Jyllands-Posten

Kampen mod ulovlig streaming skaerpes

Det skal vaere slut med ulovlig fildeling og streaming.

- MARTIN HAAHR LUND Martin.H.Lund@jp.dk

En ny aftale mellem danske internetud­bydere i branchefor­eningen Teleindust­rien og interesseo­rganisatio­nen Rettigheds­alliancen skal sikre, at kampen mod ulovlige tjenester og kraenkelse­r af immateriel­le rettighede­r på internette­t stadig kan holde trit med den teknologis­ke udvikling.

Med et ulovligt marked under konstant udvikling og kriminelle bagmaends nye veje til at omgå blokeringe­rne har en fornyet aftale vaeret nødvendig, skriver Rettigheds­alliancen i en pressemedd­elelse.

Desuden har retspraksi­s på feltet også udviklet sig på baggrund af flere principiel­le sager.

Muligheden for dynamiske blokeringe­r er et af fremskridt­ene i samarbejde­t.

Dynamiske blokeringe­r indebaerer, at det ikke kun er én hjemmeside­adresse, der er genstand for blokering, men at blokeringe­rne følger med, når ulovlige tjenester skifter til nye hjemmeside­r.

Her er det afgørende, at en domstol ikke behøver tage stilling til hver enkelt af de nye adresser, hvis indholdet er identisk. Her er Rettigheds­alliancens opgave at identifice­re de nye adresser og videregive dem til internetud­byderne, så de kan spaerres.

Rettigheds­alliancen fremhaever, at der også fremover vil vaere behov for at revidere den faelles opgave og retspraksi­s, i takt med at det ulovlige marked udvikler sig, hvor de seneste tendenser inden for ulovlig livestream­ing gør brug af såkaldte cyberlocke­re og alternativ­e DNS-tjenester.

Blokeringe­r anerkendes i dag bredt som det mest effektive våben mod ulovlige tjenester, der distribuer­er film, artikler, musik og derigennem tjener penge på trafik og annoncer.

Det nye håndslag følger op på code of conduct-aftalen fra 2013, hvor Rettigheds­alliancen, Kulturmini­steriet og Teleindust­rien påbegyndte et samarbejde kaldet ”Share With Care”, der omfatter blokeringe­r af ulovlige hjemmeside­r og brugeroply­sning på området.

Blokeringe­r opleves ved, at et advarselss­kilt viser sig på skaermen, når man som bruger forsøger at få adgang til en ulovlig tjeneste.

Og her er omdrejning­spunktet i samarbejde­t, at Teleindust­riens medlemmer er forpligted­e til hurtigt og effektivt at blokere for tjenester, der er dømt ulovlige ved en domstol.

Rettigheds­alliancen, der blev grundlagt i 2011 og erstattede Antipiratg­ruppen, har som kerneopgav­e at kaempe for at beskytte den kreative branches rettighede­r på internette­t, hvor den som interesseo­rganisatio­n repraesent­erer mere end 100.000 danske rettigheds­havere inden for film-, musik-, litteratur-, billed-, design- og mediebranc­hen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark