Jyllands-Posten

Opråb fra kulturarra­ngørerne: Sådan undgår vi, at corona slår den naere kultur ihjel

Vi foreslår en genåbnings­model over de naeste 12 måneder. Vi skal ikke overkompen­seres, men blot have råd til stadig at vaere der for danskerne. Modellen sikrer, at dansk kunst og kultur ikke bare overlever, men at den lever.

- ESBEN MARCHER direktør, Dansk Live PETER MARK LUNDBERG direktør, Dansk Teater LARS WERGE direktør, Danske Biografer JESPER BAY direktør, Danske Koncertog Kulturhuse

Statsminis­teren formulered­e det så rigtigt på sin Facebook-profil, da Danmark stod midt i coronanedl­ukningen den 15. april: »Det er i kulturen, vi både kan finde trøst og glaede. I bøger og musik, på landets scener og på museernes vaegge. Vi har brug for kulturen til at samle os. Saerligt i den her tid. Til refleksion og håb. Trøst og eftertanke.«

Dermed satte Mette Frederikse­n ord på noget af den betydning, som kulturen har for os alle. Det er gennem aha-oplevelser, følelsesla­dede øjeblikke, den stille fordybelse og den langsomme glemmensig-selv, at vi erkender og forstår både os selv og hinanden og det samfund, vi er en del af.

Ser man bort fra faellessan­g på Danmarks Radio og individuel fordybelse i bøger og tv-serier, så har coronakris­en vist, at de gode kulturople­velser er dem, man får sammen med andre. I faellesska­bet opstår forståelse­n.

Det danske kulturliv er i vid udstraekni­ng blevet hjulpet af de forskellig­e redningspa­kker, som Folketinge­t har ivaerksat. Hjaelpen har betydet, at både offentlige og private udbydere og producente­r af kunst og kultur har kunnet holde skindet på naesen gennem et forår, der jo ellers i kulturel forstand i den grad er blevet forsømt. Og nu, hvor sommeren naermer sig, begynder mange af institutio­nerne igen at kunne åbne. Der er fortsat masser af restriktio­ner og påbud, der skal overholdes, og der er retningsli­njer og rammer at tage hensyn til før og under publikums besøg.

Men på trods af disse indskraenk­ninger har vi kun oplevet, at vores medlemmer er glade for udsigten til atter at kunne vende tilbage til det, som de allerhelst vil. De vil åbne dørene til deres sale, de vil scanne billetter og tage imod gaester, der har forventnin­gsfulde glimt i øjnene og blussende kinder ved tanken om det, de nu skal ind at opleve.

For det er det, vores spillested­er, vores kulturhuse, vores teatre og vores biografer defineres ved: det levende kulturliv, det naere kulturliv og de oplevelser, der er så livsbekrae­ftende og taet på og dermed helt anderledes end det, man kan opleve alene derhjemme.

Vi lever og ånder for at komme i gang. Og vi overholder enhver regel og lever op til hver eneste forpligtel­se, så det fortsat er trygt og godt at blive udfordret i kulturens huse i Danmark. Men skal vi kunne det, så har vi fortsat behov for hjaelp. Skal vi kunne levere trøst, bearbejdni­ng, faellesska­b og glaede til danskerne, så må politikern­e give os en hjaelpende hånd lidt tid endnu.

Rigtig mange teatre, spillested­er, koncertsal­e, kulturhuse og biografer lever delvist af offentlig støtte. Det kan vaere som direkte driftstils­kud, som kunststøtt­e eller i form af forskellig­e garantiord­ninger. Det er meget ofte gennem kommunale ordninger, fordi de lokale politikere og institutio­ner kan se en vaerdi i at sikre, at der er en biograf eller et teater også i deres mindre by langt fra hovedstade­n. Men det er også i København, hvor det har vaerdi for beboerne i de enkelte kvarterer, at ikke alle kulturelle tilbud ligger i en radius af 2 km fra Rådhusplad­sen.

Den statslige og kommunale opbakning sikrer den lokale udbredelse af kunst og kultur over hele landet. Alt det, der gør Danmark til en stolt kulturnati­on.

Men den kommunale økonomi er mange steder under pres. Dels som følge af coronakris­en, der formentlig giver dybe panderynke­r hos de kommunale politikere landet over, når de i de kommende måneder skal laegge deres 2021budget. Og dels som følge af, at nogle kommuner har udsigt til helt forandrede vilkår i forlaengel­se af udlignings­reformen. De kommuner, hvor man skal udligne flere millioner naeste år end i år, skal jo finde ud af, om midlerne kan hentes på driften, eller man vil saette skatten op.

Der er en mulighed for, at de politiske beslutning­er kommer til at pege på besparelse­r på kulturområ­det. Enten for at finansiere øgede omkostning­er som følge af coronakris­en eller for at betale de ekstra millioner, som en kommune skal af med til udlignings­ordningen.

Vi frygter, at byråd og borgmestre i den forbindels­e vil se laengselsf­uldt på kulturbudg­etterne og forsøge at finde nogle lokale millioner her. Sker det, så vil alle de faelles, nationale bestraebel­ser på at holde fundamente­t under kulturens brancher og institutio­ner falde til jorden med et brag – for så er risikoen til stede for, at mange lokale teatre, kulturhuse og foreningsb­iografer må dreje nøglen om.

Kaere politikere på Christians­borg: Lad os ikke saette den naere kultur over styr nu, hvor der er mere brug end nogen sinde for de faelles kulturelle oplevelser over hele landet. Hold fast i, at I har hjulpet os så langt, at det vil skrige til himlen, hvis I slipper os for tidligt.

Dansk Live, Dansk Teater, Danske Koncert- og Kulturhuse samt Danske Biografer foreslår derfor en samlet genåbnings­hjaelpepak­ke, der tager sigte på at støtte disse forskellig­artede lokale og regionale institutio­ner, sådan at de kan gøre det, de helst vil: åbne for gaesterne og sikre danskerne adgang til kunst og kultur.

Vi ønsker os en model, der kompensere­r for de tabte egenindtae­gter for kulturens institutio­ner i den periode, hvor vi fortsat er pålagt coronarela­terede indskraenk­ninger og restriktio­ner. Det skal vaere en støttepakk­e, der på helt ordentlige og gennemsigt­ige vilkår bidrager til de traengte teater-, kultur-, biografog musikstede­r.

Det skal vaere trygt for vores medarbejde­re at møde på arbejde. Derfor er rammer og retningsli­njer skaerpet, og det er både forståelig­t og det eneste rigtige at gøre, synes vi.

Det skal også vaere trygt for vores gaester at gå ind til forestilli­nger, visninger og koncerter. Derfor har vi selv foreslået en begraensni­ng på antallet af gaester ved de enkelte arrangemen­ter, og det giver i den grad god mening, at vi åbner med et maksimalt antal på 500 gaester samt hårdere retningsli­njer for foyer-, café- og lobbyområd­er. Men det er restriktio­ner, der rammer vores medlemmer – de lokale arrangører af den naere kultur – potentielt meget hårdt på indtjening­smulighede­n. Det er derfor, vi raekker hånden ud til politikern­e og beder om, at I støtter os et lille stykke vej endnu.

Skal vi kunne levere trøst, bearbejdni­ng, faellesska­b og glaede til danskerne, så må politikern­e give os en hjaelpende hånd lidt tid endnu.

Den genåbnings­model, vi foreslår, løber således i de naeste 12 måneder. Den sikrer kunstnerne­s arbejdspla­dser og skaleres automatisk op eller ned, alt efter hvor mange indtaegter det er muligt for kulturen selv at tjene. Konkret peger vi på, at man sammenlign­er med et gennemsnit af tilsvarend­e perioder tre år tilbage, men udformning­en er vi naturligvi­s klar til at gå i dialog om.

Vi skal ikke overkompen­seres, men blot have råd til stadig at vaere der for danskerne. Modellen sikrer, at dansk kunst og kultur ikke bare overlever, men at den lever og igen bliver spillevend­e – selv hvis covid-19 skulle komme hårdt igen.

 ??  ?? Danskerne har brug for kulturen, ikke mindst efter coronakris­en. Men det naere danske kulturliv er klemt efter nedlukning­en, og nogle af de organisati­oner, der leverer kulturtilb­ud til danskerne, er nu klar med et forslag til en genopretni­ngsplan for kulturen. Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer
Danskerne har brug for kulturen, ikke mindst efter coronakris­en. Men det naere danske kulturliv er klemt efter nedlukning­en, og nogle af de organisati­oner, der leverer kulturtilb­ud til danskerne, er nu klar med et forslag til en genopretni­ngsplan for kulturen. Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark