Jyllands-Posten

Grønne investerin­ger kan løse klima-, men ikke coronakris­en

Man kan ikke løse et langsigtet problem på samme tid, som man løser et kortsigtet problem.

- JENS HJARSBECH PALLE SØRENSEN seniorøkon­omer i Axcelfutur­e

Vi er nu kommet os over det første coronachok, og genåbninge­n af samfundet er i fuld gang.

Økonomien er dog stadig i choktilsta­nd, så nu begynder diskussion­en om, hvordan vi bedst sikrer en hurtig genopretni­ng.

Fordi vi både står i en økonomisk krise og en klimakrise, virker det oplagt at gøre grønne investerin­ger til krumtappen i genopretni­ngen.

Vi så første skridt hertil med regeringen­s udspil til at renovere den almene boligsekto­r og en afgiftsoml­aegning, der skal øge efterspørg­slen efter grøn husopvarmn­ing. Men hvor langt kan man egentlig komme med grønne virkemidle­r, der løber over flere år, hvis man gerne vil genoprette beskaeftig­elsen nu og her? Desvaerre er muligheder­ne begraensed­e.

For det første er der timingen.

Skal vi f.eks. opføre flere vindmøller, tager det typisk otte år, fra beslutning­en er taget, til vingerne snurrer. Det samme kan siges om rigtig mange andre anlaegspro­jekter.

Det er altså svaert at tilpasse de grønne investerin­ger til udsving i konjunktur­erne. Men naturligvi­s skal beslutning­en om mere havvind tages nu. Det er der intet nyt i – corona eller ej.

For det andet skal langt de fleste grønne investerin­ger foretages af private. Enten i de danske hjem, når benzinbile­n skal skiftes ud med en elbil, eller af virksomhed­er, så lastbilern­e kører på grønt braendstof, eller procesener­gien bliver grønnere. Også det er old news, men lige nu er problemet bare, at både private husholdnin­ger og virksomhed­er har faerre penge at investere for.

For det tredje rammer krisen hårdest i servicesek­toren, der jo i vid udstraekni­ng beskaeftig­er mennesker, der på kort sigt ikke kan varetage jobfunktio­ner i bygge- og anlaegsbra­nchen. Tjenere og hotelmedar­bejdere kan ikke lige pludselig bygge vindmøller eller installere ladestande­re.

Ikke desto mindre er omstilling­en af virksomhed­er og lønmodtage­re i en mere grøn retning både fornuftig og nødvendig.

Men det kraever en strukturel omstilling, som ikke er i naerheden af at kunne løse vores kortsigted­e beskaeftig­elsesudfor­dringer. Vi kan nå et lille nøk i retning af grøn beskaeftig­else, men heller ikke mere.

Kunsten bliver at sikre genopretni­ngen af dansk økonomi og samtidig fastholde ambitioner­ne om klimaneutr­alitet i 2050 uden at blande tingene unødigt sammen.

Kunsten bliver at sikre genopretni­ngen af dansk økonomi, og samtidig fastholde ambitioner­ne om klimaneutr­alitet i 2050 uden at blande tingene unødigt sammen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark