Jyllands-Posten

Wien og København siger nej igen

Det er to små lande. De er rige. Og de regeres af unge statsleder­e, der ikke føler det samme ansvar for EU, som deres forgaenger­e gjorde, vurderer en historiker.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Er der to ting, de kan komme op at skaendes om i Bruxelles, er det migrantkvo­ter og økonomisk hjaelp til de sydeuropae­iske lande.

Hver gang står både Danmark og Østrig på strammersi­den. Det gaelder også nu, hvor EU-landene forsøger at blive enige om, hvordan de lande, der er hårdest ramt af corona, skal hjaelpes.

Tyskland og Frankrig foreslog i den forgangne uge, at EU-Kommission­en skal låne 3.700 mia. kr. og lade pengene give europaeisk økonomi en staerkt tiltraengt blodfusion. Men kort efter kom modsvaret fra Danmark og Østrig, der havde allieret sig med Sverige og Holland: Vi hjaelper gerne, men det bliver i form af lån, der skal betales tilbage, lød beskeden.

Der findes flere grunde til, at Danmark og Østrig nu igen går imod Bruxelles, Berlin og Paris. Nogle af dem har med historien og geopolitik­ken at gøre, forklarer historiker og professor emeritus Uffe Østergård. Han peger på, at der er tale om to rige, små lande, der ligger på hver sin side af Tyskland.

»Begge lande har vaeret store multinatio­nale stater og er hver isaer blevet mast af Tyskland,« forklarer han og understreg­er straks, at det ikke nødvendigv­is er noget, hverken Danmarks statsminis­ter, Mette Frederikse­n, eller Østrigs kansler, den konservati­ve Sebastian Kurz, taenker over generelt.

Men »det saetter rammerne for en taenkning«, vurderer historiker­en.

Andet syn på EU

Dertil kommer, at de to politiske ledere er unge og har et andet syn på EU og det europaeisk­e projekt end deres forgaenger­e:

»Udenrigspo­litikken er ikke båret af et naermest følelsesma­essigt engagement, ligesom tidligere generation­er, men af pragmatism­e. Det er nationalst­aten, der er deres udgangspun­kt.«

Også landenes størrelse spiller en rolle, mener Uffe Østergård:

»Frankrig og Tyskland føler et ansvar for Europa, som de små lande ikke gør.«

Spørger man Christoph Haselmayer, senioranal­ytiker ved Østrigs største meningsmål­ingsinstit­ut, OGM, er det netop det, regeringer­ne i Wien og København illustrere­r lige nu. Deres forslag retter sig i virkelighe­den slet ikke mod Bruxelles, mener østrigeren:

»De laver ikke europaeisk politik, men indenrigsp­olitik.«

Det konkludere­r han, fordi han ikke levner mange chancer til forslaget fra Merkel og Macron.

»Østrigs kansler og Danmarks statsminis­ter ved, at når det kommer til stykket, bliver kompromise­t noget, der minder om deres udspil. Så kan de saelge sagen som en succes hjemme.«

Danmarks tidligere udenrigsmi­nister Per Stig Møller (K) ser naermere spareforsl­aget som et tegn på, at ingen af de fire lande ved, hvilket ben de skal stå på.

»Man har vaeret vant til at haegte sig på Tyskland, men hvad gør man, når Tyskland går?«

At Storbritan­nien ikke laengere er medlem af EU spiller muligvis også en rolle for landenes aktive afvisning af Merkels og Macrons udspil. Tit har briterne vaeret dem, der satte foden ned og sagde nej, når Tyskland og Frankrig lod de europaeisk­e idéer flyve lige lovlig højt for de mindre EU-begejstred­e lande.

»Det er også en afspejling af det nye billede, at Storbritan­nien er gået. Men der må man sige, at landene altså befinder sig på kontinente­t. Nu gaelder det om at gå i dialog og forsøge at påvirke Tyskland i stedet for bare at sige nej,« siger Per Stig Møller og opfordrer i det hele taget til større solidarite­t med Sydeuropa:

»EU er ikke kun en klub, når det er solskin. Det er også en klub, når det regner.«

 ??  ?? Mette Frederikse­n har sammen med tre andre EU-landes ledere foreslået at hjaelpe de coronaramt­e sydeuropae­iske lande med lån frem for en fond. Her ses hun sammen med Hollands premiermin­ister Mark Rutte (t.v.), Sveriges statsminis­ter, Stefan Löfven, EU's "praesident", belgiske Charles Michel, og formand for EUKommissi­onen Ursula von der Leyen. Forrest Østrigs kansler, Sebastian Kurz. Foto: Virginia Mayo/Reuters
Mette Frederikse­n har sammen med tre andre EU-landes ledere foreslået at hjaelpe de coronaramt­e sydeuropae­iske lande med lån frem for en fond. Her ses hun sammen med Hollands premiermin­ister Mark Rutte (t.v.), Sveriges statsminis­ter, Stefan Löfven, EU's "praesident", belgiske Charles Michel, og formand for EUKommissi­onen Ursula von der Leyen. Forrest Østrigs kansler, Sebastian Kurz. Foto: Virginia Mayo/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark