Jyllands-Posten

Appetit på risiko i grønt C25 med ISS i top

-

Der var appetit på de cykliske aktier i Danmark og Europa tirsdag, hvor det danske C25-indeks steg, dog ikke så meget som de store eliteindek­s i Europa.

Det danske C25-indeks steg 0,4 pct. til 1.327,00 hvor Novo Nordisk faldt, mens ISS og bankaktier trak op.

Det tyske og franske eliteindek­s steg begge over 1 pct. Håb om at coronakris­en har toppet, praegede de fleste markeder i Europa positivt.

Genmab satte igen rekord, da den steg 3,7 pct. og dermed lukkede i 2.101 kr. Rekorden før i dag var 2.028 kr. og blev sat den 20. maj i år.

Den mindre stigning i det danske eliteindek­s skyldtes primaert et fald til Novo-aktien på 2,9 pct. til 435,50 kr., vurderer Martin Munk, der er seniorakti­erådgiver hos Jyske Bank.

»Novo dykker naesten 3 pct. Det vejer rimelig tungt. Det er den primaere forklaring. Det er også medicinals­ektor, der går mest tilbage ude i Europa, og går imod den ellers positive tendens,« siger han.

I toppen af C25-indekset endte ISS, der uden selskabsny­t steg 9,4 pct. til 119,45 kr.

»Der er risikoappe­tit i markedet lige nu, og et ønske om at købe op i cykliske aktier. Banker ligger rigtig staerkt ude i Europa i dag, og det er også det billede vi har herhjemme,« siger Martin Munk.

Danske Bank steg 6,8 pct. til 81,12 kr., mens Jyske Bank steg 6,3 pct. til 185,60 kr.

Uden for C25 steg Sydbank-aktien 5,4 pct. til 111 kr.

Rejsebranc­hen havde det godt tirsdag, hvor der var optimisme at spore ude i Europa.

Mandag nåede den tyske regering og flyselskab­et Lufthansa til enighed om en redningspa­kke til 67 mia. kr.

Og tirsdag berettede det tyske nyhedsbure­au DPA på baggrund af nyhedsmaga­sinet Focus, at den tyske forbundsre­gering ønsker at ophaeve sin advarsel mod turistrejs­er til 31 europaeisk­e lande fra den 15. juni, hvis situatione­n omkring coronaviru­sudbruddet tillader det.

Det smittede af på SAS-aktien, der uden for C25 steg 14,7 pct. til 7,58 kr.

Københavns Lufthavne-aktien steg 4,0 pct. til 4.990 kr.

Maersk blev tirsdag saenket hos finanshuse­t Jefferies. Anbefaling­en er nu "hold" mod tidligere "køb".

»Vores analyser viser, at Maersks likviditet formentlig vil vaere nok, men selskabets kreditvurd­ering er måske i risikozone­n,« lød det i analysen.

Alligevel gik aktien frem med 0,6 pct. til 6.986 kr.

Jefferies fastholder kursmålet for aktien på 7.500 kr.

Der var også nyt fra Nilfisk, der øgede sit likviditet­sberedskab med en yderligere lånefacili­tering på 100 mio. euro, så selskabet nu har samlet 550 mio. euro tilgaengel­igt gennem lånefacili­teter.

Beskeden kom som direkte respons på spekulatio­ner blandt analytiker­e om, at gaeldstyng­ede selskaber som Nilfisk og DFDS kan vaere nødsaget til at saette gang i aktiesalge­t for at styrke kapitalgru­ndlaget.

Det fik Nilfisk-aktien til at falde 1,9 pct. til 9,50 kr.

Faelles lobby

De tre store danske høreappara­tproducent­er Demant, GN Hearing og Widex, der i dag er en del af fusionssel­skabet WS Audiology, er normalt i hård konkurrenc­e med hinanden.

Men i lyset af coronakris­en har de tre fundet sammen i en faelles lobby for offentlig støtte, der er bedre tilpasset virksomhed­er med tunge investerin­ger i forskning og udvikling.

Netop høreappara­tproducent­erne lever i høj grad af innovation med kort levetid for de enkelte produkter og en konstant kappestrid om at levere den bedste lyd og de bedste trådløse forbindels­esmulighed­er.

Samtidig er høreappara­tselskaber­ne overordent­ligt hårdt ramt af coronakris­en, fordi langt størstedel­en af målgruppen som aeldre mennesker også er i risikogrup­pen for coronaviru­s, og derfor er markederne naermest kollapset i april og maj.

GN-aktien faldt tirsdag 2,0 pct. til 350,10 kr., mens konkurrent­en Demant steg 1,5 til 188,30 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark