Jyllands-Posten

Partier undrer sig over regeringen­s EU-sololøb

Internatio­nal kritik hagler ned over Danmark. Folketinge­t er ikke blevet spurgt.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Sammen med regeringer­ne i Holland, Østrig og Sverige afviste den danske regering i weekenden i et såkaldt nonpaper et forslag fra Tyskland og Frankrig til genopretni­ng af Europas økonomi. De to lande mener, at EU skal låne penge, som skal gives i bidrag til de mest traengte uden krav om tilbagebet­aling.

Danmark kraever, at støtten tilbagebet­ales, og det er siden blevet kritiseret af bl.a. flere sydeuropae­iske regeringer og parlamenta­rikere.

I Folketinge­t vaekker det forundring, at regeringen ikke har sikret sig politisk opbakning bag den markante politiske position.

»Jeg forstår ikke, at regeringen ikke har inddraget os mere. Hvis de nu kommer tilbage med et elendigt forhandlin­gsresultat, ville jeg da prøve at knytte nogen lidt taettere til mig i Folketinge­t. Det har vaeret stilen under corona, at de kører meget egenrådigt,« siger Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen.

Venstre er enig med regeringen i, at hjaelpen skal betales tilbage. Partiet vil derimod ikke tage stilling til et kompromis, hvor noget af hjaelpen gives som bidrag, mens noget skal vaere lån – det kompromis, der ventes foreslået af EU-Kommission­en onsdag.

»Det må du spørge regeringen om. Vi må gå ud fra, at regeringen har taenkt det igennem, når den kommer med så hårdt et udspil,« siger Jan E. Jørgensen.

De Radikales ordfører, Jens Rohde, kritiserer også, at regeringen ikke har rådført sig med Folketinge­t.

»Jeg synes faktisk også, det er lidt dumt. Jeg ved godt, de kalder det et non-paper, men det er ikke desto mindre en ny forhandlin­gsposition,« siger Rohde.

Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod skriver i en mail, at »det er helt almindelig praksis, at skiftende danske regeringer løbende udarbejder non-papers, som skal vaere med til at forklare og fremme danske synspunkte­r. Og det er også fast praksis, at den slags non-papers ikke skal forelaegge­s Europa-udvalget,« skriver Kofod, der sammenlign­er et non-paper med »deltagelse i møder, indlaeg i aviser og lignende«.

»Når vi naermer os en endelig dansk holdning i sager af større raekkevidd­e, skal sagen naturligvi­s forelaegge­s til forhandlin­gsoplaeg af den ansvarlige minister.«

SF åben for bidrag

De Radikale støtter fuldt ud det tysk-franske forslag og kalder regeringen­s afvisning »fuldstaend­ig håbløs«.

»Det her er en billig måde at øge EU-budgettet med lån i stedet for at haeve kontingent­et,« siger Jens Rohde, der forudser et stort politisk tilbageløb for regeringen.

At hjaelpen til de svageste bør gives som lån i stedet for bidrag støttes også fra den yderste venstreflø­j.

»Hvis man giver bidrag, vil der komme modkrav fra EUKommissi­onen til, hvordan landene skal opføre sig. Det gik helt galt under finanskris­en. Derfor støtter vi lån til lav rente med meget lang løbetid,« siger Enhedslist­ens EU-ordfører, Søren Søndergaar­d.

I SF siger EU-ordfører Halime Oguz, at partiet »som udgangspun­kt« er enig med regeringen i, at hjaelpen skal gives som lån.

»Men vi er også åbne overfor, at der kan vaere tale om engangstil­skud. For vi er afhaengige af, at de lande kommer godt igennem krisen. Det skal Danmark ikke stå i vejen for,« siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark