Jyllands-Posten

»Det er helt, helt, helt centralt«

-

Inger Støjberg har i bedste fald købt sig tid, da hun søndag deponerede sin trovaerdig­hed og formentlig også politiske fremtid i et hidtil ukendt eller overset dokument med den lange titel ”notat om indkvarter­ing af mindreårig­e asylansøge­re, der indrejser sammen med personer, som angives at vaere aegtefaell­e eller samlever”.

Heraf fremgår det, at der skal foretages en konkret vurdering af sagens omstaendig­heder, inden det besluttes, hvordan de berørte par og deres eventuelle børn indkvarter­es.

Inger Støjbergs forklaring strider mod, hvad hun selv tidligere har oplyst om håndtering­en af de såkaldte barnebrude i danske asylcentre. I lang tid lød det, at asylpar, hvor den ene var mindreårig, per automatik skulle adskilles, og at ingen havde advaret ministeren om, at den praksis var ulovlig. Barnebrude­ne skulle reddes, fordi piger skulle have et pusterum, som Inger Støjberg ved flere lejlighede­r har formuleret det.

Sat på en meget kort formel, så kunne megen tid og mange anstrengel­ser vaere sparet, hvis Støjberg langt tidligere i forløbet havde fisket notatet frem. Men selv ikke Ombudsmand­en fik det udleveret, og det må dog undre, når notatet ifølge Støjberg selv er »helt, helt, helt centralt«.

Ligesom det må undre, at hverken departemen­tschef eller andre af ministerie­ts ledende embedsmaen­d tilsynelad­ende gjorde ministeren opmaerksom på vigtighede­n af notatet, før hun optrådte i samråd om sagen.

Foruden det må undre, at Støjberg, dagen efter at hun har godkendt notatet, udsender en pressemedd­elelse uden nuancer. Ministeren må ikke vildlede offentligh­eden.

Når Inger Støjberg befinder sig i vidneskran­ken i Instruksko­mmissionen er det juraen, som gaelder. Udenfor satser hun på at vinde folkestemn­ingen. På sociale medier fortsaette­r melodien om, at hun greb ind for pigernes skyld. Inger Støjberg er glad for, at den davaerende borgerlige regering ikke acceptered­e barnebrude.

»Vi stod på pigernes side. Alt andet ville have vaeret uanstaendi­gt,« konkludere­de hun i et opslag på Facebook, hvor hun opfordrer til at kaempe kampen for pigerne og sammen gøre en forskel.

Inger Støjberg vil gerne have debatten til at handle om, hvorvidt man var for eller imod barnebrude. Men det hverken var eller er sagens kerne. Barnebrude er alle imod. Kernen er, om Støjberg har overholdt loven.

Da Inger Støjberg den 10. januar 2016 udsendte den pressemedd­elelse, som siden blev ophøjet til instruks, var det efter en hed debat om barnebrude på danske asylcentre. Inger Støjberg var under staerkt pres for at gribe ind og fik ros selv fra Enhedslist­ens Johanne Schmidt-Nielsen, som syntes, at det var en udmaerket regel, men dog var forudseend­e nok til at tilføje, at »det bare er meget vigtigt, at der er en individuel sagsbehand­ling«.

Det handler om rettighede­r i en retsstat. Det er helt, helt, helt centralt.

Hvorfor det ikke skete, og hvem der har ansvaret for, at det ikke skete, har kraevet et omfattende gravearbej­de både fra pressens, Folketinge­ts, Ombudsmand­ens og nu Instruksko­mmissionen­s side. Støjberg kunne daekke sig under et politisk flertal og en mangelfuld offentligh­edslov.

Helt, helt, helt centralt er i høj grad også Folketinge­ts og offentligh­edens mulighed for at kunne kontroller­e ministeren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark