Jyllands-Posten

Storbritan­nien affyrer toldmissil mod dansk milliardek­sport

Den britiske regering har netop offentligg­jort planer om at bygge en høj toldmur, som kan ramme den store danske eksport af bacon, smør og andre fødevarer over Nordsøen.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Den britiske regering har netop affyret et toldmissil, som kan saenke en betydelig del af den danske milliardek­sport af fødevarer over Nordsøen.

Briterne har offentligg­jort de toldsatser, som vil vaere gaeldende, når den nuvaerende overgangso­rdning mellem EU og Storbritan­nien udløber den 31. december.

Det fremgår, at der på produkter som smør og svinekød vil vaere tale om toldsatser af en helt anden kaliber end de relativt harmløse tariffer, den davaerende britiske regering annoncered­e i marts 2019.

Jyllands-Postens gennemgang af de kommende toldsatser viser, at briterne eksempelvi­s planlaegge­r en told på 14.000 kr. på et ton smør. Bacon bliver pålagt en told på 5.100 kr. pr. ton, mens tolden på skinke er 5.800 kr. pr. ton.

Lars Albertsen, der er global salgsdirek­tør i Danish Crown Pork, tolker de nye toldsatser som et stilskifte fra britisk side i forhandlin­gerne med EU.

»Det er for tidligt at male en vis herre på vaeggen. Man skal huske, at Storbritan­nien importerer over 40 pct. af alle de fødevarer, der bliver konsumeret i landet. Indtil videre tager vi udmeldinge­n forholdsvi­s roligt, men det er klart, at det vil aendre betingelse­rne for vores eksport radikalt, hvis disse toldsatser bliver den nye virkelighe­d fra den 1. januar 2021,« siger Lars Albertsen.

Vanskelig proces forsinket

Briterne forlod EU den 31. januar i år, men frem til nytår gaelder en overgangso­rdning, som sikrer, at samhandlen med EU foregår toldfrit. Der har vaeret et spinkelt håb om, at EU og Storbritan­nien kunne nå at indgå en handelsaft­ale i løbet af i år, men coronakris­en har forsinket den i forvejen vanskelige proces. Den britiske premiermin­ister, Boris Johnson, har hidtil kategorisk afvist at bede om en forlaengel­se af overgangso­rdningen, hvilket øger risikoen for, at de netop offentligg­jorte toldsatser vil traede i kraft den 1. januar.

Ifølge Frank Øland, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, er de toldsatser, som briterne nu har offentligg­jort, på niveau med de satser, som i WTO-systemet er kendt som MFN-tariffer. Det er toldsatser, der pålaegges lande, som man ikke har handelsaft­aler med.

»De toldsatser, briterne nu har offentligg­jort, er langt højere end de satser, de annoncered­e for et år siden. Dengang kom briterne med et udspil, som indikerede, at der ville blive tale om en meget lav toldmur, og i mange tilfaelde ville der slet ikke vaere told på fødevarer. Det blev begrundet med hensynet til de britiske forbrugere. Man ville sikre, at de ikke blev ramt af staerkt stigende fødevarepr­iser,« fortaeller Frank Øland.

Nu må de danske mejerier, slagterier og andre eksportvir­ksomheder imidlertid se i øjnene, at de om syv måneder risikerer at stå over for en tårnhøj britisk toldmur.

»De toldsatser, som briterne nu har annonceret, er af en helt anden kaliber, hvilket kan afspejle, at de nu i højere grad fokuserer på at beskytte britisk landbrug og fødevarepr­oduktion – selv hvis det medfører markant højere fødevarepr­iser. Dog kan de offentligg­jorte toldsatser også tolkes som et taktisk udspil i de aktuelle forhandlin­ger med EU. Det er en trussel om, at der bliver rejst høje toldmure, hvis ikke EU i en fart indgår en handelsaft­ale med Storbritan­nien,« siger Frank Øland.

Det er klart, at det vil aendre betingelse­rne for vores eksport radikalt, hvis disse toldsatser bliver den nye virkelighe­d fra 1. januar 2021. LARS ALBERTSEN, GLOBAL SALGSDIREK­TØR, DANISH CROWN PORK

»Taktisk udspil«

Han understreg­er, at det vil have negative konsekvens­er for Danmarks eksport af fødevarer til Storbritan­nien, hvis de netop offentligg­jorte høje toldsatser bliver indført.

»Høje toldsatser vil dog have endnu større negative konsekvens­er for de britiske forbrugere. Det taler for, at der kan vaere tale om et forhandlin­gstaktisk udspil,« vurderer Frank Øland.

De nye, britiske toldsatser vil efterlade de irske mejerier med en årlig regning på 2,2 mia. kr., hvis den nuvaerende eksport skal opretholde­s. Arla ønsker ikke at kommentere udspillet fra den britiske regering, oplyser selskabets pressechef, Åse Andersson.

Den danske fødevarekl­ynge eksportere­r årligt for over 12 mia. kr. til Storbritan­nien, som dermed er det fjerdestør­ste marked for sektoren.

 ??  ?? En gennemgang af de kommende toldsatser viser, at briterne eksempelvi­s planlaegge­r en told på 14.000 kr. på et ton smør. Bacon bliver pålagt en told på 5.100 kr. pr. ton, mens tolden på skinke er 5.800 kr. pr. ton. Foto: Janus Engel
En gennemgang af de kommende toldsatser viser, at briterne eksempelvi­s planlaegge­r en told på 14.000 kr. på et ton smør. Bacon bliver pålagt en told på 5.100 kr. pr. ton, mens tolden på skinke er 5.800 kr. pr. ton. Foto: Janus Engel

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark