Jyllands-Posten

Kulturens ledere i historisk faelles front: »Ydre fjender skaber indre venner«

Coronakris­en kan ende med at tage livet helt af dansk kultur. Derfor er der brug for en genåbnings­model, der raekker mindst et år ud i fremtiden, mener fire brancheorg­anisatione­r.

- RANE VON BENZON IDA TRØIBORG RONJA MELANDER rane.v.benzon@jp.dk Ida.Troiborg@jp.dk ronja.melander@jp.dk

Danmark er så småt ved at genåbne, men der er stadig begraensni­nger for, hvor mange der må samles. Derfor er de fire brancheorg­anisatione­r Dansk Live, Danske Biografer, Dansk Teater og Danske Koncert- og Kulturhuse gået sammen om et faelles forslag, der skal sikre, at det kan betale sig at drive en kulturforr­etning i en ny virkelighe­d.

»Vi frygter, at nogle vil dø i genopstart­sperioden, fordi vi endnu ikke ved, hvor dyb krisen er. Vi ved ikke, hvordan publikum vender tilbage, og hvor mange penge de bruger,« siger Esben Marcher, sekretaria­tschef i Dansk Live.

Forslaget er taenkt til at løbe over de naeste 12 måneder. Det går konkret ud på, at man sammenlign­er med et gennemsnit af indtaegter­ne fra tilsvarend­e perioder tre år tilbage og så i højere eller laverede grad kompensere­r afvigelser­ne ved udgangen af året.

Oplaeg til dialog

Lige nu raekker de fleste hjaelpepak­ker frem til 8. juli. Forslaget fra de fire organisati­oner er et indspark til debatten, når der skal forhandles om hjaelp laengere ud i fremtiden.

»Det her er ikke et krav, men et dialogopla­eg til politikern­e, for det er vigtigt, de er opmaerksom­me på, at vi risikerer at tabe et kulturliv på gulvet, når vi vender tilbage til hverdagen,« siger Esben Marcher.

Spillested­erne ved f.eks. ikke, hvor mange mennesker der må samles efter august, fortsaette­r han. Eller om det bliver muligt at have stående publikumme­r og arbejde med et internatio­nalt program, som udgør en vaesentlig del af forretning­en. For biografern­es vedkommend­e er en udfordring, at der på grund af coronaviru­s mangler store premierefi­lm på programmet.

Organisati­onerne ved ikke, hvad deres forslag vil koste, men modellen med at udregne et gennemsnit over de seneste tre år mener de vil sikre, at ingen overkompen­seres.

Ifølge Lars Werge, direktør i Danske Biografer, vil det vaere dumt, hvis man ikke gør noget for at holde hånden under kulturlive­t på laengere sigt.

»Det vil vaere tudetosset, at man har brugt relativt mange penge på at holde os flydende, mens krisen har vaeret her, hvis man så bare traekker proppen op af badekaret efterfølge­nde,« siger han og tilføjer, at forslaget vil vaere billigt sammenlign­et med de penge, regeringen allerede har givet i hjaelpepak­kerne.

Usaedvanli­gt samarbejde

Peter Mark Lundberg, direktør i Dansk Teater, mener, at usikkerhed­erne gør hjaelpen nødvendig.

»Hvis vi kan få den her hjaelp, tør vi fortsaette, som vi plejer. Og det er vigtigt, at hjaelpen varer et år, så vi ikke hele tiden skal forhandle om det. Det at lave kunst tager altså ikke bare en uge. Det skal planlaegge­s lang tid i forvejen,« siger han.

Det er usaedvanli­gt, at kulturorga­nisationer­ne står sammen om et faelles forslag på denne måde, siger de selv.

»Der har vaeret rigtig meget kritik af, at vi ikke kan finde ud af at samarbejde og finde faelles løsninger, så vi forsøger at tage ansvaret på os og kommer med et faelles forslag på tvaers af brancher,« siger Peter Mark Lundberg.

»Vi har taget kritikken til os, og det er ret historisk, at vi kommer med et faelles udspil. Det tror jeg faktisk aldrig er lykkedes for os før.«

Esben Marcher fortaeller, at de fire organisati­oner har fået en faelles fjende. Den hedder coronaviru­s.

»Ydre fjender skaber indre venner. Det, der binder os sammen, er, at vi alle sidder på producent- og arrangørsi­den af bordet. Vi har et naturligt skaebnefae­llesskab i, at vores medlemmer har fysiske lokaler, og vi repraesent­erer dem, der normalt løber risikoen ved at producere, købe ind og saette arrangemen­ter op,« siger han.

Sådan undgår vi, at corona slår den naere kultur ihjel

 ??  ?? En teaterfore­stilling koster det samme at saette op, hvad enten man spiller for fuld sal eller halv belaegning. Derfor har branchen brug for hjaelp, siger Peter Mark Lundberg, direktør for brancheorg­anisatione­n Dansk Teater. Foto: Stine Bidstrup
En teaterfore­stilling koster det samme at saette op, hvad enten man spiller for fuld sal eller halv belaegning. Derfor har branchen brug for hjaelp, siger Peter Mark Lundberg, direktør for brancheorg­anisatione­n Dansk Teater. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark