Jyllands-Posten

Kaerlighed og kannibalis­me

Tine Høeg har skrevet en ferm roman om lidenskab og venskab.

- TOUR DE CHAMBRE ERIK SVENDSEN

Tine Høeg fik en velfortjen­t succes med sin debutroman ”Nye rejsende”, og mit gaet er, at hendes fanskare vil tage godt imod den svaere toer

”Tour de Chambre”. Vi får igen en skildring af den første forelskels­esfase og et forhold med komplikati­oner. Men vi får også meget andet.

En anden vigtig del er skildringe­n af en taet relation til veninden Mai. Det intrikate er – selvfølgel­ig! – at vores heltinde Asta braender varm på Mais kaereste, August.

Det moralske dilemma – skal Asta fortaelle om sit forhold til August eller fortie det for at bevare venskabet med

Mai – bliver imidlertid ikke løst, eller rettere: Det bliver udskudt, fordi Høeg dristigt, men effektivt for historiens psykologis­ke dramatik, lader

August dø. Hvad sker der derefter? Det fortaeller historien ikke alverden om. Men Høeg gendramati­serer konflikten, idet Asta inviteres til mindefest for August 10 år efter hans død. Er tiden moden til, at sandheden skal frem?

”Tour de Chambre” udspiller sig således på to historiske tidspunkte­r. Dels dengang i 00’erne, da alle de implicered­e parter plus det løse boede sammen på et kollegium (titlen henviser indforståe­t til et festritual, der specifikt udfolder sig på landets kollegier). Dels i noget, der minder om vores samtid, hvor Asta og Mai stadig er de bedste venner, og hvor Asta naermest er reservemod­er for Mais søn Bertram.

Hvad beskaeftig­er Asta sig med, kunne man interesser­et spørge? Jamen, hun er blevet forfatter. Den nysgerrige laeser vil derfor spørge: ”Åh, handler ”Tour de Chambre” egentlig om Tine Høeg som ung, sådan lidt fordaekt fortalt?”. Det tør jeg ikke sige. Derimod er Høeg ganske raffineret i sin leg med virkelighe­d- og fiktionspl­aner i romanen, fordi Asta oprindelig­t havde en idé om at skrive om en polsk skulptør (som er helt fiktiv!), men hun bliver fristet af det psykologis­ke drama, hun står midt i, og hvor alt er godt stof – ergo skriver hun sin version af trekantsdr­amaet om Asta, August og Mai (bemaerk det sidste egennavn).

Jeg vil nødig vaere en plotspoile­r, men det sidste raffinemen­t, som Høeg benytter sig af, kraever is i maven. Hun lader nemlig et antiklimak­s vaere et klimaks. Godt gået!

Når det hele alligevel er fiktion (hvis og hvis), kunne jeg godt have undvaeret romanens dobbelt op på det kunstneris­ke, for Augusts moder er feteret samtidskun­stner, og August og Asta møder hinanden i en hemmelig interesse for at skrive og laese digte. I mine øjne har vi de seneste år set rigeligt med bøger, der kredser om det kunstneris­ke. Set udefra ligner det navlepille­ri.

ROMAN

TINE HØEG 324 sider, 250 kr. Gutkind

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark