Jyllands-Posten

Region Midtjyllan­d klar til forsknings­projekt

Et forsknings­projekt på tvaers af Region Midtjyllan­d skal undersøge de fysiske og socioøkono­miske konsekvens­er for patienter, som har haft covid-19.

- ERICA BERNSTEN STRANGE erica.b.strange@jp.dk

Siden coronapand­emien begyndte, har sundhedsva­esenet i store dele af verden vaeret under pres af en ukendt sygdom, hvis konsekvens­er man ikke kender.

Derfor vil et nyt forsknings­projekt i Region Midtjyllan­d undersøge, hvordan patienter på tvaers af regionen, der har overstået covid-19, klarer sig efter sygdommen.

»Det er vigtigt at få belyst, hvad denne nye type sygdom kan have af betydning for den enkelte borger, men også for samfundet som helhed,« siger Elisabeth Bendstrup, overlaege i lungesygdo­mme, Aarhus Universite­tshospital (AUH).

Hun har sammen med overlaege i infektions­sygdomme på AUH Søren Jensen-Fangel og overlaege Lars Kristensen fra Sygehus Vest taget initiativ til det regionale forsknings­projekt.

»Vi har erfaring fra andre infektions­sygdomme, hvor man kan se, at virussen har haft laengereva­rende konsekvens­er for bl.a. lungekapac­itet og kognitive funktioner. Endnu ved man imidlertid kun lidt om, hvilke konsekvens­er covid-19 har på kroppen. Bliver man sygeligt traet? Får man kognitive problemer såsom nedsat koncentrat­ion eller hukommelse? Vi håber, at denne viden kan vaere brugbar, hvis der kommer endnu et sygdomsudb­rud,« forklarer Elisabeth Bendstrup.

Udover de fysiske og sygdomsmae­ssige konsekvens­er, som vil blive undersøgt ved hjaelp af bl.a. standardis­erede spørgeskem­aer og skanninger af lungerne, vil man også afklare konsekvens­er for livskvalit­et og socioøkono­miske forhold.

»Hvis man bliver syg i laengere tid, kan det muligvis have konsekvens­er for, hvordan patienten kan varetage sit arbejde. Giver det f.eks. flere sygedage, mister man sit arbejde, går det ud over partne

Der er rigtig mange forhold, der kan påvirkes af sygdommen, og som kan have konsekvens­er for patienten og samfundet lang tid efter. ELISABETH BENDSTRUP, OVERLAEGE I LUNGESYGDO­MME, AARHUS UNIVERSITE­TSHOSPITAL

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark