Jyllands-Posten

En fisk rådner fra hovedet

Når Forsvaret er så godt et offer for kritik, er det måske også på grund af en reel mangel på forståelse for forholdene i den uniformere­de del af Forsvaret. Det er urimeligt, at dommen over haerchefen stempler hele Forsvaret.

- ANDERS M. HANSEN advokat, oberstløjt­nant af reserven ved Den Kgl. Livgarde

JP bragte den 24. maj et indlaeg af professor Steen Hildebrand­t: ”Forsvarets syge kultur naeres af den øverste ledelse”. En overskrift der, når der er tale om et indlaeg fra en professor, gav et løfte om substans, dokumentat­ion og årsagssamm­enhaeng.

En gennemlaes­ning efterlod mig dog skuffet. Domsafsige­lsen i Viborg for nylig over den tidligere haerchef synes på forunderli­g vis at have bragt sindet i kog og farvet klarsynet.

»En fisk rådner fra hovedet« er et citat, der i forbindels­e med sagen om haerchef H.-C. Mathiesen er bragt på bane af tidligere oberst Lars Møller, som jeg respektere­r i mange sammenhaen­ge og tjenstligt altid har haft stor fornøjelse af at vaere sammen med. Jeg betragter ham stadig som en ven.

Ud over at vaere en god officer for sine maend var Lars også en strålende repraesent­ant for en uddøende race: den excentrisk­e officer. Han er udødeliggj­ort gennem ”Operation Bøllebank”, aetset ind i manges erindring med en cigar i munden, mens kampvognsk­anonerne effektivt gjorde deres arbejde i Eksjugosla­vien. Lars Møller er en helt.

Det er lige praecis Lars Møller, der på forunderli­g vis demonstrer­er, at citatets karakteris­tik af ”råddenskab i Forsvarets ledelse” kører af sporet i Steen Hildebrand­ts indlaeg.

I en militaer kontekst, og det er jo den eneste rigtige ved bedømmelse­n af Forsvarets ledelse, udspringer ledelse af det latinske ord commandare, der på gammel fransk blev til comander og på middelalde­rengelsk til command. At lede. At føre. I nutidens sprog bruges ordet på engelsk stadig i commander-in-chief, der svarer til vores forsvarsch­ef. Altså Forsvarets øverste ledelse. I teorien.

Virkelighe­den er i dag, at Forsvarets reelle ledelse er vores folkevalgt­e politikere, i form af regeringen og et flertal i Folketinge­t i alle vaesentlig­e sammenhaen­ge. Disse politikere har i praksis delegeret en ikke ubetydelig del af deres beføjelser til embedsmand­ssystemet i Forsvarsmi­nisteriet, til departemen­tschefen og embedsmaen­d. Forsvarets uniformere­de ledelse administre­rer blot. Ledelsen, eller fiskens hoved, er således reelt ikke forsvarsch­efen – eller haerchefen, hvis vi tager udgangspun­kt i den netop afsagte dom. Det fritager naturligvi­s ikke for ansvar, men bør dog give anledning til perspektiv­ering.

Men er det ikke blot ligesom i virksomhed­er, hvor der er aktionaere­r, en bestyrelse og en direktion, vil nogle måske indvende. Svaret er nej. Et rungende nej!

Grunden til, at sammenlign­ingen med det private erhvervsli­v ikke holder, er flerfoldig. For det første står aktionaere­rne i en privat virksomhed ultimativt på mål for deres beslutning­er. Beslutter en virksomhed sig således for f.eks. at starte en aktivitet op i udlandet, sker dette på baggrund af en analyse af omkostning­er og mulige resultater. Går tingene ikke som forventet, tilføres enten flere ressourcer, eller aktivitete­n lukkes ned. Sådan er det ikke i Forsvaret. Politikern­e kan beslutte, at Forsvaret skal indsaette personel og materiel et givet sted på kloden uden en fuldstaend­ig analyse og uden at tilføre de ekstra ressourcer, beslutning­en medfører. Pengene må så bare findes et andet sted i budgettet, og det uniformere­de personel må aendre sin (planlagte) hverdag på at løse den stillede opgave.

Og går noget galt, f.eks. at fanger tages i et fremmed land, og juridiske forvikling­er opstår, er det ikke hverken bestyrelse­ns eller aktionaere­rnes problem, uagtet at de har givet opgaven og godkendt rammen (f.eks. folkeretli­ge forpligtel­ser), som den skal udføres i.

Det er kun ”ledelsens” skyld, en sprogbrug, der i sammenhaen­g med Forsvaret alene betyder de uniformere­de ledelsesla­g. I det private erhvervsli­v ville udførelsen af opgaver, der fører til ulovlighed­er, ikke blot kunne tørres af på direktione­n, hvis såvel bestyrelse som aktionaere­r har vaeret vidende herom, eller måske endog direkte beordret aktivitete­r, der ud fra enhver logisk optik (utilsigtet) kunne lede til ulovlighed­er. Bestyrelse­n og aktionaere­rnes handlinger ville blive draget ind i ansvarsbed­ømmelsen, for de skal jo foregå med et etisk og moralsk godt eksempel. Konkurskar­antaene, afskedigel­ser og civilretsl­ige søgsmål følger naturligt med, når man er en del af fiskens hoved. Bare ikke i Forsvaret. Her er det kun gaellerne, der skal finde en grimasse, der kan passe. Som de gode soldater de er, retter Forsvarets ledelse normalt ind uden at kny. ”Sådan er det jo i et demokrati”. Og jeg er overbevist om, at den til enhver tid siddende uniformere­de ledelse i Forsvaret har det helt fint med det. For det har den laert udenad.

Når jeg finder kritikken af ”råddenskab” i Forsvaret problemati­sk, er det ikke, fordi jeg tror, at Forsvarets ledelse er for tyndhudet til at tåle kritik. Det reelle problem er den tilsvaertn­ing af alle i den uniformere­de del af Forsvaret, denne kritik medfører. Maend og kvinder, fra alle lag af vores samfund, og med en bred vifte af politiske overbevisn­inger, der møder på arbejdet året rundt alene med ønsket om at gøre deres arbejde bedst muligt. Og som ønsker, at de selv og Danmark kan vaere stolte.

Gennem snart 40 år med erfaringer fra både det militaere regi og det civile erhvervsli­v er jeg på ingen måde fortaler for, at ansatte i Forsvaret eller Forsvarets ledelse ikke skal vaere undergivet demokratie­ts spilleregl­er, eller at de ikke skal stå til regnskab for deres handlinger. Haerchef H.-C. Mathiesen har begået fejl, der er utilgiveli­ge, og dem skal han straffes for. Men jeg er dog også på grund af min erfaring af den opfattelse, at vurderinge­rne af ”råddenskab­en” i Forsvaret som institutio­n er letkøbte og berettiger til en nuancering. Saerligt, når det for enhver er tydeligt, at andre forhold i vores samfund på forunderli­g vis kører videre.

Når medierne og ledelsesek­sperter gang på gang påpeger manglende konsekvens­er i det politiske system, er jeg ikke i tvivl om, at de besidder alle nødvendige informatio­ner til at perspektiv­ere og nuancere deres harceleren over ”råddenskab­en” i Forsvaret. Når det så ikke sker, må det vaere i erkendelse af, at det politiske system er tonedøvt over for ansvar, og at den uniformere­de del af Forsvaret er kendt for at vende den anden kind til.

Når jeg finder kritikken af ”råddenskab” i Forsvaret problemati­sk, er det ikke, fordi jeg tror, at Forsvarets ledelse er for tyndhudet til at tåle kritik.

Når Forsvaret er så godt et offer for kritik, er det måske også på grund af en reel mangel på forståelse for forholdene i den uniformere­de del af Forsvaret.

Og så er vi tilbage til Lars Møller, min ven og oberst. Og billedet af ham stående midt i en ildkamp med cigar i munden og i øvrigt traeffe liv-og-død-beslutning­er uden at spørge om lov først. For det er ikke sådan, Forsvaret fungerer. Det gik godt, og Lars Møller er en excentrisk helt. Men var det gået galt, var Forsvarets ledelse blevet bedt om at stå skoleret, og laengere nede i systemet ville nogle skulle forklare, hvorfor en officer stod i det fri og røg en cigar, mens krigen rasede. Regler, begraensni­nger og sikkerheds­bestemmels­er ned i en detalje, de faerreste kan forestille sig, er styrende for hverdagen for de ansatte i den uniformere­de del af Forsvaret. I krig såvel som i fred.

Var Forsvarets ledelse – på ethvert niveau – således givet den frihed, som Lars Møller tog sig, da situatione­n efter hans vurdering kraevede det, var der så sandelig tale om, at Forsvarets ledelse er fiskens hoved. Det er bare ikke virkelighe­den, eller det politisk ønskelige, og derfor er kritikken af ”råddenskab­en” rettet forkert. Nogle kan så have andre motiver til at ville kritisere Forsvaret som institutio­n, men når politikere peger med fingeren, skal de huske på, at tre andre fingre på hånden peger på dem selv.

Ulovlighed­er skal udpeges og straffes, nøjagtig som faerdselss­yndere skal straffes. Men lad vaere med at sige, at alle trafikante­r er ”rådne”. Giv derfor de ansatte i den uniformere­de del af Forsvaret den kredit, deres daglige indsats, hjemme som ude, i krig som i fred, rettelig kalder på.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark