Jyllands-Posten

Angrebet på Ole Waever er et angreb på forsknings­friheden

- PALLE WEIS opinions- og eventredak­tør palle.weis@jp.dk

Den internatio­nalt anerkendte fredsforsk­er Ole Waever har fået ørerne i den aggressive identitets­politiske maskine. Herhjemme har bevaegelse­n først og fremmest handlet om køn og etnicitet og har udløst debatter om en aflyst temafest for studerende, fordi tre personer klagede over, at den havde mexicansk tema og derfor kunne støde mexicanere. En underviser på CBS klagede over, at man til en faellessam­ling sang ”Den danske sang er en ung blond pige”, fordi hun som mørk ikke kunne identifice­re sig med den. Ledelsen valgte at give hende en undskyldni­ng. På Københavns Universite­t har transkønne­de klaget over en underviser i statistik, som ”kun” opdelte befolkning­en i kvinder og maend. Der har vaeret klager over litteratur­studiernes pensumlist­ers overvaegt af hvide maend, forslag om at udskifte han og hun med hen og de. Og sikkert meget, meget mere.

Men den konflikt, som Ole Waever er havnet i, stikker en tand dybere, for den handler om grundlaget for hele hans forskning, om ham som person og om vilkårene for forskning og forsknings­frihed. Gennem 25 år har Ole Waever sammen med en britisk kollega fra London School of Economics udarbejdet en teori, som bruges til forståelse af internatio­nale konflikter. ”Københavne­rskolen” kaldes teorien og handler bl.a. om med udgangspun­kt i begrebet sikkerheds­liggørelse at anskueligg­øre, når aktører – som regel stater – forsøger at udnytte situatione­r, der kan virke faretruend­e, til at indføre ting, man ellers ikke ville kunne indføre. Ingen naevnt, ingen glemt, men coronakris­ens konseglad kvenser for lovgivning, retssikker­hed og demokratis­k transparen­s kunne sikkert vaere en glimrende case.

Teorien har vaeret anvendt vidt og bredt og i freds- og konfliktfo­rskningen i årevis, men nu har to kvindelige forskere, briten Melanie Richter Montpetit og amerikaner­en Alison Howell, i et internatio­nalt anerkendt videnskabe­ligt tidsskrift lavet et frontalt angreb på Ole Waever og hans medforfatt­ere. Teorien anklages for at vaere domineret af »hvidhed«, »antisort racisme« og udtryk for en taenkning, der henter sit arvegods i kolonialis­men.

Kunne Ole Waever, der i øvrigt selv har sit udgangspun­kt på den akademiske venstreflø­j, ikke bare traekke på skuldrene og vaere ligemed en artikel, der umiddelbar­t lyder helt hen i vejret? Nej, desvaerre ikke, og det kan resten af den akademiske verden heller ikke, for påstandene er blåstemple­t af et anerkendt videnskabe­ligt tidsskrift, som ikke optager artikler, medmindre de er vurderet og bedømt af andre akademiker­e.

Forskning skal kunne diskuteres og modsiges; det er sådan set hele fundamente­t for den akademiske verden og en forudsaetn­ing for, at vi kan blive klogere og naerme os nye erkendelse­r. Men med den identitets­politiske sort/hvideindde­ling af verden er der ikke tale om udfordrend­e modsigelse, men om afvisning af alt, der ikke passer ind i det identitets­politiske verdensbil­lede, hvilket kun bekraefter de fundamenta­listiske og undergrave­nde tendenser, som de identitets­politiske strømninge­r baerer med sig. Det er et angreb på hele det fundament af faelles forståelse, som den akademiske verden står på. Og et angreb på den forsknings­frihed, som man må gå ud fra, at Ole Waever også tillader andre, for hvem har lyst til at udvikle en teori, som risikerer at blive stemplet som racistisk, selv om den kun forsøger at forklare verden? Og ikke mindst: Hvem har lyst til at benytte teorien?

Det er et angreb på hele det fundament af faelles forståelse, som den akademiske verden står på.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark