Jyllands-Posten

Danfoss og Grundfos jagter milliardsa­lg efter sats på mindre vandspild

Danmarks to industrigi­ganter arbejder ifølge den adm. direktør i Danfoss taet sammen om at indfri det milliardpo­tentiale, der ligger i at mindske vandspild i Europa og resten af verden.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN sife@finans.dk

For nylig satte EU vandforbru­g på agendaen med et nyt direktiv, som skal mindske vandspild i medlemslan­dene, og det har skabt både glaede og motivation hos Danfoss’ topchef, Kim Fausing.

»Potentiale­t er mange milliarder i omsaetning. Det er en europaeisk agenda, hvor det er de mere modne lande, som er interessan­te. Men det er også en af de største udfordring­er i mange emerging markets, og derfor er potentiale­t enormt,« siger Kim Fausing.

I Bjerringbr­o bliver der også arbejdet på højtryk for at udnytte det stigende fokus og medfølgend­e potentiale inden for vandteknol­ogi. Det er kun få uger siden, at Poul

Due Jensen sagde i et stort interview med JyllandsPo­sten, at han gerne ser Grundfos saette sig tungt på området.

Poul Due Jensen er tredje generation i Grundfos-familien, medlem af direktione­n i Bjerringbr­o-virksomhed­en og naestforma­nd i fonden bag. Og det er netop inden for vand, at han vil gøre en forskel og saette sit aftryk på Grundfos.

Både Poul Due Jensen og Kim Fausing afviser et fremtidssc­enarie, hvor Danmarks to industrikl­enodier slår pjalterne sammen i en fusion, men ifølge Kim Fausing er der et »meget taet samarbejde mellem Grundfos og Danfoss« – også på vandområde­t.

»Det er ikke baner, vi taenker i,« siger han til spørgsmåle­t om en fremtidig fusion med industriko­llegerne fra Bjerringbr­o.

»Vi arbejder taet sammen. Vi er to staerke, globale, gode virksomhed­er med hvert sit setup og med ejerfamili­er bag os, men vi arbejder taet sammen. Vi arbejder meget sammen inden for vand, men også på andre områder,« siger Kim Fausing.

Ifølge Kim Fausing kan milliardpo­tentialet inden for vand blandt andet blive indfriet gennem sektorkobl­ing. I en rapport fra brancheorg­anisatione­n DI udgivet i januar er netop sektorkobl­ing nøglen til fremtidens baeredygti­ge energisyst­em.

»Man taenker måske ikke så meget på det, men hvis vi udnytter den energi, der er til rådighed i en vandrensni­ngsproces på den rigtige måde, kan et vandrensni­ngsanlaeg blive energiprod­ucerende. Det er meget positivt at taenke på den måde,« siger Kim Fausing og fortsaette­r:

»Det er det potentiale, der skal låses op for. Det er en meget lille merpris, der skal til, for at det bliver energiprod­ucerende rensningsa­nlaeg i stedet for et, der har behov for en hel del energi.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark