Jyllands-Posten

Vi skal vise samfundssi­nd på EU-plan – for vores egen skyld

En faelles europaeisk genopretni­ng er klogest med tanke på vores egen eksport, vores egen velfaerd og vores eget ve og vel.

- KRISTIAN JENSEN MF (V) STINE BOSSE formand for Europabeva­egelsen

Et staedigt nej til en europaeisk genopretni­ngspakke fra dansk side er ikke i EU’s ånd. Det er ikke samfundssi­nd. Det er mindst af alt til vores egen gavn.

Det fortjener et saerskilt kapitel i EU-historien, at Merkel og Macron for nylig fremlagde en faelles plan for genopretni­ngen af EU’s økonomi. Planen er flere steder blevet udlagt som naermest filantropi og blind naestekaer­lighed. Merkel forlader nemlig sin gamle position.

Sammen med Macron går hun nu ind for, at EU-Kommission­en på vegne af medlemslan­dene skal optage lån for 3.700 mia. kr. Dernaest skal der laves overførsle­r til de lande, som har det største økonomiske behov. Og endelig skal landene betale en fast rate tilbage til EU-Kommission­en efter økonomisk styrke.

Men filantropi er det ikke. Både Tyskland og Frankrig eksportere­r til Italien i stor skala. Italien er Tysklands femtestørs­te handelspar­tner. Dieter Kempf, praesident for Tysklands svar på Dansk Industri, var for nylig med i en faelles udtalelse med sine kolleger fra Italien og Frankrig, hvor man anbefalede en genopretni­ngspakke, der ikke havde set historisk sidestykke.

Analysen i Tysklands top er nu, at hvis minusvaeks­traterne i Italien bliver for høje, eller frustratio­nen i Italien risikerer at føre til et Italiensk EU-exit eller ”blot” et sammenbrud for euroen – Gud forbyde det – ja, så rammes den tyske industri af en økonomisk forhammer. Når vi udviser samfundssi­nd og dermed hjaelper Italien, ja, så er det egentlig egoisme – og omvendt.

Da USA kikkede på et sammenskud­t og sammenbrud­t Europa efter Anden Verdenskri­g, var det med stor bekymring for, at en gentagelse af fascismens opblomstri­ng – som efter Første Verdenskri­g – kunne komme igen. Men det var også med bekymring for USA’s egen økonomi.

Med et Europa i knae var der ikke afsaetning til de mange amerikansk­e varer, som krigsprodu­ktionen nu blev omlagt til. Derfor startede USA Marshall-hjaelpen for at få Europa på fode igen og for at få en staerk økonomisk partner.

Praecis den samme analyse kan man bruge på Danmark nu. Over halvdelen af vores eksport går til EU-lande. Vores krone er bundet op på euroen. En faelles europaeisk genopretni­ng er klogest med tanke på vores egen eksport, vores egen velfaerd og vores eget ve og vel.

Man må derfor passe på med at afvise Merkel og Macrons linje alt for hurtigt. Og udspillet er stadig åbent for forhandlin­g. Men der skal vaere enstemmigh­ed blandt stats- og regeringsc­heferne, før vi når i mål. Danmark skal naturligvi­s gøre sit.

I Jyllands-Postens leder forleden er bekymringe­n, at vi svaekker de sydeuropae­iske landes incitament til at udvise finansiel disciplin. Vi forstår bekymringe­n. En nation skal altid baere det primaere ansvar for at holde styr på sin egen gaeld.

Men vi skal huske, at coronakris­en ikke kender graenser. Ingen er skyld i coronakris­en og den efterfølge­nde økonomiske haergen. Nu må vi gå kompromise­ts vej. Det interessan­te er, at forslaget fra Macron og Merkel indbefatte­r, at der betales faste rater til EU-Kommission­en som en del af vores almindelig­e bidrag til EU’s naeste budget.

Det betyder i udgangspun­ktet også, at Danmark ikke vil skulle haefte, hvis Italien ikke betaler sin andel – og hvorfor skulle Italien ikke betale sin faste del til EU’s budget? Netop den detalje gør, at ledende figurer i CDU i Tyskland faktisk bakker op om forslaget. Det gør de tyske socialdemo­krater i øvrigt også.

Desuden laegger Macron og Merkel op til, at støtten til de enkelte lande netop ikke bruges på at betale af på eksisteren­de gaeld, men i stedet skal bruges på initiative­r, der øger den økonomiske aktivitet, grøn omstilling og digitalise­ring.

Er Macron og Merkels forslag uden problemer? Slet ikke. Men i stedet for bare at afvise det, bør den danske regering gå aktivt ind i debatten med et realistisk bud på, hvordan forslaget kan rettes til. I stedet for forhandlin­gstaktisk at traekke sig over i det ene ringhjørne bør Danmark gå konstrukti­vt ind i drøftelser­ne om, hvordan en hjaelpepak­ke også kan blive en hjaelp til dansk selvhjaelp.

Der er mange nuancer i debatten. Og et staedigt nej til en europaeisk genopretni­ngspakke fra dansk side er ikke i EU’s ånd. Det er ikke samfundssi­nd. Det er mindst af alt til vores egen gavn.

Det kan siges kort: Danmark skal vaere solidarisk med andre EU-lande – for vores egen skyld.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark