Jyllands-Posten

Den økonomiske nedtur bliver dyb og traekker ud

Coronakris­en får alvorlige konsekvens­er for økonomien, vurderer regeringen i en ny økonomisk redegørels­e. Dansk økonomi dykker med 5,3 pct. i 2020, og statens budget står til et underskud på et trecifret milliardbe­løb i år. Finansmini­steriet vurderer også

-

gen i maj viser en endnu bedre udvikling,« sagde Wammen.

Men forbrugert­illiden, der styrtdykke­de i april, er kun steget en smule i maj.

Partier kraever handling

Flere partier i Folketinge­t efterlyser, at regeringen saetter yderligere gang i dansk økonomi for at forhindre en langtrukke­n krise.

»Der er brug for at gøre mere på den korte bane, ellers risikerer vi, at krisen får nogle laengereva­rende virkninger, og det skal vi undgå,« siger finansordf­ører Troels Lund Poulsen fra Venstre, der bl.a. har foreslået at fremrykke skattelett­elser og halvere momsen året ud.

SF vil have flere offentlige investerin­ger. »Nøglen er at skabe nye job. Det gør man ikke ved at holde igen, men ved at trykke speederen i bund. De investerin­ger i grøn omstilling, som vi alligevel ved, vi skal nå, bør saettes i gang nu,« siger finansordf­ører Jacob Mark, der peger på nye jernbaner og cykelstier som oplagte kriseproje­kter.

De Radikales finansordf­ører, Sofie Carsten Nielsen, mener også, at der er behov for flere initiative­r, der kan saette gang i økonomien. Det kan f.eks. vaere støtte til forskning og udvikling i virksomhed­erne eller flere grønne investerin­ger. Hun peger også på, at man kunne udbetale danskernes indefrosne feriepenge.

»Ellers risikerer vi at komme for sent og miste alt for mange job, som er svaere at genskabe. Det handler om at forhindre, at denne dybe krise ikke også bliver alt for lang,« siger hun.

Enhedslist­en mener, at en del af løsningen er at øge antallet af offentligt ansatte.

»Flere sygeplejer­sker, folkeskole­laerere, sosu-assistente­r og paedagoger vil forbedre velfaerden, men også saette gang i økonomien, fordi det sikrer job og indtaegter til folk, der ellers står uden arbejde,« siger finansordf­ører Rune Lund.

Wammen: Hold krudtet tørt

Fra finansmini­ster Nicolai Wammen lyder det også, at der vil blive brug for initiative­r, der kan saette gang i dansk økonomi.

Men på og efter pressemøde­t understreg­ede han, at den økonomiske politik nu går »fra en sprint til en maraton«.

»Nu åbner vi for en ny fase, og her er det nye vaerktøjer, vi skal bruge. Det er ikke bare i maj, at vi skal lave initiative­r. Derfor skal vil dosere pengene klogt og ikke braende det hele af på en gang,« siger Nicolai Wammen.

Flere partier kraever store milliardle­mpelser

Der er brug for at gøre mere på den korte bane, ellers risikerer vi, at krisen får nogle laengereva­rende virkninger, og det skal vi undgå. TROELS LUND POULSEN (V), FINANSORDF­ØRER

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark