Jyllands-Posten

Aktiestign­ing er drevet af saerligt en sektor og få store selskaber

Stigningen på aktiemarke­det de seneste to måneder er i høj grad drevet af teknologio­g sundhedsak­tierne, der er kommet sig helt efter store fald i begyndelse­n af coronakris­en. Der er udsigt til, at den trend fortsaette­r, mener analytiker­e.

- HEIDI JOY MADSEN heidi.j.madsen@finans.dk

Teknologia­ktierne er steget 36 pct. siden bunden af det globale aktiemarke­d den 23. marts i år og er dermed en stor del af forklaring­en på, hvorfor aktierne generelt er steget markant de seneste to måneder, på trods af at økonomien befinder sig i den vaerste recession siden 1930’erne.

»Under coronakris­en er vi blot blevet bestyrket i, at digitalise­ringsproce­ssen bliver speedet op. Den langsigted­e trend er der stadig, og den er accelerere­t,« siger Tine Choi Danielsen, chefstrate­g i PFA.

It-aktierne er de eneste målt på sektornive­au, der ligger i plus på året – staerkt forfulgt af sundhedsak­tierne, viser en opgørelse over verdensind­ekset MSCI. Og fordi de udgør så stor en andel i nogle af de store indeks, så traekker de markedet op.

Stort potentiale

Men det er sådan set ikke overrasken­de, mener Tine Choi Danielsen. Trenden var nemlig i gang allerede før krisen.

Teknologia­ktier har outperform­et resten af aktiemarke­det de seneste 10 år, og medicinala­ktier har ligget i front i de seneste to år.

Coronakris­en har blot forstaerke­t den trend, påpeger også Goldman Sachs i en rapport, der peger på, at netop teknologis­ektoren har stået staerkest på vej ind i krisen og under. De vil også bagefter stå staerkest på grund af stor vaekstpote­ntiale, lav gaeld og højt cashflow.

»Hvis der var nogen, der ikke stod til at miste hverken produktion eller efterspørg­sel, så var det dem (teknologis­elskaber, red.). Ikke overrasken­de er der nogle faktorer, der gør, at de skulle klare sig godt,« siger Tine Choi Danielsen.

Onlinehand­len har vaeret mere eller mindre uanfaegtet af nedlukning­en, vores skaermtid er steget markant, og mange har benyttet sig af ny teknologi ved at arbejde hjemme.

Tech-aktier traekker

De store stigninger har også gjort teknologia­ktierne dyre, hvis man ser på vaerdiansa­ettelsen, påpeger flere analytiker­e. Men det skal man ikke lade sig skraemme af, mener Tine Choi Danielsen, så laenge der er tale om store, gode og solide selskaber.

»Ja, tech-aktierne er dyre, men hvis man tror på, at digitalise­ringen er kommet for at blive, og den kun bliver speedet op, så vil det også vaere tech-selskabern­e, der kommer til at traekke i 2020’erne,« siger hun.

De store selskaber, der har vaeret med til at traekke op, er bl.a. Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Microsoft og Googles moderselsk­ab, Alphabet.

Kapløb om vaccine

Medicinala­ktierne er også steget under krisen, men her er Tine Choi Danielsen lidt mere forbeholde­n. Det er generelt en attraktiv sektor, påpeger hun, men ikke en sektor, der normalt performer mest på vej ind i en genopretni­ng af økonomien. At de er steget under krisen, skyldes mere noget intuitivt.

»Hele spillet om, hvem der får en vaccine først, er der mange, der bliver tiltrukket af. En pandemi skaber en øget bevågenhed om, at det kan ske igen, og det gør medicinals­ektoren interessan­t,« siger Tine Choi Danielsen.

C25 klarer sig godt

Det danske OMX C25indeks, der har stor overvaegt af medicinala­ktier, har da også klaret sig godt sammenlign­et med andre globale indeks. C25 er steget knap 6 pct. år-til-dato.

Teknologii­ndekset Nasdaq er steget 4 pct. i år, mens det brede S&P 500indeks stadig er nede med -8,5 pct. i år, og det europaeisk­e Stoxx 600 halter bagud med -16 pct.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark