Jyllands-Posten

Dyster prognose: Her er de otte bomber under boligmarke­det

Regeringen­s prognose for boligmarke­det er overrasken­de negativ.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Boligmarke­det får en kaeberasle­r i år. Det forudser regeringen i en dyster prognose.

Boligprise­rne vil falde 4,2 pct. i år – det svarer til 142.000 kr. for et gennemsnit­shus – alene på grund af usikkerhed­en efter coronakris­en, og aktivitete­n vil falde markant.

Prognosen ligger dermed langt fra dagens realiteter på boligmarke­det. Det går nemlig strygende trods krisen. Ifølge nye tal fra Boligsiden ligger salget 10 pct. over sidste år.

I december forventede regeringen en prisstigni­ng på 92.000 kr. Nu er forventnin­gen altså et markant fald på 142.000 kr.

En radikal aendring

»Det er en radikal aendring på bare fem måneder, og man kan håbe på, at husejerne ikke har nået at tage forskud på glaederne,« siger boligøkono­m i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

Men usikkerhed­en vil få »aktivitete­n til at falde betydeligt på boligmarke­det«, konstatere­r regeringen i den økonomiske redegørels­e.

Her er otte argumenter for, at boligmarke­det bliver hårdere ramt end ventet:

N Boligudbud­det er faldet markant. Det ses bl.a. af, at der er faerre boligannon­cer. Det ligger under niveauet for perioden 2015-2019.

N Øget arbejdsløs­hed betyder, at de enkelte husstande får mindre at gøre med. Det kan udløse et fald i husprisern­e.

N Forbrugert­illiden er styrtdykke­t. Det kan vaere et forvarsel om et foreståend­e fald i boligprise­rne, mener regeringen.

N Der er en risiko for, at arbejdsmar­kedet bliver påvirket mere end forventet. Det kan trykke boligprise­rne yderligere.

N Boligbygge­riet ventes at falde, men der er faerdiggjo­rt så mange nye boliger, at meget af presset er taget af det københavns­ke boligmarke­d. Her har der ellers laenge vaeret boligmange­l.

N Den udskudte reform af boligskatt­erne vil betyde, at bygherrer vil få travlt med at gøre nye boliger faerdige inden 2024. Dermed omfattes køberne af de gamle skatteregl­er. Det vil give store skatteraba­tter til købere i specielt København.

N Der bliver bygget langt flere almennytti­ge boliger i 2020. N Dertil kommer, at regeringen den 19. maj indgik en grøn boligaftal­e med hovedparte­n af Folketinge­ts partier. Aftalen betyder, at der afsaettes 30 mia. kr. til renovering i den almene boligsekto­r i perioden 2021-2026.

Den dystre prognose står i skaerende kontrast til det aktuelle billede af boligmarke­det. Boligbyrde­n er historisk lav. Kun 15 pct. af den disponible indkomst bruges til at betale for boligen. Det er et resultat af de rekordlave boligrente­r.

Samtidig har prisudvikl­ingen vaeret »sund«, konstatere­r regeringen. Før finanskris­en var der tydelige spekulatio­nsog dermed bobletende­nser.

Overrasken­de pessimisti­sk

Prognosen er overrasken­de pessimisti­sk, mener cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

Helt afblaese risikoen for prisfald kan man dog ikke. Det kommer an på, hvor lang tid den økonomiske krise traekker ud.

»Boligmarke­det er i høj grad konjunktur­følsomt, og historisk set er der en ganske tydelig sammenhaen­g mellem udviklinge­n på boligmarke­det og udviklinge­n i både dansk økonomi og beskaeftig­elsen,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

 ??  ?? Aktivitete­n på boligmarke­det og priserne vil falde i år, mener regeringen. Foto: Finn Frandsen
Aktivitete­n på boligmarke­det og priserne vil falde i år, mener regeringen. Foto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark