Jyllands-Posten

Virksomhed­ers moral afgør et civilisere­t land

-

Fredag den 22. maj i JP’s erhvervsse­ktion gør Kasper Heumann Kristensen (KHK) sig i artiklen ”Efter shitstorm mod skattely: Moralsk skat er en naiv illusion” til talsmand for, at det ikke har nogen betydning, hvordan virksomhed­er betaler skat, når bare det sker lovligt. KHK fremhaever, at modstander­ne af virksomhed­ers skattely er dobbeltmor­alske, da kritikerne ikke selv lever op til samme standarder.

Jeg er enig med KHK i, at vi som mennesker sommetider er egoistiske og dobbeltmor­alske – men det gør ikke, at vi ikke også foretager moralske handlinger: Holder afstand i en coronatid, hjaelper, hvis en person falder om på gaden, mv. Det er moralske handlinger, som vi ikke er tvunget til, men som er med til at gøre, at Danmark er et rart, civilisere­t samfund at leve i.

Moral kan i et civilisere­t samfund ikke reduceres til at følge lovgivning­en. Når jeg og mange andre danskere er imod, at virksomhed­er placerer sig i skattely, skyldes det to gode grunde. Hvis vi skal finansiere en velfaerdss­tat, der f.eks. kan finansiere hjaelpepak­ker i krisetider, uddannelse af dygtige medarbejde­re til virksomhed­erne, sundheds- og sociale udgifter mv., kraever det skattebeta­ling i Danmark.

Hvis ikke de stigende uligheder i indkomst og formue i det danske samfund skal accelerere for meget, kraever det, at de rigeste ikke unddrager sig beskatning i Danmark ved at placere indkomst og formue i skattely. Jeg vil opfordre ledelserne i danske virksomhed­er til at overveje konsekvens­erne af placering i skattely. Alle virksomhed­er lever af omverdenen­s tillid og af, at der er nogen i fremtiden, der vil købe en virksomhed­s produkter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark