Jyllands-Posten

»Jeg tror, folk har taenkt, at det ikke nytter noget«

Usaedvanli­gt mange kommende gymnasieel­ever har ikke fået opfyldt deres førsteprio­ritet. Alligevel er andelen af klager ikke højere end normalt.

- IDA SEJERSDAL DREIAGER ida.s.dreiager@jp.dk

Trods lokale protester og usaedvanli­gt mange kommende gymnasieel­ever, der ikke har kunnet få deres førsteprio­ritet, er andelen af elever, der har klaget, ikke højere end normalt.

Det står klart, efter at Fordelings­udvalg Øst holdt indsigelse­smøde i sidste uge.

Der var i år 176 østjyske elever, der gjorde indsigelse mod, at de ikke er blevet optaget på det gymnasium, de har søgt.

Tallet ligger i den høje ende, men set i lyset af, at 477 elever ikke fik deres førsteprio­ritet, er andelen faktisk mindre end sidste år. Det viser tal fra Region Midtjyllan­d.

I 2019 gjorde 80 af 202 omfordelte elever indsigelse, hvilket svarer til 40 pct. I år er andelen 37 pct.

At det forholder sig sådan, overrasker ikke regionsråd­sformand Anders Kühnau (S).

»Jeg tror, at mange unge tager imod den plads, de får tilbudt, også selv om det ikke er deres førsteprio­ritet, fordi vi har nogle rigtig gode uddannelse­stilbud. Langt størstedel­en viser sig også at blive glade for det,« siger han.

Kaemper endnu

Tallene undrer til gengaeld Dan Hartmann, der er stifter af facebookgr­uppen ”Protest mod nedlaeggel­se af klasse på Marselisbo­rg Gymnasium” og formand for foraeldreg­ruppen på Marselisbo­rg Gymnasium.

»Det undrer mig, men jeg tror, folk har taenkt, at det ikke nytter noget,« siger han.

Han fremhaever dog, at de absolutte tal er høje.

»De absolutte tal for, hvor mange der har fået deres førsteprio­ritet, og hvor mange der har klaget, er høje. De tal viser mig, at det er vaerd at kaempe videre. Hvis ikke der bliver gjort noget, vil der fortsat vaere rigtig mange unge, der ikke kan få plads på deres ønskede gymnasium,« siger Dan Hartmann.

Personlige henvendels­er

Den kamp er han ikke ene om at tage. Det har Anders Kühnau også maerket i form af flere personlige henvendels­er end normalt.

»Desvaerre har jeg måttet svare, at vi har forsøgt at lave en indstillin­g til ministeren, som ikke blev godkendt, og at jeg ikke har kunnet gøre mere. Regionsråd­ets ønske var at oprette en ekstra klasse på Marselisbo­rg Gymnasium og Aarhus Katedralsk­ole, men det har ikke vaeret muligt. Så jeg er selvfølgel­ig ked af, at der ikke er flere, der har kunnet få opfyldt deres førsteprio­ritet,« siger han.

Når det er sagt, er der også ting for Anders Kühnau at vaere tilfreds med.

»Jeg er tilfreds med, at mange trods alt har fået deres førsteprio­ritet opfyldt, og at mange også har valgt at takke ja til det tilbud, de har fået. Dermed er store dele af fordelings­processen lykkedes godt,« siger han.

Jeg er tilfreds med, at mange trods alt har fået deres førsteprio­ritet opfyldt. ANDERS KÜHNAU (S), REGIONSRÅD­SFORMAND, REGION MIDTJYLLAN­D

 ??  ?? 176 østjyske elever har protestere­t over, at de ikke er blevet optaget på det gymnasium, de har søgt ind på. Arkivfoto: Christian Lykking
176 østjyske elever har protestere­t over, at de ikke er blevet optaget på det gymnasium, de har søgt ind på. Arkivfoto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark