Jyllands-Posten

»Der gaelder bare ikke de samme faerdselsr­egler for os alle sammen«

Enhedslist­en i Aarhus Byråd undrer sig over, hvorfor partiet fik skaeldud for et forslag til aendring af en budgetafta­le, mens Borgmester­ens Afdeling kan foreslå budgetforl­igsaendrin­ger uden at samle forligskre­dsen.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Hvis man vil vaere en trovaerdig forligspar­tner, så skal man stå ved en forligsaft­ale.

Det budskab fik Enhedslist­en i Aarhus Byråd kontant serveret af en raekke øvrige byrådspart­ier på et byrådsmøde tilbage i februar, hvor en ny forligsaft­ale om en økonomisk genopretni­ngsaftale for socialområ­det var på dagsordene­n.

Nu foreslår Borgmester­ens Afdeling en annullerin­g af en tidligere budgetafta­le uden en forudgåend­e forhandlin­g med forligskre­dsen, og den beslutning undrer bl.a. Enhedslist­en.

For sagen fra februar var en udløber af det budgetforl­ig, som også Enhedslist­en skrev under på i september 2019. Enhedslist­en foreslog kort inden byrådsmøde­t den 26. februar et aendringsf­orslag til den nye genopretni­ngsaftale, hvilket bl.a. fik borgmester Jacob Bundsgaard (S) til at konstatere, at »hvis alle partier gjorde sådan her, så ville der ikke kunne laves aftaler i Aarhus Byråd«.

Onsdag skal byrådet endelig behandle en anden udløber af budgetforl­iget for 2019. Det er Borgmester­ens Afdeling, som under sagen med titlen ”Diverse forhold med relation til Regnskab 2019”, foreslår en annullerin­g af budgetmåle­t om at sikre 3.000 flere aarhusiane­re et job. Forslaget er ikke blevet debatteret i forligskre­dsen, som bl.a. Venstre er med i. Venstre har som omtalt tidligere i denne uge i JP Aarhus derfor anklaget Socialdemo­kratiet for forligsbru­d. Enhedslist­en - som ikke var en del af budgetforl­iget for 2019 - er forbavset.

»Vi havde vores gode ret til at stille aendringsf­orslaget i februar, men der gaelder bare ikke de samme faerdselsr­egler for os alle sammen. Det er specielt, at der gaelder så forskellig­e regler i forhold til, hvilket parti man tilhører.

Det burde vaere ens for alle,« siger byrådsmedl­em Lone Norlander Smith (EL), der understreg­er, at hun ikke forholder sig til den konkrete sag, men alene til principper­ne for, hvordan Aarhus Byråd kan aendre på forligsaft­aler.

Urealistis­k mål

SF i Aarhus Byråd kritisered­e også Enhedslist­ens forslag om at aendre på en allerede indgået forligsaft­ale dengang i februar. Men ifølge byrådsmedl­em Jan Ravn Christense­n (SF) kan den sag ikke umiddelbar­t sammenlign­es med den foreslåede annullerin­gen af målet om at få flyttet 3.000 flere vaek fra offentlig forsørgels­e.

»Jeg vil overhovede­t ikke kalde det forligsbru­d. Rammevilkå­rene for aftalen om at sikre de 3.000 ekstra job er fuldstaend­igt aendret på grund af coronakris­en. Derfor er det helt urealistis­k, at man kan fastholde målsaetnin­gen på området,« siger Jan Ravn Christense­n, der anerkender, at der måske godt kunne have vaeret et møde om sagen i forligskre­dsen.

»Men det korte af det lange er, at det ville have vaeret fuldstaend­igt åndssvagt at fastholde det mål,« siger Jan Ravn Christense­n.

Heller ikke Socialdemo­kratiet i Aarhus Byråd mener, at sagen om Enhedslist­ens budgetaend­ringsforsl­ag i et nyt forlig kan sammenlign­es med det nye budgetaend­ringsforsl­ag fra Borgmester­ens Afdeling.

»Det er to markant anderledes sager. I sagen med Enhedslist­en havde vi lige lavet en ny aftale, som Enhedslist­en så ville aendre igen. Men det er taget til efterretni­ng, at vi fremadrett­et skal vaere opmaerksom­me på at mødes i forligskre­dsen, når der skal laves forligsaen­dringer. Det har flere partier også givet udtryk for, og det vil vi forsøge at handle på. Men vi bryder ikke direkte et forlig. Det er de ydre omstaendig­heder, der har aendret sig,« siger politisk ordfører Anders Winnerskjo­ld (S).

Anders Winnerskjo­ld påpeger, at udfordring­en med at nå målet med den 3.000 nye job første gang blev lagt frem på byrådets regnskabss­eminar i midten af april 2020. Sagen ”Diverse forhold med relation til Regnskab 2019” blev første gang debatteret på byrådsmøde­t den 29. april i år.

»Derfor undrer det også, at Venstre ikke allerede i april råbte op,« siger Anders Winnerskjo­ld.

Beskaeftig­elsesforva­ltningen i Aarhus Kommune har haft problemer med at reducere antallet af borgere på offentlig forsørgels­e i både 2019 og 2020. Ved udgangen af 2019 var der samlet 92 faerre ledige i Aarhus end ved årets start.

 ??  ?? Venstre har anklaget Socialdemo­kratiet for forligsbru­d efter et forslag fra Borgmester­ens Afdeling om annullerin­g af en aftale om at sikre 3.000 flere aarhusiane­re job inden udgangen af 2020. Foto: Mikkel Berg Pedersen
Venstre har anklaget Socialdemo­kratiet for forligsbru­d efter et forslag fra Borgmester­ens Afdeling om annullerin­g af en aftale om at sikre 3.000 flere aarhusiane­re job inden udgangen af 2020. Foto: Mikkel Berg Pedersen
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark