Jyllands-Posten

Danfoss-direktør: Vi er taet på bunden – nu kan vi snart se fremad

2. kvartal bliver det svaereste for Danfoss, fortaeller adm. direktør Kim Fausing, som forventer at maerke krisen et godt stykke tid endnu. En professor fra CBS ser dystert på fremtiden for industrivi­rksomheder.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN sife@finans.dk KIM FAUSING, TOPCHEF, DANFOSS

Jo mere regionale vi er, des bedre kan vi tilpasse os og vaere fleksible til at stoppe, når der skal stoppes, og starte, når der skal startes.

Livet i Nordborg på Als har vaeret nemmere for Kim Fausing, end det er lige nu.

Med en global økonomi i frit fald og en omsaetning i april, der ligger 20 pct. lavere end samme periode sidste år, står Danfoss midt i noget, der ligner det vaerste kvartal i den tid, Fausing har stået i spidsen for Danmarks største industrivi­rksomhed.

Men Danfoss er så småt på vej ud af krisen, lyder det fra Kim Fausing, som er i fuld gang med at omstruktur­ere den verdensoms­paendende virksomhed til en helt ny økonomisk virkelighe­d.

»2. kvartal bliver det svaereste, og krisen vil kunne maerkes et godt stykke tid endnu. Jeg håber, det vender efter 2. kvartal, så vi kan begynde at se mere fremad,« siger Kim Fausing og understreg­er, at Danfoss i 2020 ikke kommer tilbage på samme omsaetning­sniveau som sidste år.

»Vi tror ikke, det bare kommer tilbage som i Kina. Det vil tage laengere tid på grund af den økonomiske situation. Vores bedste bud er step by step recovery, som starter i juni og juli,« siger Fausing.

Danfoss-ledelsen kunne i slutningen af februar glaede sig over en omsaetning i 2019 på 47 mia. kr. og et rekordstor­t driftsresu­ltat på 5,8 mia. kr. Siden har Kim Fausing haft travlt. Først med brandslukn­ing og siden med at laegge en strategi for en uforudsige­lig fremtid.

Blandt andet har topchefen uddelegere­t mere ansvar til ledelsen i de enkelte lande, hvor Danfoss opererer, for det har vaeret umuligt at lede slagets gang fra hovedkonto­ret på Als, når hele verden er ramt på én gang med forskellig­e tidsrammer på de enkelte markeder.

For eksempel er Kina nu tilbage med vaekst, Asien er ved at vaere tilbage, Rusland ser paen ud, mens Europa er et broget billede med store udfordring­er mod syd og bedring mod nord.

Til gengaeld ser det kritisk ud laengere mod vest, hvor det nordamerik­anske marked og lande som Brasilien og Argentina stadig er meget hårdt ramt og måske tre uger efter Europa.

Forudser en dyster fremtid

Spørger man Thomas Ritter, professor i markedsstr­ategi og forretning­sudvikling på CBS, forudser han en langt mere dyster fremtid end Kim Fausing. Han vil ikke udtale sig konkret om Danfoss, men han mener, at krisen kun lige er begyndt for industrivi­rksomheder generelt.

»Jeg ser nogle, der nu jubler over, at de har håndteret første fase af denne situation. Det svarer desvaerre til at juble over at have nået første kilometer på en maraton,« siger Thomas Ritter og fortsaette­r:

»Det vil ikke overraske mig, hvis der kommer en større fyringsrun­de i industrivi­rksomheder­ne i slutningen af juni og i september igen.«

Thomas Ritter er saerligt kritisk over for de virksomhed­er, som har undladt at bruge de seneste uger på at tilpasse strategien til en verden, der ifølge ham ikke kommer til at ligne den, vi kender fra tiden før coronakris­en.

Fleksibel vaerdikaed­e

Det har Kim Fausing imidlertid, og et af de helt centrale temaer for både Fausing og andre ledere i industrivi­rksomheder er at gøre vaerdikaed­en mere fleksibel. At producere sine komponente­r i Kina til kunder i USA har vist sig at gøre virksomhed­erne ekstremt sårbare, når lande lukker sig om sig selv.

»Jo mere regionale vi er, des bedre kan vi tilpasse os og vaere fleksible til at stoppe, når der skal stoppes, og starte, når der skal startes. Vi er taet på vores leverandør­er og kunder, og det betyder, at vi hele tiden har en god viden om deres situation, og vi er dermed langt bedre i stand til at sikre stabile leverancer for alle parter. Vi er kommet langt allerede, og vi kan måske komme op på 80 pct,« siger Kim Fausing.

Han mener, at krisen har vist, at globaliser­ing er »vigtigere end nogensinde«.

»Markederne i Kina er så store i dag, at du ikke kan få en ledende position, hvis du ikke er i Kina,« tilføjer han.

Der er imidlertid brug for at traekke hjulene i gang igen, og Kim Fausing har tidligere udtalt til Jyllands-Posten, at regeringen kan tage et ansvar ved at saette fokus på den grønne omstilling. For selv om der er tegn på, at pandemien er ved at komme under kontrol i mange lande, er den økonomiske krise en udfordring overalt.

»Jeg mener, det er i alles interesse, at man får fremrykket de investerin­ger på klimaområd­et, som vi allerede har planer for. Ud over de positive klimaeffek­ter, som vi vil se, er der rigtig mange arbejdspla­dser i klimaindsa­tsen, og der er mange områder, hvor investerin­gerne har en kort tilbagebet­alingstid. Så det vil vaere en oplagt og rigtig vej at gå,« siger Kim Fausing.

 ??  ?? Kim Fausing, koncernche­f i Danfoss, forventer, at krisen vil kunne maerkes et godt stykke tid endnu. Foto: Casper Dalhoff
Kim Fausing, koncernche­f i Danfoss, forventer, at krisen vil kunne maerkes et godt stykke tid endnu. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark