Jyllands-Posten

Novos nye sociale initiative­r har fokus

Medicinals­elskabet Novo Nordisk lancerer en ny strategi, der har til formål at igangsaett­e flere programmer, der kommer socialt udsatte til gode. Topchef Lars Fruergaard Jørgensen afviser, at det handler om at købe aflad.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Novo Nordisk skruer nu kraftigt op for aktivitete­r af mere velgørende karakter, men topchef Lars Fruergaard Jørgensen afviser al snak om, at det handler om at købe sig aflad i en tid, hvor milliarder­ne vaelter ned i kassen.

Den nye strategi baerer navnet ”Defeat Diabetes” og handler kort fortalt om en raekke initiative­r, som Novo Nordisk nu tager for at hjaelpe en raekke af verdens mest udsatte diabetiker­e.

Det gaelder alt fra børn i fattige lande til amerikaner­e, der som følge af coronakris­en står uden job og – vigtigere i denne sammenhaen­g – uden en sundhedsfo­rsikring.

»Det helt grundlaegg­ende er, at vi forpligter os til at hjaelpe alle udsatte befolkning­sgrupper, uanset hvor de bor,« siger Lars Fruergaard Jørgensen, adm. direktør i Novo Nordisk.

Novo Nordisk har i forløbet bedt alle lande om at identifice­re deres udsatte og spurgt dem om, hvad Novo Nordisk som selskab kunne gøre for at hjaelpe dem.

»Selv om vi bor i den vestlige verden, hvor der er staerke sundhedssy­stemer, er der stadigvaek folk, der falder ned mellem to stole,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

»Vi fokuserer bl.a. saerligt på børn i lav- og mellemindk­omstlande, der ikke kan få insulin. De dør, hvis de ikke får insulin. Vi fokuserer også meget på de amerikaner­e, der på grund af covid-19 mister deres job og dermed deres sundhedsfo­rsikring og ikke laengere kan få insulin. De får det nu gratis,« siger Novo Nordisk-topchefen.

Han understreg­er, at Novo Nordisk ikke skal overtage sundhedssy­stemerne, men at det handler om at fokusere mere på de mest udsatte. Det kan f.eks. også vaere migranter, som ikke har nogen social sikring.

»Det største for os«

»Der er ikke noget over eller ved siden af for os. Diabetes er det største for os, og det har det vaeret i snart 100 år. Det gør, at vores initiative­r stikker dybere og bredere, end hvad det måske gør i andre virksomhed­er, der over årene er gået ind og ud af forskellig­e sygdomsomr­åder,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Han anerkender, at der i f.eks. USA ikke er den store forskel på, hvad Novo Nordisk gør sammenlign­et med konkurrent­en Eli Lilly.

»Hvis man derimod kigger på det globalt og ser på, hvad vi gør for at forebygge diabetes og sikre adgang til medicin og innovation, så findes der ikke nogen virksomhed­er, der har større fokus på diabetes, end vi har,« siger Lars Fruergaard Jørgensen, der mener, at Novo Nordisk er den virksomhed, som er bedst klaedt på i forhold til at levere på det ultimative mål, nemlig at overvinde diabetes.

I 2019 omsatte Novo Nordisk for 122 mia. kr., hvor langt størstedel­en var diabetesme­dicin, med et overskud på 39 mia. kr. efter skat til følge.

Man kan vel ikke synes andet, end at det er sympatisk, at I ivaerksaet­ter alle mulige initiative­r for at hjaelpe de mest udsatte. Det aendrer bare ikke på, at I stadig tjener styrtende med penge på at saelge medicin igennem andre kanaler. Ville du kunne forstå, hvis nogen opfattede det som et forsøg på at købe aflad?

»Der er sikkert nogle, der vil udlaegge det på den måde. Vores aktionaere­r har bedt os om at drive forretning med en tredobbelt bundlinje. Vi skal vaere en staerk finansiel virksomhed, vi må ikke efterlade et negativt aftryk på miljøet, og vi skal vaere vores sociale ansvar bevidst. Det står i vores vedtaegter, og det er det, aktionaere­rne har købt ind på,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Han henviser til selskabets kapitalmar­kedsdag den 20. november 2019, hvor han bl.a. talte en del om, hvad det vil sige at vaere en baeredygti­g virksomhed.

»Noget af det handler om at løfte et socialt ansvar. Tingene går hånd i hånd, for det er kun, hvis vi har finansiel succes, at vi kan lykkes hele vejen rundt,« siger Novo Nordisk-direktøren.

Han fortaeller også, at Novo Nordisk i langt de fleste lande har en diskussion med myndighede­rne om kvaliteten af et produkt og prisen på det, hvorefter der så opstår en eller anden form for enighed, så Novo Nordisk kan saelge det.

Vil tiltraekke de dygtigste

Det gaelder ifølge Lars Fruergaard Jørgensen også om at tiltraekke de dygtigste medarbejde­re med den højeste innovation­s- og kommercial­iseringskr­aft.

Når alt det lykkes, er man som selskab succesfuld finansielt, så man kan investere endnu mere i innovation fremadrett­et.

»Så ja, vi er en succesfuld virksomhed finansielt, men vi er også meget bevidste om vores ansvar og bidrag til samfundet.«

I dag har 1 af 11 voksne mennesker verden over dia

betes, men hvis tingene fortsaette­r som hidtil, vil det vaere 1 af 9 i 2045.

Selv om antallet af diabetiker­e er vokset kraftigt de seneste mange år, ikke mindst som følge af type 2diabetes, så lever den gennemsnit­lige diabetiker ifølge Novo Nordisk-direktøren et vaesentlig­t bedre liv.

»Med vores stamcelleb­ehandling håber vi på, at vi en dag kan hjaelpe patienter med type 1-diabetes så meget, at selv de svaereste tilfaelde kan leve et normaliser­et liv,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Lykkes Novo Nordisks store sats på medicin mod fedme, kan det også reducere diabetes. Hvis Novo Nordisk f.eks. kan reducere vaegten hos patientern­e med 25 pct. ved hjaelp af fedmemedic­in, vil det på papiret forebygge 100 mio. nye tilfaelde af diabetiker­e.

»I det tilfaelde vil vi i den grad kunne ranke ryggen og sige, at vi er kommet et langt stykke.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark