Jyllands-Posten

Neutralite­tspolitik er en fiktion – i så fald laegger man blot sin skaebne i andres haender

Vi europaeere skal evne at stå på egne ben. Det er ikke meget vaerd, at vi hver isaer insisterer på at stå på vores egne små ben, den dag Europa rammes af nye konflikter.

- PER STIG MØLLER fhv. udenrigsmi­nister og folketings­medlem (K)

»Men Danmarks historie under Besaettels­en bliver kun den rigtige historie, hvis man også tager neutralite­ten alvorligt,« konkludere­r Vilhelm Topsøe i sin nye, skarpt taenkte bog ”Var neutralite­ten umoralsk?”

For politikern­e den 9. april 1940 forekom det umoralsk at kalde død og ødelaeggel­se ned over danskerne i en udsigtsløs kamp. Konsekvens­en heraf blev samarbejds­politikken.

For den voksende skare af friaktion hedskaempe­re forekom det umoralsk at vaere neutral og samarbejde med besaettels­esmagten. Men den 5. maj 1945 erklaerede politikern­e og Frihedsråd­et samdraegti­gt, at kampen havde vaeret det moralske, samarbejde­t blot en forberedel­se til modstand, og neutralite­ten passé.

Derfor gik Danmark lettet ind i FN og stillede sig til rådighed for dets sikkerheds­råd.

I oktober 1945 konstatere­de den radikale leder Bertel Dahlgaard, at nu »har nationen givet afkald på sin suveraenit­et«, hvilket han var med på, for FN måtte ikke mislykkes.

Til gengaeld var han imod, at Danmark gik ind i Nato, for så var vi jo ikke neutrale i konflikten mellem øst og vest. Da FN opfordrede Danmark til ligesom de andre Nato-lande at gå med i Koreakrige­n, nøjedes vi med at sende hospitalss­kibet ”Jutlandia”, og for ikke at blive forpligtet til en militaer sagde Danmark nej tak til en plads i Sikkerheds­rådet.

Nok havde vi afskrevet neutralite­tsfiktione­n, men vi handlede alligevel efter den.

Det var denne fiktion, som i 1980’erne fik S, R og SF til at skabe det alternativ­e sikkerheds­politiske flertal imod Nato, og i 1993 førte det til de danske forsvars- og retsforbeh­old i EF.

Nu er Den Kolde Krig historie, og de fleste Warszawapa­gt-lande for laengst med i EU og Nato. Nu er der andre farer: islamismen fra Mellemøste­n, illegal masseimmig­ration fra Afrika, et revanchist­isk Rusland, et mere selvsikker­t Kina, alt imens Trumps enerådige USA truer med at klappe vores sikkerheds­paraply sammen.

Det betyder, at vi europaeere skal evne at stå på egne ben. Så er det ikke meget vaerd, at vi hver isaer insisterer på at stå på vores egne små ben, den dag Europa rammes af nye konflikter. Thi ligesom i 1930’erne ender de med at ramme os.

Da vil fremtidens historiker­e betegne det som umoralsk, at vi ikke sikrede os de rette alliancer i tide, men endnu en gang naivt håbede på, at stormen gik os forbi.

Når vi kan se, at sådan kan det gå, skal vi prøve at undgå det. Vi skal selvfølgel­ig bestraebe os på at fastholde den transatlan­tiske alliance, men samtidig erkende, at vi ligger på toppen af kontinente­t og ikke som Storbritan­nien i Atlanterha­vet. Vi skal derfor med i det europaeisk­e sikkerheds- og forsvarssa­marbejde og søge at fastholde Storbritan­nien i det.

Vi kan ikke blindt følge Trumps svingende udenrigspo­litik. EU må føre sin egen udenrigspo­litik, hvis den ellers kan finde en. Vi kan spille en betydelig rolle i den nye verden. Vi kan fastholde den internatio­nale retsorden, forny de internatio­nale organisati­oner, fremme klimaindsa­tsen og modvirke handelskri­ge.

Med vores ”soft power” kan vi fremme udviklinge­n i og samarbejde­t med Afrika og virke for en løsning af konflikter­ne i Mellemøste­n. Vi kan spille en rolle for at undgå, at striden mellem USA og Kina løber helt ud af kontrol, feje for vores egen dør i forhold til Rusland og fastholde Arktis som lavspaendi­ngsområde.

Med neutralite­t og passivitet laegger man blot sin skaebne i andres haender. Det må vi have laert af historien.

Vi kan ikke blindt følge Trumps svingende udenrigspo­litik. EU må føre sin egen udenrigspo­litik, hvis den ellers kan finde en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark