Jyllands-Posten

Hjemmearbe­jde kraever mere end en baerbar og et kamera

Med Facebooks melding om ikke at kraeve tilstedeva­erelse fremover er der for alvor kommet gang i omstilling­en til nye måder at arbejde sammen på. Men man kan ikke bare flytte møderne online. Der skal taenkes helt anderledes, advarer eksperter.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Hjemmearbe­jde blev med ét en nødvendigh­ed verden over. Men efter måneder med tomme kontorer pibler det nu langsomt frem med virksomhed­er, der omfavner idéen – også i en fremtid, hvor vi ikke er ramt af en pandemi.

Senest kom Facebook med på vognen, og dermed kom der for alvor hul på daemningen. Med 48.000 medarbejde­re og en position som en af verdens techgigant­er var det en af de ”store fisk”, der nu vil begynde at hyre folk fra hele kloden, uanset geografi. Før var det et krav, at man kom på arbejde i det store hovedkvart­er i Menlo Park i Silicon Valley, og de fleste unge it-talenter ville saelge deres bedstemor for at få en plads i det campusagti­ge miljø. Her er der gratis måltider fra morgen til aften, øvelokaler og vaerkstede­r, hvor man kan udleve sine kreative sider, og massevis af sociale arrangemen­ter. Til gengaeld er det blevet naermest umuligt dyrt at finde et sted at bo i Silicon Valley eller San Francisco.

Mere produktive

Fremover vil nye stillinger blive slået op uden et krav om fremmøde, og i løbet af 2020 vil mange af de nuvaerende ansatte få lov at flytte langt vaek, hvis de vil.

»Vi vil blive det selskab i vores størrelse, som er laengst fremme på distancear­bejde. Vi er nødt til at gøre det på en måde, der er ansvarlig og gennemtaen­kt, så vi kommer til at gøre det i afmålte doser. Men jeg mener, at det er muligt, at vi i løbet af de naeste 5 til 10 år – måske taettere på 10 år – vil nå til, at omkring halvdelen af de ansatte arbejder hjemmefra permanent,« siger Mark Zuckerberg til itmediet The Verge.

Tidligere har Twitter også meldt ud, at medarbejde­rne fremover kan arbejde hjemmefra, hvis de har lyst, og samtidig har en raekke mindre it-selskaber fået fornyet opmaerksom­hed, fordi de i mange år har advokeret for hjemmearbe­jde og fleksibelt arbejde. For eksempel amerikansk­e Basecamp, hvor den danske stjernepro­grammør David Heinemeier Hansson er medstifter og partner.

»Når folk er mere produktive ved at arbejde hjemmefra under en pandemi, så ved du, hvor virkelig fucked et kontor var som arbejdspla­ds i første omgang,« skriver han for eksempel på Twitter.

I Danmark, hvor vi altid har vaeret langt fremme på hjemme-pc-ordning og internetfo­rbindelser, kunne vi hurtigt rykke hjem med vores baerbare computer, da samfundet lukkede ned. Men så blev det afsløret, at de fleste arbejdspla­dser ikke har indrettet sig til at have folk siddende spredt i laengere tid ad gangen, lyder det fra Natasha Friis Saxberg, ekspert i digitalise­ring og siden januar også direktør for IT-Branchen.

Større omstilling

»Vi har danset om den varme grød i lang tid. Vi havde de teknologis­ke muligheder, og vi har talt om den fremtidige arbejdspla­ds i mange år. Og vi har altid vidst, at det ikke var effektivt at sidde i åbne kontorland­skaber og blive forstyrret hvert femte minut. Men vi har i alt for høj grad kun formået at tage vores fysiske måde at arbejde på og så laegge teknologie­n oveni. Det er ikke optimalt,« siger hun.

Danske kontorarbe­jdspladser har i lang tid haft tradition for, at man kan tage en hjemmearbe­jdsdag, men det har sjaeldent vaeret normen at tage en hel uge. Når man sidder hjemme, går man også glip af en masse, fordi arbejdsgan­gene stadig tager udgangspun­kt i fysiske møder og kontor-sniksnak. Derfor skal virksomhed­er, der vil gå samme vej som Facebook og Twitter, gøre sig klar til en større omstilling, vurderer Natasha Friis Saxberg.

»Coronakris­en har laert os, at hvis du virkelig skal arbejde digitalt, skal du lede på en ny måde, samarbejde på en ny måde og udstikke projekter og mål på en ny måde,« siger hun.

Asynkront samarbejde

Det har de erfaring med hos firmaet Doist, som danske Amir Salihefend­ic står bag. For 13 år siden, da han etablerede Doist, rejste han selv rundt mellem forskellig­e verdensdel­e, og konceptet har derfor hele tiden vaeret at hyre folk i hele verden uden at have et hovedkonto­r. I dag er der 80 ansatte i 30 lande, fordelt over hele kloden.

Hos Doist laerte de hurtigt at skaere meget ned på møder og skifte til asynkront samarbejde i stedet – altså at ansatte ikke nødvendigv­is skal vaere på arbejde samtidig.

»Det er en helt anden måde at kommuniker­e på. Du skal aendre måden at arbejde på. Vi kan se, at mange, som arbejder hjemme nu, i stedet sidder i Zoom-møder eller chatsamtal­er hele dagen lang. Det er ikke saerlig optimalt. Jeg tror, at nogle firmaer vil braende fingrene på det her,« siger Amir Salihefend­ic – via Zoom fra Chile, hvor hans kone er fra.

Hvis den saedvanlig­e måde at arbejde på bare bliver flyttet over i det digitale, og man så samtidig har medarbejde­re spredt ud i flere tidszoner, ender man med videomøder både morgen og sen aften.

»Så arbejder folk alt for meget. De bliver stressede og har svaert ved at koble fra. Derfor er man nødt til at skifte til asynkron kommunikat­ion. Så er der mulighed for at sidde og arbejde i to timer uden at blive afbrudt,« siger Doistdirek­tøren.

Men det er meget få steder i dag, at man har en velfungere­nde tilgang til distancear­bejde, er hans vurdering.

»Det er måske en håndfuld virksomhed­er i verden, der arbejder sådan. De fleste forstår ikke, at det er en svaer omstilling. Det er et kulturchok for folk, fordi man er vant til at arbejde synkront. I stedet for at kommuniker­e i møder skal man kommuniker­e i tekst,« siger Amir Salihefend­ic.

Flere byder ind

Til gengaeld kan mange mennesker godt lide at kunne arbejde uforstyrre­t. Isaer når arbejdet kraever fordybelse og koncentrat­ion. Hos Facebook har det også vaeret tydeligt under coronakris­en, at mange fik mere fra hånden.

»Det har vaeret en positiv overraskel­se, at folk er mere produktive, når de arbejder hjemmefra, end vi ville forvente. Nogle troede, at nu ville alting falde fra hinanden, og det gjorde det ikke. Mange folk siger faktisk, at de er mere produktive nu,« siger Mark Zuckerberg til The Verge.

Om det er mest effektivt at

åbne helt op for distancear­bejde eller holde fast i et traditione­lt kontormilj­ø, er svaert at måle helt praecist. Men når et selskab som Facebook går den vej, er det ikke baseret på en mavefornem­melse, mener Natasha Friis Saxberg.

»De har helt sikkert set en økonomisk effektivit­et i denne måde at arbejde på. Facebook gør sjaeldent noget, uden at det har en effekt på selskabets økonomi,« siger hun.

Selv har hun allerede nu oplevet, at virtuelle møder og netvaerksg­rupper kan noget andet end de fysiske. Dem, som normalt holder sig mere i baggrunden, kommer mere på banen, og alene det kan vaere en stor gevinst.

»Det er ofte de ekstrovert­e, der fylder mest til møderne. Nu er der en bedre fordeling af stemmerne, hvor alle kan få noget at få sagt. På vores egne udvalgsmød­er i ITBranchen kan vi se, at der er mange flere deltagere og mange flere, der byder ind. Det er lettere for mange at skrive noget i chatten end at raekke hånden op til et fysisk møde,« siger Natasha Friis Saxberg.

Til gengaeld har mange ekstrovert­e lidt under coronakris­en ved at sidde alene hjemme hver dag, ud over måske nogle videomøder. Men at tillade medarbejde­re at arbejde hvor som helst er ikke det samme som hjemmearbe­jde, pointerer Amir Salihefend­ic.

»Det handler om, at du kan designe dit liv, som du vil, og det er et kaempe plus. Jeg har selv to små børn og kan vaere fleksibel omkring det. Vi har mødre ansat, der stadig ammer, og de kan tage sig af deres baby, når de har lyst,« siger han.

Plads til variatione­r

Det har vaeret en positiv overraskel­se, at folk er mere produktive, når de arbejder hjemmefra, end vi ville forvente. MARK ZUCKERBERG, FACEBOOK

Andre arbejder aldrig hjemme, men møder ind hver dag i et kontorfael­lesskab.

»Danny i Madrid er super social, og han er med i alt muligt socialt i det miljø, mens han arbejder sammen med os andre. Og så har vi andre, som helst arbejder sent, og som slutter arbejdsdag­en kl. 2 om natten. Man designer selv det miljø, man gerne vil arbejde i,« siger Amir Salihefend­ic.

 ??  ??
 ??  ?? Natasha Friis Saxberg har oplevet, at flere kommer til orde og deltager på de virtuelle netvaerksm­øder, end da de blev holdt fysisk. Foto: Katrine Marie Kragh
Natasha Friis Saxberg har oplevet, at flere kommer til orde og deltager på de virtuelle netvaerksm­øder, end da de blev holdt fysisk. Foto: Katrine Marie Kragh
 ??  ?? Om fem eller 10 år vil halvdelen af alle Facebooks ansatte arbejde fra andre steder end kontoret, forudser Mark Zuckerberg, der har opdaget mange fordele ved konceptet under coronakris­en.
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP
Om fem eller 10 år vil halvdelen af alle Facebooks ansatte arbejde fra andre steder end kontoret, forudser Mark Zuckerberg, der har opdaget mange fordele ved konceptet under coronakris­en. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark