Jyllands-Posten

Efteruddan­nelse bedre end lønkompens­ation for selskab bag Bog & Idé

Direktør ser efteruddan­nelse som både mere fleksibel og økonomisk fordelagti­g end lønkompens­ation.

- NIELS SANDØE niels.sandoe@finans.dk

Mens en raekke boghandler­e i Bog & Idé-kaeden har sendt samtlige medarbejde­re hjem med lønkompens­ation under coronakris­en, har Indeks Retail som driftssels­kab for såvel Bog & Idé som de frivillige kaeder Boghandler­ne og Legekaeden bevidst fravalgt lønkompens­ation.

I stedet får samtlige 38 medarbejde­re mellem 5 og 10 dages efteruddan­nelse, hvor alle udgifter til undervisni­ng og løn bliver daekket for virksomhed­en.

»Det er naesten poetisk, at man kan komme klogere igennem coronakris­en. Og det med en økonomisk lige så god, men mere fleksibel ordning end hjaelpepak­ken med lønkompens­ation. Men det er faktisk det, som vi har gjort,« siger Marianne Lyngby Pedersen fra Indeks Retail, der er driftssels­kab for 141 butikker.

Udgangspun­ktet var en ubehagelig og hektisk virkelighe­d. Den økonomiske platform braendte under boghandler­e og andre specialbut­ikker, da statsminis­ter Mette Frederikse­n onsdag den 18. marts tvangslukk­ede alt andet end apoteker og supermarke­der i storcentre landet over.

Alene 34 butikker i Bog & Idé-kaeden blev tvangslukk­et.

En ladning puslespil

»For at leve op til reglerne skulle vi sende mindst 30 pct. af vores medarbejde­re hjem. Men det kunne jo ikke nytte, at vi pludselig stod i en situation, hvor vi ikke kunne tage telefonen. Situatione­n blev yderligere presset af den helt vanvittige leveringss­ituation. Eksempelvi­s oplevede vi stor vaekst i efterspørg­sel på puslespil. En ladning, som vi fik fra en spansk fabrik, hvor vores sending var på en lastbil, der var den sidste, inden fabrikken sendte medarbejde­rne hjem og lukkede porten,« forklarer Marianne Lyngby Pedersen.

Hos Indeks Retail var det en ny hverdag, der varslede øget behov for at assistere medlemmern­e i en svaer situation. Men samtidig en dalende aktivitet, der gjorde behovet for arbejdskra­ft mindre på den mellemlang­e bane fra coronakris­ens slutfase til en efterfølge­nde periode med lidt lavere aktivitet.

Det var her, Marianne Lyngby Pedersen nød godt af sine erfaringer som uddannelse­sleder på Viborg Handelssko­le tilbage i perioden fra 1996 til 2000. Her havde hun oplevet, hvordan vinterperi­oder og nedgang i byggeriet gik hånd i hånd med en stor vaekst i antallet af håndvaerke­re under efteruddan­nelse.

»For virksomhed­er som vores med organisere­t arbejdskra­ft kan vi søge om såkaldt VEU-godtgørels­e for medarbejde­re, der bliver efteruddan­net på et godkendt AMU-kursus. Og dem er der rigtig mange relevante af inden for it, bogføring, projektled­else og meget andet. Suppleret med tilskud fra den såkaldte kompetence­fond har det givet os fuld daekning for såvel kursusudgi­fter som løn under kursus,« fortaeller Marianne Lyngby Pedersen.

Al efteruddan­nelse af medarbejde­rne hos Indeks Retail foregår som fjernunder­visning, hvor den enkelte medarbejde­r efter aftale hiver dage ud af kalenderen.

»Stor fleksibili­tet«

»Aftalen er blot, at efteruddan­nelsen skal vaere faerdiggjo­rt i 2020. Det giver en meget stor fleksibili­tet. Jeg tror, det er en idé, som mange andre virksomhed­er kan få glaede af. For efter coronakris­en får vi jo nok en periode med lidt lavere aktivitet, hvor der måske ikke er brug for alle medarbejde­re hele tiden,« forklarer Marianne Lyngby Pedersen.

Indeks Retail indgik for en uge siden aftale om at overtage 14 boghandler­butikker fra konkursram­te Arnold Busck. Men ifølge Marianne Lyngby Pedersen er det ikke en begyndelse til yderligere

vaekst for kaeden, der i dag omfatter 114 Bog & Idé-butikker.

»Om nogle år vil vi nok vaere lidt faerre butikker. Det handler om detailhand­lens urbaniseri­ng, hvor kunderne søger mod det større og skaber et pres på mindre byer. Og om lidt kommer Amazon. Det er en udvikling, som selv ikke verdens dygtigste detailhand­ler

Marianne Lyngby Pedersen mener, at mange virksomhed­er burde overveje at skrue op for efteruddan­nelse for at tilpasse sig coronakris­en.

kan vende. Du bliver simpelthen nød til at sige, at hvis din hest er død, så må du stige af.«

Ifølge Indeks Retail er der kun en ting, som teoretisk set kan vende den udvikling. Og det er en mentalitet­saendring, hvor kunderne bevidst bruger deres penge lokalt.

»Jeg bor i Hammel. Og her har jeg nogle naboer, som

siger, at hvis vi ikke kan få det i Hammel, har vi nok ikke brug for det.«

Men igen, naboerne er mere undtagelse­n end reglen, hvor stadig flere kunder tager mobilen med ud i detailhand­len for at sammenlign­e priser. Og her er vinderen ifølge Marianne Lyngby Pedersen ikke den lokale butik, men den billigste udbyder.

 ??  ??
 ?? 34 Bog & Idé-butikker placeret i storcentre blev tvangslukk­et den 18. marts. Herunder denne butik i Veri Center i Aarhus. Fotos: Lars Aarø ??
34 Bog & Idé-butikker placeret i storcentre blev tvangslukk­et den 18. marts. Herunder denne butik i Veri Center i Aarhus. Fotos: Lars Aarø
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark