Jyllands-Posten

USA gør klar til historisk rumflyvnin­g

En ny, kommerciel aera af rumfart kan begynde onsdag i Florida med historisk opsendelse.

- EMIL ROSBORG emil.rosborg@jp.dk

Det legendaris­ke Kennedy Space Center i Florida har over årene vaeret arnested for en lang raekke store skridt for menneskehe­den. Blandt andet var det her, at man kl. 15.32 dansk tid den 16. juli 1969 fyrede op for den raket, der fire dage senere bragte de første mennesker til Månen. Onsdag aften ved halv ellevetide­n kan endnu en historisk begivenhed finde sted i rumcentere­t. Det skriver The Guardian.

Her er den såkaldte Falcon 9-raket planlagt til at blive affyret med kursen sat mod Den Internatio­nale Rumstation (ISS) fra den selvsamme affyringsr­ampe, som Neil

Armstrong og co. rejste fra for over 50 år siden. Sker det, vil det vaere første gang, at en kommerciel rumflyvnin­g sender astronaute­r til ISS.

Bag projektet står den excentrisk­e rigmand Elon Musk. Han er grundlaegg­er af og direktør i Space X, som det amerikansk­e rumfartsag­entur, Nasa, har bestilt til at udvikle en såkaldt taxi-service, der kan bringe amerikansk­e astronaute­r sikkert til ISS. Til det projekt har Space X siden 2011 modtaget over 20 mia. kr. fra Nasa.

Elon Musk har laenge haft det som sit erklaerede mål, at fremtidens rumfart kommercial­iseres, så rumfarten på laengere sigt ikke laengere vil vaere afhaengig af statslige aktører.

Trump vil vaere til stede

Lykkes det de to astronaute­r, Robert Behnken og Douglas Hurley, at nå til Den Internatio­nale Rumstation, er det første gang siden 2011, at mennesker sendes i rummet fra amerikansk jord. Og det er noget, der falder i Donald Trumps smag. Han har nemlig haft det som et politisk mål igen at etablere amerikansk dominans i rummet, og derfor vil han også vaere til stede for at bevidne opsendelse­n.

Optakten til og opsendelse­n af Falcon 9-raketten kan følges direkte på Nasas hjemmeside fra kl. 18 dansk tid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark