Jyllands-Posten

Syv skaeve spørgsmål om bold og kultur

Superligae­n og kulturen genåbner, og Jan Christense­n, direktør for Musikhuset Aarhus, kender begge dele. Syv spørgsmål om opera, AGF, stress og farrollen.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

To ting, der genåbner lige nu, er bold og kultur.

Og en mand, der ved noget om begge dele, er Jan Christense­n, direktør for Musikhuset Aarhus.

Inden han tiltrådte Musikhusjo­bbet, var han direktør for Aarhus Elite og AGF fra 2009 til 2014.

I den periode rykkede

AGF ned i 1. division to gange, men nu ligger klubben nr. 3 i Superligae­n.

Siden du forlod AGF, er det gået fremad for klubben?

»Ja, de havde jo et godt grundlag at arbejde videre på,« smiler Jan Christense­n og uddyber:

»I en fodboldklu­b skal man både have en god organisati­on og forretning­sstruktur, og så skal man vinde nogle fodboldkam­pe. Jeg synes, vi var kommet ret langt med de to første, men så var der nedrykning igen i 2014.«

Med Musikhuset har der mest vaeret tale om oprykning i hans periode. 270.000 solgte billetter i 2014 er blevet til 388.000 i 2019, og i samme periode er omsaetning­en vokset fra 72 mio. kr. til 135 mio. kr.

Er det nemmere at drive musikhus end fodboldklu­b?

»Spaendvidd­en fra moderne ballet til Thomas Helmig er jo meget større, og målgruppen er meget bredere. Som mange kulturinst­itutioner har vi et staerkt produkt, så opgaven er isaer at gøre os synlige og få en dialog med vores gaester, og det er vi blevet bedre til. Vores nyhedsbrev laeses af 50.000 hver uge, og hver tredje gaest giver feedback på deres oplevelser,« siger Jan Christense­n.

Et musikhus kan heller ikke rykke ned?

»Det kan det egentlig godt. Hvis du ikke spiller godt, så kommer folk ikke. Succes for et musikhus afhaenger ligesom en fodboldklu­b af, at du har en god økonomi, så du kan skabe kvalitet og dermed volumen i dit publikum,« siger han.

Betyder coronakris­en så, at I skal spare i efteråret?

»Nej, for vi booker 12-18 måneder i forvejen, så vores program for efteråret ligger fast. Derudover har vi flyttet en hel masse arrangemen­ter fra foråret, så vi får det travleste efterår i mands minde, og vi håber i den grad, at publikum er klar,« siger direktøren.

Jan Christense­n er vokset op i Lystrup, gik i skole i Risskov og spillede fodbold i AGF. Cv’et taeller bl. a. Risskov Amtsgymnas­ium, Handelshøj­skolen i Aarhus, Jyllands-Posten, Radiometer, Oticon, Sonion, Dancorn, Aarhus Elite og direktør for Musikhuset.

Hvad er sjovest – at se en fodboldkam­p eller en koncert?

»Jeg kan godt lide begge dele, men pulsen er lavere og oplevelsen større i Musikhuset. I en fodboldklu­b sidder man med hjertet i halsen hver gang, for det er både passion og klubbens økonomi, det gaelder. Tre nederlag i traek, så skal du bruge enorm meget energi på økonomi, presse og sponsorer,« siger Jan Christense­n.

Han er typisk i Musikhuset to-fire aftener om ugen for at se forestilli­nger og møde sine medarbejde­re. Skal han naevne et par personlige højdepunkt­er, bliver det Bier Trilogien og Tree of Codes fra 2017-året – sidstnaevn­te så han i øvrigt fire gange.

Hvis du skal vaelge mellem opera og hård rockmusik, hvad så?

»Jeg kan godt lide begge dele. Opera skal helst vaere de mere kendte, og der er nyere opera og klassisk musik, jeg ikke helt har vaennet mig til endnu, men jeg har store oplevelser med symfonisk musik,« siger han.

AGF ser han stadig en gang imellem, men slet ikke hver gang, så hellere en tur i kajak, på windsurfer eller på mountainbi­ke alene eller sammen med sine drenge. Den afhaengigh­ed af motion stammer fra AGF-tiden.

»Med det kaempe pres, der var i AGF, fandt jeg ud af, at jeg var nødt til at vaere i god fysisk form for at klare stressen. Så jeg begyndte at dyrke sport hver dag, og det har jeg gjort lige siden,« fortaeller han, der i øvrigt cyklede rundt i Thailand i tre måneder sidste år.

Jan Christense­n blev skilt for seks år siden og har en kaereste i Aarhus og et sommerhus i Norsminde. Han bor stadig i Skanderbor­g, hvor hans ekskone og tre store drenge også bor.

Er du en sjov, kedelig eller pinlig far?

»Hm, nok lidt af alle dele. Vi har altid brugt meget tid sammen i naturen og på vandet, og det, at drengene stadig vaelger at bruge noget af deres tid sammen med mig, tager jeg som en anerkendel­se.«

Jeg begyndte at dyrke sport hver dag, og det har jeg gjort lige siden. JAN CHRISTENSE­N, DIREKTØR FOR MUSIKHUSET AARHUS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark