Jyllands-Posten

Han favner både romaner og børnesange

Martin Petersen har stået bag prisvinden­de ungdomsrom­aner og kendte børnesange.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skindbjerg@jp.dk

Martin Petersen voksede op i Lyngby og flyttede til Aarhus-området i 1965. Han blev uddannet folkeskole­laerer fra Marselisbo­rg Seminarium og arbejdede som laerer fra 1976-1998 – det meste af tiden på Lystrup Skole.

Han debuterede med digtsamlin­gen ”Gennemblae­st” i 1987 og kombinered­e sit virke som laerer og forfatter over de naeste 10 år.

Gennem tiden har han skrevet både noveller, sange og ungdomsrom­aner samt en enkelt dokumentar­isk roman for voksne, som er blevet positivt modtaget.

Fra 1998 overgik Martin Petersen til at vaere forfatter på fuld tid, og den første bog var ungdomsrom­anen ”Med ilden i ryggen” om de tyske flygtninge i Danmark fra 1945-1949.

Den fik flere priser, bl.a. Kulturmini­steriets Børnebogsp­ris i 1999. Herudover har han vaeret nomineret til Årets Historiske Bog i 2004 med ”Indtoget i Kautokeino”. I 2014 udgav Martin Petersen ”Exit Sugartown” om de mange flygtninge og migranter, som krydser både deres egne graenser og landegraen­ser i håbet om at finde et bedre liv i Europa.

Martin Petersen står i øvrigt bag børnesange­n ”Vi vil ha’ voksne der griner” fra 1987, som er blevet brugt en hel del rundtom på skolerne de senere år og er kendt af mange fra FDF’s sangbog og DR’s Skolernes Sangdag.

Martin Petersen har tidligere fortalt, at hans romaner ofte er inspireret af historiske begivenhed­er eller bygget på den nuvaerende virkelighe­d. Om sit forfatters­kab fortaeller han til forlaget Gyldendal:

»I en god historie er der noget, der flytter sig. Nogen, der krydser en graense. Det kan vaere mentale graenser eller landegraen­ser, og jeg er tit blevet inspireret af beretninge­r om mennesker, der helt konkret har valgt – eller er blevet tvunget til – at forlade deres hjem og finde et nyt sted.

Martin Petersen, forfatter, Aarhus

 ??  ?? Arkivfoto
Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark