Jyllands-Posten

Lis Zwick – havfruen fra Drakabygge­t

Lis Zwick blev 77 år. Hun kørte i mange år parløb med digteren og maleren Jørgen Nash på kunstnerko­llektivet Drakabygge­t i Skåne

- LARS OLE KNIPPEL navne@jp.dk

Kunstneren Lis Zwicks navn er uløseligt knyttet til det internatio­nale kunstnerko­llektiv Drakabygge­t på Hallandsås­en i Skåne, der blev grundlagt af aegtemande­n Jørgen Nash og hans bror Asger Jorn. Ikke mindst i kraft af Lis Zwicks organisato­riske talent fik Drakabygge­t ry for at vaere en frodig smeltedige­l for eksperimen­terende og provokeren­de kunst samt situationi­stiske happenings.

I den hektiske trafik på den gamle snaphanegå­rd sås bl.a. Jens Jørgen Thorsen, billedhugg­ere, poeter og udenlandsk­e kunstnere, som havde søgt asyl på Drakabygge­t som følge af hjemlanden­es kulturelle snaeversyn eller direkte forfølgels­e.

Lis Zwick, der døde 77 år gammel af svaer sygdom, blev en uundvaerli­g med- og modspiller for Jørgen Nash, der gik bort i 2004. Lis Zwick var hans elskede muse, sekretaer og bogholder, men hendes egen billedkuns­tneriske udfoldelse­r stod af den grund ikke i skyggen.

I offentligh­eden markedsfør­te de sig som Jørgen Sørøver og Lis Havfrue. Lis Zwicks billeder var fulde af farver og fantasi, der ofte bar praeg af inspiratio­nsrejser til eksotiske destinatio­ner som Mexico, Cuba og Nordafrika. Hun studerede emaljemale­ri i Frankrig og Sverige, hvilket placerede hende som én af de ypperste i genren. Raekken af offentlige udsmykning­er, bl.a. emaljeudsm­ykningen på Københavns Hovedbaneg­ård sammen med Jørgen Nash, er lang ligesom listen af haedersbev­isninger.

 ??  ?? Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen
Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark