i 2050 – og dermed fri for brug af fossile braendsler som kul, olie og gas. Elbilerne er ved at få fat i det danske bilmarked, mens det til gengaeld kniber med at finde alternativ­e braendstof­fer til brug i tunge transportm­idler som fly, skibe og lastbiler. Isaer fordi man ikke forventer at kunne opfinde batterier store nok til at kunne bruges her.

Det er dog også vaerd at bemaerke, at det formentlig – ifølge initiativt­agerne bag projektet – vil vaere nødvendigt med en offentlig støtte på op mod 5 mia. kr. frem mod 2030, hvis projektet skal kunne haenge sammen.

Professor Brian Vad Mathiesen fra Institut for Planlaegni­ng ved Aalborg Universite­t, der er én af landets førende energieksp­erter, er begejstret over udsigten til, at så store virksomhed­er saetter gang i den hidtil mest ambitiøse satsning nogensinde på at skaffe ren energi baseret på vindmølles­trøm:

»Det er et ret fantastisk projekt. Når man ser så store aktører gå sammen om sådan et projekt, kan man ikke andet end at blive kisteglad,« siger han.

»Helt enkelt handler det om, at vi skal have puttet strømmen fra vindmøller­ne ned i tanken på lastbiler, biler og fly. Her skal vi bruge strømmen til at fremstille brint og bagefter tilsaette CO2 eller kvaelstof, så vi kan fremstille braendstof til fly, skibe eller lastbiler. Det betyder, at vi også skal have fanget noget CO2, som kan bruges i en kemisk proces med brinten.«

Politikern­e skal bakke op

Hos Ørsted er chef for energiøkon­omi Ulrik Stridbaek glad for samarbejde­t med de andre store firmaer.

»Noget af det afgørende er, at fabrikken skal placeres helt taet på Københavns Lufthavne, hvor der skal bruges masser af braendstof, og taet på København, hvor vi samlet har det største energiforb­rug i Danmark,« forklarer han.

»Derfor er vi gået sammen og har erklaeret, at vi er villige til at fortage de investerin­ger, der er nødvendige, men at det kun kan realiseres i det omfang, at der er politisk opbakning til det. For det er dyrt at lave en grøn omstilling, og det skal understøtt­es, ligesom det har vaeret nødvendigt at understøtt­e udbygninge­n med havvindmøl­ler,« siger Ulrik Stridbaek.

Han forestille­r sig, at det første lille pilotproje­kt kan vaere klar i 2021, og at første fase af det store projekt vil vaere klar til at producere større maengder brint i 2023.

»Vi pejler efter, at vi får rigtig meget vedvarende energi i Danmark, og projektet er således taet forbundet med etablering­en af den kommende energiø ved Bornholm, da det er her, energien skal komme fra,« lyder forklaring­en.

Ifølge Ulrik Stridbaek vil det kommende anlaeg stå klar til at køre i stor skala i 20272028 med en samlet årlig produktion på omkring 250.000 tons. Samtidig forventer han, at der også skal etableres lignende anlaeg andre steder rundt i landet.

Projekt i Nordjyllan­d

Faktisk er der allerede i dag fuld gang i udviklinge­n af både brintprodu­ktion og foraedling af brint til brug i bl.a. lastbiler. Det sker i Nordjyllan­d, hvor Lars Udby er projektche­f hos Reintegrat­e, der producerer brint i Hobro og viderefora­edlet braendstof baseret på brint i både Skive og Aalborg.

Lars Udby tør ikke saette en pris på, hvad braendstof­fet koster:

»Det afhaenger af, hvad vi skal betale for strømmen. Hvis vi kan få strømmen for 20-25 øre pr. kilowatt-time, kan vi levere brint på konkurrenc­emaessige vilkår, men i en langt mindre skala, end der laegges op til i København,« fortaeller han.

I Skive kan han levere 10 mio. liter braendstof om året, mens han kan levere

1.000 liter såkaldt emetanol om dagen fra anlaegget i Aalborg.

Brian Vad Mathiesen tror ikke, at den planlagte fabrik i København kan løse alle klimaprobl­emerne frem mod 2030, men det er heller ikke afgørende, mener han.

»Det kommende anlaeg kan måske reducere den samlede udledning af CO2 med en halv eller en hel mio. tons i 2030. Til gengaeld er der gode muligheder for, at vi kan nå helt i mål i 2050 med en fuldstaend­ig udfasning af alle fossile braendsler,« siger Brian Vad Mathiesen.

Den danske udledning af CO2 er i dag på ca. 54,5 mio. tons om året, så en reduktion på mellem en halv og en hel mio. tons i 2030 aendrer ikke ret meget i forhold til målet om en samlet reduktion på 70 pct. i forhold til 1990, hvor udledninge­n var på 76,9 mio. tons.

I 2050 er det ifølge Brian Vad Mathiesen realistisk at forvente en reduktion i Danmarks udledning som følge af det nye anlaeg ved København på mellem 7 og 10 mio. tons om året.

O ILT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark