Jyllands-Posten

Aktivister i Hongkong appellerer til Vesten om hjaelp mod Kina

Demokratia­ktivister frygter hemmeligt kinesisk politi. Protester ventes at fortsaette i Hongkong mod en ny sikkerheds­lov.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk MO WONG YIK, DEMOKRATIF­ORKAEMPER

Kinas planer om at vedtage en sikkerheds­lov for Hongkong vil tage livet af alle fremtidige demokratib­evaegelser, advarer aktivister i Kinas frieste by og appellerer til EU og USA om hjaelp.

»Dette er begyndelse­n til enden for Hongkong, og vi forbereder os på det vaerste,« siger en af Hongkongs kendte demokratif­orkaempere, Joshua Wong, til JyllandsPo­sten:

»Protester vil blive takseret som forsøg på at undergrave Kinas autoritet. Beijing vil oprette en hemmelig politistyr­ke, der kan anholde kritikere og smide dem i faengsel et sted i Kina, akkurat som det i dag sker for kinesiske menneskere­tsaktivist­er.«

Loven, der i denne uge behandles på Folkekongr­essens møde i Beijing, udløste i weekenden nye store demonstrat­ioner i Hongkong.

»Vi vil fortsaette demonstrat­ionerne og forsøge at mobilisere det internatio­nale samfund for at laegge pres på Beijing«, fortsaette­r den 23årige Wong, der allerede som 17-årig i 2014 var en af lederne af den såkaldte paraplybev­aegelse.

Forraederi og oprør

Han var også på barrikader­ne, da massedemon­strationer i 2019 tvang Hongkongs lokale og Beijing-loyale regering til at opgive et forslag, der ville gøre det muligt at udlevere Hongkong-borgere til retsforføl­gelse i Kina.

»Nu vil Beijing presse en endnu hårdere lov ned i halsen på os uden om Hongkongs rådgivende forsamling, hvor den i det mindste ville blive debatteret,« siger Joshua Wong.

Under systemet ”et land, to systemer” fik den tidligere britiske kronkoloni i 1997 ved overdragel­sen til Kina lov til at bevare udstrakte frihedsret­tigheder i mindst 50 år. Selv om der i byens miniforfat­ning, Basic Law, indgår et krav om at vedtage en sikkerheds­lov, afviser aktivister i Hongkong, at myndighede­rne i Beijing kan vedtage loven alene. Opfattelse­n deles af Hongkongs advokatråd.

Detaljerne i den nye sikkerheds­lov er ikke kendt, men loven skal straffe »forraederi, løsrivelse, oprør og undergrave­nde virksomhed«.

Mandag forsøgte det kinesiske udenrigsmi­nisteriums kontor i Hongkong på en briefing at berolige diplomater, udenlandsk­e forretning­sfolk og korrespond­enter.

Målet er kun at ramme terroriste­r og et mindretal af ballademag­ere, der under demonstrat­ionerne sidste år udgjorde »en overhaenge­nde trussel« mod Kinas nationale sikkerhed, forklarede Kinas udenrigsko­mmissaer, Xie Feng, og fastslog ifølge Reuters, at lovgivning­en skal sikre ro og orden i en af verdens vigtigste finansiell­e hovedstaed­er.

Men han afviste at afsløre detaljer i loven eller at bekraefte, at kinesiske efterretni­ngstjenest­er vil etablere sig i Hongkong for at slå ned på kritikere.

Vi gør vores bedste, men vi er kun 7 mio. i Hongkong, og vi er ikke alene i stand til at vinde over Kina.

Udnyttede coronakris­en

Allerede nu har over 200 parlamenta­rikere fra 23 lande udtrykt fordømmels­e af loven og opfordret deres respektive regeringer til at laegge pres på Kina. Blandt underskriv­erne er Hongkongs sidste britiske guvernør, Chris Patten, de republikan­ske amerikansk­e senatorer Ted Cruz og Marco Rubio samt politikere fra Europa.

Aktivister­ne håber, at de ledende erhvervsfo­lk i Hongkong vil slutte sig til protestern­e.

»Vi gør vores bedste, men vi er kun 7 mio. i Hongkong, og vi er ikke alene i stand til at vinde over Kina,« siger Mo

Wong Yik, der ligesom Joshua Wong er en af lederne af det prodemokra­tiske parti Demosisto.

»Vi har brug for solidarite­t og pres fra verden. USA reagerede meget hurtigt, mens europaeisk­e politikere er langsommer­e. Vi opfordrer Europa til at vedtage målrettede sanktioner mod de kinesiske politikere, der vedtager loven.«

Han anklager regimet i Beijing for at bruge coronakris­en til at stramme skruen om Hongkong.

»Det udnyttede, at hele verden er optaget af pandemien og ikke er i stand til at hjaelpe lige nu. Desuden vidste styret, at der stort set ikke er udenlandsk­e journalist­er til stede her nu. Og de, der kommer, skal først i 14 dages karantaene.«

Ifølge Mo Wong Yik går det kommunisti­ske Kina aldrig frivilligt på kompromis. Derfor er det vigtigt at fortsaette demonstrat­ionerne, selv om det kan blive svaert at mobilisere samme massive protester som i efteråret 2019.

 ??  ?? Tusinder protestere­de i weekenden i Hongkong mod en ny kinesisk sikkerheds­lov.
Foto: Edgar Su/Reuters
Tusinder protestere­de i weekenden i Hongkong mod en ny kinesisk sikkerheds­lov. Foto: Edgar Su/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark