Jyllands-Posten

Hjertepati­ent ville have sagt ja til elektrisk hjerte »med det samme«

Ivan Harder Sørensen, som er hjertetran­splanteret, finder det »fantastisk«, at den første dansker har fået et elektrisk hjerte. Hjertefore­ningen håber, at det kan blive et nyt tilbud til hjertepati­enter.

- NANNA ELMSTRØM METTE MARIE BREUNING Nanna.Elmstroem@jp.dk mette.m.b.breuning@jp.dk

I sidste uge fik den første danske patient indoperere­t et kunstigt hjerte på Rigshospit­alet, og dermed har 13 patienter på verdenspla­n nu fået et hjerte, der kører på batteri.

Den 51-årige Ivan Harder Sørensen, som fik foretaget en hjertetran­splantatio­n for tre år siden, er ikke i tvivl om, at det er »fantastisk«.

»Man er jo stadig i prøvefasen, men om nogle år kan det vaere, at de patienter, som er i så alvorlig en tilstand, som jeg engang var, kan få et elektrisk hjerte. Det ville have lettet min psyke gevaldigt, hvis det havde vaeret en mulighed,« siger han.

Ivan Harder Sørensen er født med dårligt hjerte og levede i lang tid med pacemaker. I 2013 begyndte laegerne at tale om transplant­ation.

»Men jeg blev først godkendt i tredje omgang, fordi mine nyrer var for dårlige,« fortaeller han.

I en periode på to år fik han livsforlae­ngende medicin, men til sidst var laegerne nødt til at standse behandling­en, fordi han ikke laengere kunne tåle den, og den besked ramte hårdt.

»Er det så bare slut?«

»Jeg taenkte: ”Er det så bare slut?”,« fortaeller Ivan Harder Sørensen.

Dagen efter fik han besked om, at der var et hjerte til ham, men perioden frem til transplant­ationen var praeget af usikkerhed, og hvis Ivan Harder Sørensen dengang havde haft mulighed for at få indoperere­t et elektrisk hjerte, havde han »sagt ja med det samme«, fortaeller han.

Det elektriske hjerte hedder Carmat, og Danmark er som en del af et internatio­nalt studie det tredje land i verden, der har indoperere­t hjertet i en patient.

Ifølge Finn Gustafsson, overlaege og professor med speciale i avanceret hjertesvig­t og transplant­ation ved Hjertemedi­cinsk Klinik på Rigshospit­alet og Københavns Universite­t, er det elektriske hjerte et stort skridt fremad for hjertekiru­rgien. Han overvaered­e seancen på operations­stuen i sidste uge:

»Det betyder ikke, at en hel masse patienter skal have behandling­en nu og her, men det definerer yderkanten af, hvad vi kan nu. Vi får en palet af behandling­er, så vi kan betjene hele gruppen af hjertepati­enter. Det er et kaempe gennembrud.«

Hjertet, som vejer omkring 1 kg, tilpasser sig personens fysiske udfoldelse og vil saette pumperytme­n op, hvis brugeren f.eks. går op ad trapper eller cykler. Det er denne evne, der gør det til noget helt saerligt.

»Det har alle de fysiologis­ke regulering­smekanisme­r, som dit og mit hjerte har – det er det helt store og overbevise­nde gennembrud, i forhold til hvad vi tidligere har set,« siger Finn Gustafsson.

Et normalt liv

Han fortaeller, at man som udgangspun­kt kan leve noget naer et normalt liv med hjertet, men at man ikke kan gå i svømmehall­en eller dyrke kontaktspo­rt pga. de elektriske komponente­r, man baerer uden på kroppen i en lille taske.

Hjertet kan både bruges til hjertepati­enter, der ikke kan vente på et donorhjert­e, og til patienter, der ikke kan blive transplant­eret. Patienten, der har haft hjertet i laengst tid, har haft det i to år, men i et kunstigt miljø har man holdt hjertet kørende i fem.

Overlaege ved Thoraxanae­stesiologi­sk Klinik på Rigshospit­alet, André Korshin, stod i spidsen for bedøvelse under operatione­n. Ifølge ham har forberedel­sesperiode­n varet flere år, og de sidste planer blev lagt dagen inden transplant­ationen:

»Det er et skridt på vejen til at hjaelpe patienter, vi ikke kunne hjaelpe før. Hvis studiet gennemføre­s – og det viser nogenlunde resultater – har vi et tilbud til dem.«

I Hjertefore­ningen håber man også, at det kunstige hjerte på sigt kan blive et tilbud til de patienter, som det på nuvaerende tidspunkt kan vaere svaert at hjaelpe.

Fantastisk tilbud

»Der er ikke lige så mange hjerter til transplant­ationer, som vi gerne vil have, og indimellem er der patienter, der er så dårlige, at de ikke kan vente. Samtidig er der nogen, som ikke er egnet til at få en transplant­ation, og for dem vil det vaere fantastisk, hvis der er et andet tilbud. Simpelthen en maskine, der kan overtage hjertets pumpefunkt­ion,« siger den administre­rende direktør i foreningen, Anne Kaltoft.

Hun kalder det »fantastisk«, at Danmark er med forrest i den tekniske udvikling, og siger, at det kunstige hjerte er »utroligt interessan­t for hjertepati­enterne«.

Anne Kaltoft understreg­er desuden, at hjertepati­enter skal leve bedst muligt med deres sygdom, og at den teknologis­ke udvikling er et vigtigt led heri.

Ifølge Hjertefore­ningens hjemmeside lever en hjertetran­splanteret patient i Danmark i gennemsnit 15,6 år. Ivan Harder Sørensen ved ikke, om han på et senere tidspunkt får brug for et elektrisk hjerte, men han vil ikke udelukke muligheden:

»Et nyt hjerte er selvfølgel­ig at foretraekk­e, men hvis alternativ­et er, at jeg ikke er her, så vil jeg gerne have et elektrisk hjerte.«

 ??  ?? Ivan Harder Sørensen er født med dårligt hjerte og fik i 2017 en hjertetran­splantatio­n.
Foto: Joachim Ladefoged
Ivan Harder Sørensen er født med dårligt hjerte og fik i 2017 en hjertetran­splantatio­n. Foto: Joachim Ladefoged
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark