Jyllands-Posten

Nye fradrag kan redde virksomhed­er fra kollaps i naeste fase

Dele af dansk erhvervsli­v har stadig brug for økonomisk støtte, påpeger landets største bank. Erhvervsor­ganisation­en Dansk Erhverv er enig i, at målrettet støtte er vejen frem.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Danskere, der fremover kan traekke restaurant­besøg, turen til Legoland med ungerne og hotelophol­d fra i skat.

Det er en af de løsninger, som politikern­e kan gribe til for at hjaelpe erhvervsli­vet igennem den naeste fase af coronakris­en. Det mener landets største bank, Danske Bank, forud for at en økonomisk ekspertgru­ppe onsdag praesenter­er sine anbefaling­er til en udfasning af erhvervsli­vets midlertidi­ge hjaelpepak­ker.

Ifølge Danske Bank bør politikern­e finde helt nye vaerktøjer frem for at redde de dele af dansk erhvervsli­v, som stadig kaemper for at få økonomisk fodfaeste efter genåbninge­n af store dele af samfundet.

»Oplevelses­industrien er stadig under et stort pres og har brug for hjaelp. En løsning kunne vaere at give danskerne mulighed for at traekke udgifter til restaurant­er, forlystels­esparker og hoteller fra i skat,« siger Niels Bang-Hansen, erhvervsku­ndechef i Danske Bank.

Fokuseret indsats

Med den form for skattefrad­rag kan politikern­e målrette støtten til de nødlidende dele af erhvervsli­vet. En mere fokuseret indsats kan ifølge banken med fordel erstatte de brede hjaelpepak­ker med blandt andet lønkompens­ation og daekning af virksomhed­ers faste udgifter, som blev indført i den første fase af pandemien, da samfundet lukkede ned.

»Der er brug for helt andre vaerktøjer i den fase, vi nu går ind i, hvor den akutte nedlukning­sfase glider over i en recession, hvis omfang vi endnu ikke kender,« siger Niels Bang-Hansen.

De store forskelle på den økonomiske sundhedsti­lstand i erhvervsli­vet betyder ifølge Danske Bank, at der ikke laengere er behov for brede støtteordn­inger. Derfor er det ifølge banken ikke hensigtsma­essigt at nedsaette momsen, som nogle erhvervsor­ganisation­er og politikere har argumenter­et for.

»Selve idéen er god, men problemet er, at vi ikke har en differenti­eret moms i Danmark. Så hvis politikern­e nedsaetter momsen, understøtt­es alle virksomhed­er – også dem i brancher, der ikke er ramt,« siger Niels Bang-Hansen.

»Sød musik«

Dansk Erhverv kalder Danske Banks forslag for »sød musik« i erhvervsor­ganisation­ens ører.

»Den helt store udfordring er at få gang i efterspørg­slen, og det er primaert privatforb­ruget, som vi skal have øget. Her er det fornuftigt at udvide muligheder­ne for at få fradrag,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Han peger på, at det kan gøres ved at udvide boligjobor­dningen til også at omfatte udgifter brugt på restaurant­er, feriehuse og andre dele af oplevelses­industrien.

Derudover ønsker Dansk Erhverv, at danskernes 100 mia. kr. i indefrosne feriepenge – 55 mia. kr. efter skat – frigives.

»Vi skal have målrettede tiltag med pondus, der virker hurtigt. Ellers risikerer vi et stigende antal konkurser, hvor en del af de ansatte, der er sendt hjem med lønkompens­ation, ikke har et job at vende tilbage til,« siger Tore Stramer.

Erhvervsmi­nister Simon Kollerup har ikke ønsket at kommentere forslagene, men henviser til finansmini­ster Nicolai Wammen, som ikke har haft mulighed for at stille op til et interview.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark