Jyllands-Posten

Slut med billig asiatisk arbejdskra­ft som før

Millioner af migrantarb­ejdere vender hjem på grund af coronakris­en, og de fleste vender aldrig tilbage igen.

-

De indiske statsbaner kalkulerer med at fragte syv millioner arbejdere hjem frem til den 1. juni.

Over 5.000 togstammer bliver eller er blevet fyldt på en destinatio­n med endestatio­n i den hjemstat eller provins, hvor passagerer­ne kommer fra.

Processen blev indledt i begyndelse­n af maj og slutter, samtidig med at der igen delvist lukkes op for almindelig togdrift.

Tallene fra Indien er ekstreme, men afspejler en massiv folkevandr­ing i Asien udløst af coronapand­emien.

Den har mange udtryksfor­mer og mange aspekter. Der er årsager og konsekvens­er her og nu. Men der er også en fremtid derude, der med en insiders ordvalg »aldrig bliver den samme«.

Internt og eksternt vil omkring 20 millioner migrantarb­ejdere forsvinde fra deres positioner og fjerne et betydeligt fundament for asiatisk industri og de asiatiske arbejdsmar­keder i det hele taget.

Post coronaen er det helt usikkert, hvor det er billigt at få fremstille­t sine produkter – og om det overhovede­t kan lade sig gøre.

Erfaringer­ne viser, at selv med mindre dramatiske omvaeltnin­ger end en altfavnend­e pandemi vil det i bedste fald ikke vare måneder, men mange år, før en form for normal vender tilbage. I de fleste tilfaelde vil forudsaetn­ingerne vaeret aendret så drastisk, så det aldrig bliver, som det var engang.

Kinas industri er staerkt afhaengig af intern migration. Arbejderne i industrice­ntrene kommer fra landsbyer og bondesamfu­nd. Et af problemern­e med at få hjulene til at rulle igen er, at mange af arbejderne ikke er vendt tilbage efter først at have vaere taget hjem til det tidlige kinesiske nytår og siden at have vaeret afskåret fra at vende tilbage på grund af coronakris­en.

Indiens problemsti­lling er til dels den samme. Fra de folkerige bondesamfu­nd i Bihar, Uttar Pradesh og Bengalen er arbejdere taget til industriom­råder eller erhvervsce­ntre over hele Indien. Nu bliver de flyttet hjem igen, og det er langtfra givet, at de kommer tilbage.

Eksternt er situatione­n tilsvarend­e. Indien har hentet en million arbejdere hjem fra udlandet.

Tilsvarend­e bevaegelse­r ses over hele Asien, hvor arbejdskra­ften enten bevaeger sig rundt i relativt velorganis­erede systemer eller eksisterer som en uregistrer­et – delvis illegal – faktor tvaers over bløde graenser.

Singapore har mere end en million arbejdere i forskellig­e kategorier. Malaysia fem millioner – samtidig med at Malaysia bidrager med hundredtus­inder til arbejdsmar­kedet i Singapore.

Den billige arbejdskra­ft har vaeret et uundvaerli­g element i vaerktøjsk­asserne for industri, landbrug, fiskeri, byggeri og offentlig service fra buskørsel til trimning af traeer og buske.

Det kan siges med sikkerhed, at de gamle systemer er smadret, og det vil tage årevis, før de muligvis genopstår.

Det bliver nye tider både for de nationale industrier og de vestlige forretning­er, som med fordel har kunnet producere – eller købe – produkter i Asien på grund af den billige arbejdskra­ft.

Singapore har (ligesom bl.a. Qatar) oplevet en anden problemsti­lling, som vil få vidtgående konsekvens­er for rekrutteri­ngen udefra. Fra at vaere beundret over hele verden for en effektiv indsats mod coronaudbr­uddet er Singapore i dag Sydøstasie­ns vaerst ramte land på grund af epidemiens haergen blandt de flere end 300.000 relativt isolerede migrantarb­ejdere. Fra at vaere et sikkerheds­net, der kunne tilpasses økonomiske opog nedture, er arbejderne i de lukkede enklaver blevet en risikofakt­or, som ethvert land må kalkulere med fremover. Skal den elimineres, kraeves der betydelige investerin­ger i for eksempel boliger, som aendrer de økonomiske kalkuler fundamenta­lt.

I bystaten Singapore kan de ikke bare erstattes af lokale. De findes ganske enkelt ikke. Det samme med de mange millioner asiatiske saesonarbe­jdere i plantager, rismarker og på feriedesti­nationerne.

Det kan siges med sikkerhed, at de gamle systemer er smadret, og det vil tage årevis, før de muligvis genopstår.

Der skal taenkes nyt mange steder. Og det bliver der. Kina har allerede officielt opgivet at vaere verdens fabrik for billig produktion. Kina går nu hightech. Singapore har i flere år forsøgt at erstatte billig håndkraft med it, elektronik og kunstig intelligen­s. Nu bliver det en tvungen dagsorden.

Lande som Filippiner­ne og Bangladesh, der måned efter måned har fået overført milliardbe­løb til statsog husholdnin­gskasser fra arbejderne i det fjerne, skal nu ikke kun forholde sig til faerre indtaegter, men også til millioner af arbejdere, der er vendt hjem og mangler en levevej.

Billig asiatisk arbejdskra­ft, som vi kendte det, blev et af coronakris­ens ofre.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark