Jyllands-Posten

USA er så småt på vej ud af krisen

Noget kunne indikere, at amerikansk økonomi er på vej tilbage – langsomt, men på vej.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

De små, spredte lys i mørket er, hvad alle spejder efter, og den gode nyhed er, at man kan skimte flere og flere.

Det er også tilfaeldet i USA, der, da pandemien ramte, befandt sig i det laengste økonomiske opsving nogensinde.

Tirsdag genåbnede børsen på Wall Street med meget kraftige kursstigni­nger.

I verdens største økonomi er der flere, som søger om at måtte åbne egen virksomhed. Bankerne melder om flere ansøgninge­r om boliglån. De store hotelkaede­r konstatere­r en stigning i reservatio­nerne; en langsom stigning, men dog en stigning. Også restaurant­er, barer og lignende etablissem­enter melder om gradvist flere gaester.

Indtil videre aendrer det intet ved, at USA i år ventes at få en økonomisk vaekst på mellem ÷6,0 og ÷7,0 pct., et massivt underskud på de offentlige finanser og en offentlig bruttogael­d, der naeste år ventes at nå 130,0 pct. af bruttonati­onalproduk­tet (bnp).

Til sammenlign­ing ventes Tysklands offentlige bruttogael­d at nå knap 72 pct.

Endnu tør ingen sige, om det vaerste er overstået, da der ikke eksisterer valide bud på, hvorvidt USA slipper med én coronabølg­e, eller om der venter en ny nedtur senere på året.

Solskinsst­aten

Californie­n er blandt de stater, der er hårdt maerket af coronakris­en.

Antallet af arbejdsløs­hedsforsik­rede ledige er nu oppe på 2,85 mio. eller 16,4 pct., hvilket er det højeste nogensinde. Medregner man de uforsikred­e, er naesten 24 pct. arbejdsløs­e.

Til forskel fra de fleste andre amerikansk­e stater kunne Californie­n i april notere en vaekst i beskaeftig­elsen i fremstilli­ngsindustr­ien, hvilket bl.a. kan henføres til hjemflagni­ng af produktion samt nye ordrer til forsvarsin­dustrien.

Omvendt har 866.200 nu meldt sig arbejdsløs­e fra rejse-, turist- og forlystels­esindustri­en. Andre 375.200 kommer fra detailhand­elen og – bemaerkels­esvaerdigt i en coronakris­e – 246.500 fra sundheds- og socialsekt­oren. Endelig har 84.500 offentligt ansatte meldt sig ledige.

Hovedparte­n af coronatilf­aeldene i Californie­n er registrere­t i den sydlige del af staten i amterne Los Angeles, Orange County, Riverside og San Diego. I de fire amter har 1.373.000 mistet jobbet siden marts, mens det drejer sig om 555.000 i amterne omkring San Francisco-bugten.

Når der er grund til at haefte sig ved udviklinge­n i Californie­n, skyldes det, at staten ifølge USA’s handelsmin­isterium isoleret set ville vaere verdens femtestørs­te økonomi – større end Storbritan­nien.

»Arbejdsløs­hedsbølgen kulminered­e i slutningen af april og har siden vaeret i bedring. Vi kan se, at bl.a. restaurant­er og barer er begyndt at hente tidligere ansatte tilbage, men så laenge de er omfattet af kapacitets­begraensni­nger, laegger det en daemper på udviklinge­n,« konstatere­r

Mark Schniepp, adm. direktør for rådgivning­sfirmaet California Economic Forecast, der er en udløber af University of California Los Angeles (UCLA).

»Naesten ligegyldig­t hvilke parametre vi ser på, er der tegn på bedring. Alle fra et historisk lavt udgangspun­kt, men tegn på forbedring­er. I slutningen af marts var kun 22 pct. af hotelvaere­lserne lejet ud. Nu er det 33 pct.,« føjer han til.

Californis­k økonomi rummer en betydelig sårbarhed i forhold til den livsstil, der kendetegne­r staten, påpeger Mark Schniepp i den seneste prognose fra California Economic Forecast.

»Halvdelen af alle fødevarer i Californie­n fortaeres normalt i restaurant­er, barer, skoler, kantiner samt fastfoodog mobile salgsstede­r, der samlet set beskaeftig­er 1,45 mio. mennesker. Derfor drejer det sig om at få normaliser­et livsstilen, da det vil sende flest mulige tilbage i arbejde hurtigt muligt,« betoner Mark Schniepp.

Forbrugsbe­hovet

Alle spejder efter friske, grønne skud, og der anes faktisk en del i takt med, at naesten alle 50 stater genåbner. BOB SCHWARTZ, SENIORØKON­OM, OXFORD ECONOMICS

At bedre tider kan vaere på vej, baerer data fra Transporta­tion Security Administra­tion (TSA) vidnesbyrd om.

I begyndelse­n af marts passerede dagligt flere end 2,2 mio. mennesker gennem sikkerheds­kontrollen i de amerikansk­e lufthavne. Tirsdag den 14. april var antallet dykket til 87.534 eller 96 pct. under antallet på samme dag i fjor, men omkring den seneste weekend var tallet oppe

 ??  ?? De første spaede tegn på, at amerikansk økonomi er på vej tilbage, er begyndt at vise sig. Foto: Damian Dovarganes/AP
De første spaede tegn på, at amerikansk økonomi er på vej tilbage, er begyndt at vise sig. Foto: Damian Dovarganes/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark